VarIIaT Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor #11 Opublikowano 29 Listopada 2014 Matik a powiedz mi jaki jeszcze gatunek można by trzymać z Yellow lub Saulosi. Bo dostałem właśnie od znajomego nazwy rybek które może mi sprzedać 1- Aulonocara fire-fish 2- Aulonocara jacobfreibergi 3- Cynotilapia Afra 4- Cyphotilapia Frontosa 5- Cyrtocara Morri “delfin” 6- Copadichromis borleyi 7- Labidochromis Coeruleus 8- Labidochromis Hongi “red-top” 9- Nimbochromis Livingstoni 10- Nimbochromis Polistigma 11- Nimbochromis Venustus 12- Neolamprologus Burundii 13- Maylandia crabro 14- Maylandia greshakei 15- Maylandia lombardoi 16- Maylandia esteres red-red 17- Melanochromis auratus 18- Melanochromis maingano 19- Pseudotropheus Saulosi 20- Pseudotropheus acei 21- Pseudotropheus Elongatus Mpanga 22- Pseudotropheus socolofi 23- Pseudotropheus socolofi albinos 24- Tropheus Duboisi
MatiK Opublikowano 29 Listopada 2014 #12 Opublikowano 29 Listopada 2014 Z tego co podałeś, niewiele. Idź w tą obsadę, którą już zatwierdziłeś. Dopiero zaczynasz z Malawi, ja też zresztą i uwierz, naprawdę na początku trzeba się z tymi rybami oswoić bo neonki to to nie są. Zachowania co bardziej agresywnych, co za tym idzie wybijanie innych ryb w akwarium może Cię solidnie zniechęcić do tego biotopu, a szkoda by było bo środowisko niezwykle ciekawe. Już przy Maingano (teraz to Pseudotropheus, nie Melanochromis) będziesz miał prawdopodobnie próbkę możliwości. Ewentualnie do Yellow (de facto to 7 z Twojej listy czyli Labidochromis Caeruleus) możesz dodać swoją 3 czyli Cynotilapię Zebroides (teraz już nie Afra i wg mnie nie warto bo samice są nijakie), ale moim zdaniem nie masz co kombinować. Yellow + Maingano to będzie bardzo ciekawe połączenie wizualne. Domyślam się, że masz chrapkę na jak największe, najbardziej kolorowe i groźne ryby, bo też tysiące obsad i kilka nowych zbiorników mi się marzy, ale wytrzymaj i na początek postąp rozsądnie 1
VarIIaT Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor #13 Opublikowano 29 Listopada 2014 ok zostaje przy yellow i maingano.
Slawek-meszek Opublikowano 29 Listopada 2014 #14 Opublikowano 29 Listopada 2014 Osbiście dołożyłbym jakąś Cynotilapie tylko jaką? Bo Cynotilapia Afra nic nie mówi. Dla pięknego samczyka dałbym te trzy samiczki szaro-bure. 1
VarIIaT Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor #15 Opublikowano 30 Listopada 2014 A gdybym dał do akwarium 2+6 saulosi i 2+6 yellow było by ok ?
stan Opublikowano 30 Listopada 2014 #16 Opublikowano 30 Listopada 2014 Za żółto, lepiej dać maingano lub socolofi zamiast yellow. 1
VarIIaT Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor #17 Opublikowano 30 Listopada 2014 to takie ustawienie było by dobre 2+6 maingano i 2+6 saulosi czy zamiast saulosi dać Yellow jak myślisz co na początek najlepiej A możne dodać jeszcze 3 gatunek ?
Slawek-meszek Opublikowano 30 Listopada 2014 #18 Opublikowano 30 Listopada 2014 Możesz spróbować z dwoma gatunkami maingano i saulosi. Nie wiem czy po dwa samce dadzą radę. Raczej nie. Wcześniej napisałeś taką obsadę Maingano, Ylellow i zaproponowałem Cynotilapie Jalo Reef czy inną w układach 1+4 Mozesz też dać maingano, saulosi i Cynotilapie ...... w układach 1+4 Możesz też zastanowić się jak wspomniał Stan nad dwom gatunkami saulosi 2+6 i P socolofi 1+4 1
marcin73m Opublikowano 30 Listopada 2014 #19 Opublikowano 30 Listopada 2014 A możne dodać jeszcze 3 gatunek ? Trzy gatunki w 240l to w układach jednosamcowych, 1+4. 1
VarIIaT Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor #20 Opublikowano 30 Listopada 2014 Dobra już nic nie zmieniam w obsadzie bo mam mętlik w głowie ale mam pytanie co do pokarmów Mam zakupione Tropical malawi Tropical spirulina super forte i teraz chcę dokupić Hikari Cichlid Excel Medium 250g tylko nie wiem czy medium czy mini? HIKARI Cichlid Gold Sinking Medium 342g
Rekomendowane odpowiedzi