Skocz do zawartości

pierwsze akwarium krok po kroku :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzięki wszystkim za rady:-)

wczoraj zalałem akwarium wodą.

zmierzyłem kranówkę testami na ph, nh4, no2 i no3. na na kh i gh musze dokupić.

wyniki to:

ph: 7,5

a wszystkie pozostałe 0. to normalne?

do akwarium wlałem tylko 20l wody z akwarium od kolegi (tylko tyle mi dał;-) i pół kubka moczu ;-) a także preparat na usunięcie chloru.

teraz pytanie, co dalej? zostawić to w spokoju niech pracuje, czy w międzyczasie jeszcze coś działać?

po jakim czasie wykonać test wody?

wrzucić tam z jakie dwie rybki?

to apropo samej wody,,, a teraz mam jeszcze pytanie apropo mojej filtracji.

w załączeniu możecie zobaczyć jak to wygląda.

wlot do kubełka zasypanego w całości porcelaną jest na dole, w prawym dolnym rogu tuż przy wlocie do wewnętrznego,,, za kamieniami.

wylot z zewnętznego skierowany po skosie mniej więcej na środek przedniej szyby, a wylot wewnętrznego wzdłuż tylniej szyby.

i teraz mam pytanie co tu można zmienić bo kurde wydaje mi się, że słabo zbiera.

na drugim zdjęciu możecie zobaczyć drobiny żarcia, które wydmuchało w prawy róg i se tam leżą.

również z powierzchni wody nie usuwa drobnego pyłu, który wytrącił się z piachu.

z góry dzięki za odpowiedzi :-)

post-15413-14695719110866_thumb.jpg

post-15413-14695719112064_thumb.jpg

Opublikowano

To chyba przesadziłeś bardzo przesadziłeś. Według mnie to powinno się dawkować 10ml na 100l wody a u Ciebie tej wody jest około 70-80litrów.

Zmierz co się dzieje w zbiorniku.

jeszcze jedno pytanie -jak możesz mieć kh, kg- 0, jest to praktycznie nie możliwe.

Opublikowano
To chyba przesadziłeś bardzo przesadziłeś. Według mnie to powinno się dawkować 10ml na 100l wody a u Ciebie tej wody jest około 70-80litrów.

Zmierz co się dzieje w zbiorniku.

jeszcze jedno pytanie -jak możesz mieć kh, kg- 0, jest to praktycznie nie możliwe.

dzięki,

jutro zmierzę i dam cynka co się dzieje.

a jeśli chodzi o kh i gh to napisałem: "na kh i gh musze dokupić", czyli że tych nie zrobiłem bo nie mam.

Opublikowano
...spróbuj wylot z zewnętrznego dać po skosie w dół na przednią szybę.A wylot z wewnętrznego od dołu w górę .Musisz kombinować wylotami aż trafisz.Nie ma na to recepty...

jutro tak zrobie,,, dzięki za podpowiedź :-)

Opublikowano

Tak jak napisał Sławek-meszek strasznie przesadziłeś z tym moczem. Powinieneś dać nie więcej jak 10 ml na 100 l wody.

Przy takiej ilości moczu i niemal braku bakterii nitryfikacyjnych dojrzewanie zbiornika w ogóle może nie nastąpić,a jeśli już ruszy to będzie trwało bardzo długo bo pożywki tak będzie jak ze 100 dorosłych ryb.

Jeśli ruszy to poziomy jonu amonowego NH3/NH4 będą tak wielkie że na koniec NO3 wyjdzie powyżej 100 mg/l. Takie przedawkowanie moczu wymaga już pierwszej podmiany w trakcie startu. Nie ma na co czekać.

Moim zdaniem powinieneś wymienić co najmniej 50% wody - to pierwsze.

Po wymianie wody dać bakterie nitryfikacyjne ale takie bez pożywki czyli np. Seachem Stability 100ml. wlać od razu całość

Dałeś wszystko tylko o bakteriach nitryfikacyjnych zapomniałeś.

Te z tej wody od kolegi to za mało.

Opublikowano

dzięki bardzo za wpis,

co do bakterii nitryfikacyjnych to dałem na filtr tylko zapomniałem o tym wspomnieć.

właśnie zrobiłem testy i wygląda to tak:

ph: między 7,5 a 8,0

no2: między 0,3 a 0,8

nh3: poniżej 1,2mg/l

no3: między 10 a 20

może mój mocz jakiś lewy na szczęście?

jak to widzicie?

piszcie szybko bo jestem w panice