Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Zakupiłem dziś akwarium (szóste! :D ) z pyszczakami.Akwarium niezbyt zadbane i niezbyt pilnowane, to widać od razu... no i właściciel też mi nie był w stanie za dużo powiedzieć... ale do rzeczy: sa dwie ładne, duże, żółciutkie rybki yellow, równie ładny i wybarwiony samiec saulosi i cztery rybki niepewne... właściciel zarzekał się, ze to są ryby wychowane z tych dużych. Są słabo wybarwione, mają delikatne paski. Ogólnie sa duże, zdrowe ale mało atrakcyjne wizualnie. czy to możliwe, że ten samiec saulosi zaliczył samicę yellow i wyszło takie coś?... dodam, że samica nie była odizolowana i te 4 ryby wychowały się (jakimś cudem) od małego w akwarium

Posted

cuda się zdarzają, ale yelowek z saulosi raczej nie. Wiele innych niedoróbek jest możliwe

-- dołączony post:

ludzie biorą do akwarium to co popadnie, a potem pływają dziwadła.

Posted

muszę jutro dokładnie obejrzeć czy te dwa duże żółte yellow to samice (jedna na pewno skoro miała młode). Jeśli tak nie ma innej możliwości jak ta że to samiec saulosi namieszał. Szkoda ryb bo odchowane i zdrowe ale krzyżaków trzymać nie będę... chyba, że są tak słabo wybarwione od stresu i złych warunków...

Chociaż z drugiej strony skoro te dwa stare są bardzo ładne i samiec saulosi również to nie wydaje mi się...

Posted

Teraz to jestem już zupełnie skołowany...Wpuściłem te dwa duże"yellow" do mojego akwarium i teraz patrząc na moje i na te jego zaczynam się zastanawiać czy to aby na pewno są yellow a nie saulosi... mam co prawda saulosi ale coral i w miarę młode więc barwą się różnią znacząco... Gość mówił, że to są yellow, ryby wyczuły co się święci i się pochowały więc nawet nie miałem mozliwości dokładnego przyjrzenia się im (z resztą miał taki syf, że nawet nie miałem ochoty na to patrzeć). tylko skoro te samice byłyby saulosi i jest samiec saulosi (tego jestem pewien :) ) to czemu te "młode" (już wyrośnięte) są ni to żółte ni niebieskie...

Popstrykam zdjęcia i wrzucę to może coś pomożecie

Posted

Jutro postaram się robić i wrzucić filmik, troche zabiegany jestem...

Ale jestem prawie pewien,ze te dwie duże to samice saulosi, tylko nie wiem czemu one sa żółte a te 4 szt potomstwa pomarańczowe jak coral... Jutro ogarne to będziemy mysleć dalej

-- dołączony post:

Tutaj są te bardziej pomarańczowe (potomstwo) plus samiec stary

296f8fad13e185cem.jpg

c9ffd49502fc3f01m.jpg

fafa0751c0294379m.jpg

a4ba2d9827429f16m.jpg