Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Filtr zewnętrzny ma swoje plusy i minusy, jednym z minusów na pewno jest to, że stojąc poza akwarium jego odgłosów nie tłumi woda. Nowe filtry pracują bardzo cicho i ich praca porównywalna jest z odgłosem wentylatorka w laptopie co jest zupełnie znośne, jednak problem pojawia się gdy na szafkę przenoszone są wibracje z pracy wirnika i szafka zaczyna rezonować. Częstotliwość tego dźwięku jest zbliżona do częstotliwości prądu w gniazdku czyli ok. 50Hz co sprawia, że jest to po prostu denerwujące buczenie.

Szukając w internecie rozwiązania znalazłem przemysłowe wibroizolatory firmy elesa-GANTER.

Do mojego filtra wystarczy najmniejszy model DVA.6 (max. obciążenie 113N).

Ponieważ na płytkę wypadają 4 sztuki to obciążenie może sięgnąć ponad 400N :)

http://www.elesa-ganter.com/pl/28/sp/9614/4/88/elementy-antywibracyjne-wibroizolatory/dva.6-dva.7/eg/

Parę zdjęć z krótkiego montażu:

1.Płytkę okleiłem taśmą PVC aby trochę ochronić przed wilgocią.

IMG_20141231_122438.jpg

2.Wibroizolatory.

IMG_20141231_122521.jpg

3.Całość skręcona:

IMG_20141231_122755.jpg

Warto też zerknąć na ten film aby ocenić zachowanie wibroizolatorów:

Wibroizolator=>praca

Od kiedy filtr stoi na podstawie w pokoju zapanowała cisza, słychać z akwarium tylko lekki szmer który zagłuszany jest przez pracę zegara na ścianie :)

PS. Jeśli ktoś nie wie jak policzyć obciążenie własnego filtra to przypomnę:

1.Ważymy filtr z wodą i mediami.

2.Liczymy obciążenie ze wzoru: F=m*g (m-masa filtra, g-przyśpieszenie ziemskie, można przyjąć 10m/s^2)

• Dziękuję 2
Opublikowano

Ja mam w szafce pod kubełkiem przyklejoną taką taśmę piankową, która też mi wycisza wszystko. Akwarium stoi w pokoju, w którym śpię i naprawdę nic nie słychać.

Opublikowano

...fajne rozwiązanie. Przynajmniej ( tak mi się wydaję) żywotność tych gum jest zdecydowanie dłuższa jak styropianu. Sam używam styropian i co jakiś czas albo go odwracam albo zmieniam na nowy bo się "ubija". Warto też co jakiś czas przy okazji filtra nasmarować ośkę wirnika..też bardzo pomaga.

A może warto dać piąty wibroizolator na środku?

Opublikowano

Wydaje mi się, że piąty wibroizolator nie jest potrzebny. Cztery spokojnie to obciążenie wytrzymują.

Ja na początku też miałem podłożony styropian, jednak nie wyciszał on tak jak bym tego chciał. Te przemysłowe wibroizolatory natomiast tłumią wszystko i faktycznie myślę, że trochę pożyją. A jak się zużyją to wymienię na nowe. Z przesyłką wyszły mnie niecałe 30 zł.