Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to ja może zapytam wprost jak to się dzieje że im zimniej na dworze tym cieplej u ciebie w domq. Akurat mieszkam w najzimniejszej części chałupy z moimi rybami i nie powiem żeby mi w zimie przeszkadzało jakbym mial bardzo ciepło zawsze moge okno otworzyć.

Opublikowano
to ja może zapytam wprost jak to się dzieje że im zimniej na dworze tym cieplej u ciebie w domq

Dzieje się tak dlatego, że jak chcę zagrzać wodę, to trzeba napalić w piecu. Temperatura wzrasta do 30stopni. Nie mówie, że jest tak cały czas ale często.

Opublikowano
Oczywiście spada, ale często jest ok. 25.

Do ilu spada i ile to jest "okolo 25" i jak czesto jest to okolo 25, bo z nastepnego posta wynika , ze czesto to Ty masz 30. Swoja droga jak przy takich skokach temperatury chcesz miec akwarium bez grzalki, to wydaje mi sie, ze jeszcze troche musisz poczytac.

Opublikowano

To grzalka musi byc jedna z pierwszych rzeczy jakie kupisz i nie ma zmiluj. Skoki o 10 stopni w szybkim tempie wybija Ci obsade. 30stopni to ciut za duzo jak dla pyszczakow, ale latwiej jest schlodzic niz zagrzac.

Opublikowano

Jeśli chodzi o kubły to przy porównywalnym przepływie, pobór mocy jest bardzo zbliżony. Różnica pojawia się w pompach głównych. To jeśli decydowałbyś się kiedyś na zrobienie filtracji opartej na sumpie.

wyjaśnijcie mi pewne rzeczy, wiem że dla niektórych to sprawy oczywiste ale nie np dla mnie, dlatego pytam: 1) co to filtr kubełkowy bo do tej pory znałem tylko wew. i zewnętrzne filtry i po 2) co to system oparty na sumpie?pomóżcie

Opublikowano

Co do obsady to wiem jaka będzie, a zbiornika nie postawię prędzej niż nie sprzedam starego, bo mi kasy brakło. Co do wystroju to będzie wypas.

hmm fajno ze juz wiesz co i jak ? a to stare akwa masz na allegro wystawione? w jaki sposob je sprzedasz ? moze ktos z nas chcialby je kupic ? (to nie jest ironiczne :) )

pochwalisz sie obsada ? wystrojem ?

Opublikowano

"lub filtr z rury kanalizacyjnej , też przelewowy z pompą małej mocy"- nie mam o tym zielonego ppejęcia, wyjaśnijcie mi jak to działa i jak to zrobić