Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam pytanko czy ktoś dzieli odczynnkiki do pomiarów parametrów wody na pół ?

Przykład Test JBL na zawartość No3 , producent podaje 10ml wody, 2 miarki proszku, i 6 kropel odczynnika drugiego. Pytanie co się stanie gdy damy 5ml wody jedną miarkę proszku i 3 krople odczynnika ?

Robiłem test kontrolny i pomiary wyszły identyczne tyle że na niskim poziomie No3 więc może nie było wpływu na wynik. Jakie macie doświadczenia w tej kwestii i czy może tak robicie.

Bo jeśli wynik jest odczytywany to po co dawać więcej jak można mniej ? :-)

Posted

A ja Wam odpowiem, że tutaj chodzi CHYBA o rozróżnianie barwy jaka jest po przejściu koloru z paska ze skalą przez wysokość słupka wody w fiolce z badaną próbką wody. IMHO nie dla każdej wartości z paska ze skalą wartość odczytywana z góry fiolki (czyli z miejsca gdzie patrzy nasze oko na fiolki) będzie taka sama dla ilości wody 10 ml i 5 ml, bo ten kolor przechodzi, dla przykładu, przez 3 cm wody, lub przez 6 cm wody (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi). Podejrzewam, że różnica w pomiarze może być niewielka lub może odgrywać rolę tylko na przykład w wodzie morskiej (tak sobie palnąłem), natomiast mam przeczucie, że jakiś powód ku temu jest, że inne testy są na próbce wody 5 ml a ten na 10 ml.

Posted

Waszek przyczyny takiego stanu rzeczy mogą byćx dwie albo producent więcej zarabia , albo faktycznie jakiś minimalny wpływ ma wysokość słupka wody.

Tak sobie myślę że akurat test na No3 jest używany najczęściej i producent o tym wie :-)

A tani nie jest . Z moich obserwacji wynika że przedział między 5-20 mg nie wpływa na odczyt .

W dalszych wartościach nie testowałem bo nie mam :-)

Posted

Jeżeli chodzi o NH3/4 czy NO2 to brałem nawet 1/4 bo wiadomo że w tych testach jakiekolwiek zabarwienie oznacza że jest coś nie tak i wtedy robłem cały.

W testach na NO3 brałem połowę i wszystko było spoko.

Posted

Ciekawy temat. Też mam ten test JBL. Mogę zrobić próbkę na połówce. Obstawiam, że wynik będzie taki sam czyli producent zarabia więcej ;)

• 2 weeks later...
Posted

Osobiście też wydaje mi się że dzielenie testu na pół da taki sam efekt jak robienie w proporcji 1:1. Część z Was uważa że wysokość słupa wody ma wpływ na wynik, ale według mnie nie za bardzo. Dlaczego? Sam producent w instrukcji obsługi testu napisał, że:

"W zależności od rozcieńczenia wyniku pomiaru należy pomnożyć w następujący sposób dla uzyskania ostatecznego wyniku:

Próbka 5ml + 5ml wody destylowanej: wynik razy 2

itd."

Więc na chłopski rozum jeśli wysokość słupa w tym wypadku była by istotna producent kazał by nam pomnożyć np. przez 2n, gdzie n jest właśnie zmienna-wysokością słupa wody.

Oczywiście mogę się mylić ale tak to rozumiem :).

Posted
Jeżeli chodzi o NH3/4 czy NO2 to brałem nawet 1/4 bo wiadomo że w tych testach jakiekolwiek zabarwienie oznacza że jest coś nie tak i wtedy robłem cały.

..jeżeli piszesz o NO2 JBL to jak dzieliłeś krople?

Wg instrukcji wlewa się 5.