Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Matik a powiedz mi jaki jeszcze gatunek można by trzymać z Yellow lub Saulosi. Bo dostałem właśnie od znajomego nazwy rybek które może mi sprzedać

1- Aulonocara fire-fish

2- Aulonocara jacobfreibergi

3- Cynotilapia Afra

4- Cyphotilapia Frontosa

5- Cyrtocara Morri “delfin”

6- Copadichromis borleyi

7- Labidochromis Coeruleus

8- Labidochromis Hongi “red-top”

9- Nimbochromis Livingstoni

10- Nimbochromis Polistigma

11- Nimbochromis Venustus

12- Neolamprologus Burundii

13- Maylandia crabro

14- Maylandia greshakei

15- Maylandia lombardoi

16- Maylandia esteres red-red

17- Melanochromis auratus

18- Melanochromis maingano

19- Pseudotropheus Saulosi

20- Pseudotropheus acei

21- Pseudotropheus Elongatus Mpanga

22- Pseudotropheus socolofi

23- Pseudotropheus socolofi albinos

24- Tropheus Duboisi

Opublikowano

Z tego co podałeś, niewiele. Idź w tą obsadę, którą już zatwierdziłeś. Dopiero zaczynasz z Malawi, ja też zresztą i uwierz, naprawdę na początku trzeba się z tymi rybami oswoić bo neonki to to nie są. Zachowania co bardziej agresywnych, co za tym idzie wybijanie innych ryb w akwarium może Cię solidnie zniechęcić do tego biotopu, a szkoda by było bo środowisko niezwykle ciekawe. Już przy Maingano (teraz to Pseudotropheus, nie Melanochromis) będziesz miał prawdopodobnie próbkę możliwości. Ewentualnie do Yellow (de facto to 7 z Twojej listy czyli Labidochromis Caeruleus) możesz dodać swoją 3 czyli Cynotilapię Zebroides (teraz już nie Afra i wg mnie nie warto bo samice są nijakie), ale moim zdaniem nie masz co kombinować. Yellow + Maingano to będzie bardzo ciekawe połączenie wizualne. Domyślam się, że masz chrapkę na jak największe, najbardziej kolorowe i groźne ryby, bo też tysiące obsad i kilka nowych zbiorników mi się marzy, ale wytrzymaj i na początek postąp rozsądnie ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

to takie ustawienie było by dobre 2+6 maingano i 2+6 saulosi czy zamiast saulosi dać Yellow jak myślisz co na początek najlepiej

A możne dodać jeszcze 3 gatunek ?

Opublikowano

Możesz spróbować z dwoma gatunkami maingano i saulosi. Nie wiem czy po dwa samce dadzą radę. Raczej nie.

Wcześniej napisałeś taką obsadę

Maingano, Ylellow i zaproponowałem Cynotilapie Jalo Reef czy inną w układach 1+4

Mozesz też dać

maingano, saulosi i Cynotilapie ...... w układach 1+4

Możesz też zastanowić się jak wspomniał Stan nad dwom gatunkami

saulosi 2+6 i P socolofi 1+4

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dobra już nic nie zmieniam w obsadzie bo mam mętlik w głowie ale mam pytanie co do pokarmów

Mam zakupione

Tropical malawi

Tropical spirulina super forte

i teraz chcę dokupić

Hikari Cichlid Excel Medium 250g tylko nie wiem czy medium czy mini?

HIKARI Cichlid Gold Sinking Medium 342g