Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Pragnę skorzystać z doświadczenia hodowców pyszczaków, i pragnę się dowiedzieć jak odmulać dno akwarium pokryte piaskiem tak aby dokładnie usunąć muł i nie wyssać całego piasku i wody. Moje akwa to 350l brutto mam w nim 40szt ryb (wiem że za dużo, jak dowiem się kto jest kto<samiec - samica> to nadmiar komuś oddam), więc syfią strasznie.

Mam odmulacz taki najprostszy czyli szeroka tuba z wężykiem.

Opublikowano
Mam odmulacz taki najprostszy czyli szeroka tuba z wężykiem.

Czyli masz to co potrzeba :wink::D reszta zależy od wprawy i odpowiedniego manewrowania sprzętem

Opublikowano

Piasku zawsze coś tam nabierzesz.... rzecz nieunikniona. A pewnie dopiero po roku z tego byś pół wiadra nazbierał. Wtedy jeden dzien nad wodą i po sprawie;) nie ma co opłakiwać ziarenka piasku:D

Opublikowano

Chociaz odmulacze sa raczej do zwiru niz do piasku. piasek niestety 90 % z nas przekopuje recznie, ale za to o wiele rzadziej, bo nie wiele wnika pod powierzchnie. Brud raczej osadza sie na powierzchni piasku, latwo go sciagnac zwyklym wezem. O ile cyrkulacja i filtracja mechaniczna sa fachowo pomyslana, mul bedzie zmuchiwany z piasku i zabierany przez filtr. Niemniej od czasu do czasu do czasu zadyme w akwarium trzeba zrobic i piasek przekopac. Ja do tego uzywam... rak.

pozdrawiam

Opublikowano
. Niemniej od czasu do czasu do czasu zadyme w akwarium trzeba zrobic i piasek przekopac. Ja do tego uzywam... rak.

kup sobie świderki :wink::D a dwa to wyćwiczyć pysiaki coby same kopały :lol: