Skocz do zawartości

pierwsze akwarium krok po kroku :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć i czołem :D

czytam forum klubu malawi już od pewnego czasu, a od jeszcze czasu dłuższego chodzi mi myśl aby założyć akwarium malawi.

no i w końcu zdecydowałem się wystartować.

a że jako to moje pierwsze akwarium w zyciu liczę na wasze wsparcie ;)

parę dni temu kupiłem używane akwarium 120l (100x30x40) i jak na pierwszy rzut oka wydawało mi się niemałe to teraz zdecydowanie takie mi sie nie wydaje. a im więcej czytam to wydaje mi się jeszcze mniejsze;)

no ale od czegoś trzeba zacząć,,, i już wiem, że zacznę od ograniczenia moich zapędów na niewiadomo ile to rybek... ale na pytania o obsadę przyjdzie jeszcze czas :D

tymczasem,,,

tylnią i jedną z bocznych ścianek akwarium pomalowałem na czarno i póki co zalałem wodą (wczoraj) i wsadziłem doń kilka kamyków wapiennych. teraz czekam na piasek kwarcowy 0,7 - 1,2mm (mam nadzieję, że przyjdzie jutro) i planuję też wsadzić z dwa, trzy planty anubiasa.

ale dość o pierdołach,,, przejdźmy do spraw niejako technicznych;-)

w akwarium póki co chodzi kitowy filtr juwela z wylotem wzdłuż bocznej ściany.

a teraz w pkt napiszę jaki mam plan działania na najbliższe dni a Wy mam nadzieję, że mnie poprawicie/ doradzicie:)

1. jutro będę chciał na dno wysypać piasek kwarcowy 0,7- 1,2mm

2. zamówiłem fluvala206 którego na początek chcę całego wypełnić watą filtracyjną żeby wyzbierał cały syf z piachu (oczywiście najpierw piach wypłuczę) a potem zasypię go w 90% ceramiką. wiem że wylot powinienem ustawić po skosie na przednią szybę po drugiej stronie od wewnętrznego,,, ale gdzie i jak ustawić wlot?

3. może wsadzę też jakiś brzeczyk żeby mi bąbelki leciały. nie tyle coby napowietrzało (bo myślę, że filtry stykną,,, stykną?) a tyle co ładnie wygląda.

4. do wody wleję: http://www.maidstoneaquaticsonline.co.uk/nutrafin-cycle---biological-aquarium-supplement---500ml---prevents-fish-loss-2035-p.asp (takie mam)

5. a do filtra: http://www.aquariumline.com/catalog/sera-filter-biostart-p-7171.html?language=en (takie mam)

6. do akwarium też chcę wlać wody z baniaczka od mojego kolesia,,, tak z 20l.

7. testy jakie dostałem na początek to: http://petstop.ie/fish-1/water-treatments-healthcare/mini-master-test-kit ,nadadzą się?

no i to chyba na początek wszystko z moich planów.

czy o czymś zapomniałem? coś zmienić? zrobić inaczej?

może wywalić z dwa kamulce, co by więcej miejsca było? albo inaczej ustawić?

z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i sugestie i porady :-)

z malawijskim pozdrowieniem ;)

5y1w3k

post-15413-14695719072638_thumb.jpg

Gość pemergency
Opublikowano

bo wygląda jak z innej planety Sylwestrze, w tym konkretnym przypadku malawi to planeta ziemia, a te skałki są z księżyca ;)

Opublikowano

Ja bym kubeł od razu zasypał ceramiką + prefiltr na wlot. Woda się wyklaruje po kilku dniach a od mechanicznego oczyszczenia masz wewnętrzy filtr. Skały mi również nie pasują , kiedyś miałem kwarc też białe i na początku ok ale później zmiana na serpentynit. Załatw sobie więcej wody jak możesz. Ja przy przesiadce z 102 na 300 dałem całą wodę ze 102 ( musisz odjąć skały sprzęt może było z 80 , ale miałem filtry dojrzałe tylko przełożyłem i do tego dolałem czystej wody czyli około 120 może nawet bo 100 zabrała reszta to kamienie piach itp. i wszystko działało.Także jak możesz podłącz od razu kubeł z ceramiką i ten prefiltr i dolej jak najwięcej wody z dojrzałego akwa.

wapień podnosi ph także chyba będzie ok.

do podnoszenia pH możesz użyć sody np.

[300] Malawi

Opublikowano

Masz czarne tło, moim zdaniem bardzo fajnie wyglądałby u Ciebie serpentynit, wejdź w galerię i pooglądaj akwaria, w większości są opisane i pewnie szybko trafisz na ten właśnie kamień, efekt będzie pierwsza klasa jeśli dobrze poukładasz ;)

Opublikowano

Ja się skupię na technikaliach, mnie te wapienie nie wadzą ,choć przyznam inne kamulce bym ja włożył takie zwykłe z wybrzeża Irlandii.

1/ Jak dolewasz nowej wody z kranu to zawsze wlej pierwsze

Chlor&chloramine remover

2/ Mało znamy preparaty stosowane na Wyspach ale te dwa co już masz mnie nie przekonują i bym je zostawił natomiast kupił taki który zawiera nitrification bacteria a nie taki który w opisie zawiera słowo enzyme:D

przykładowo Seachem Stability 100ml

3/ Zamiast piasku kwarcowego dałbym piasek wapienny lub koralowy gradacji ok 1mm albo ich mieszankę bo wyjdą wtedy różne kolory od białego jak śnieg po szaro-ciemny. Dając 30kg takiego wapienia masz dwie sprawy załatwione na raz - solidne buforowanie wody wapieniami w ilości 30kg a nie kilka kamieni wapiennych i piasek do kopania dla pyszczaków

- dwa brak potrzeby grysu wapiennego w filtrze co mocno hamuje przepływ.

4/ Proponowane testy wody są u nas nie znane i poza ceną wysoką nic nie mówią o ich przydatności.

Najlepiej kup pojedynczo testy kropelkowe JBLa na pH zakres 7,4-9 nie inny i do tego NH4, NO2, NO3, kH i gH

PS ciutkę się zapędziłem z tym 30kg piasku wapiennego( dolomitowego ) to lekki piasek więc na 120l baniak wystarczy 10-15kg ale jak kupisz 30kg to jak znalazł do następnego większego już szkiełka czego ci życzę:D

Opublikowano
Proponowane testy wody są u nas nie znane i poza ceną wysoką nic nie mówią o ich przydatności.

A tam zaraz nieznane. Nutrafin to inaczej Hagen i jakiś czas temu były dostępne w Polsce. Używałem tych testów na NH3/NH4, NO2 i NO3 i były w mojej opinii dokładne i wiarygodne a swego czasu testowałem chyba wszystko co było dostępne na rynku. Tak, że bez obaw.

Opublikowano

...ja bym piasku nie mieszał ( względy estetyczne- ale to moje zdanie).Decyduj się na jeden albo drugi .Koralowy będzie buforem jakby co. Ale zastanów się nad barwą piasku w danym oświetleniu bo potem w wodzie i pod docelowym oświetleniem są różne efekty.

Jeżeli dasz piasek kwarcowy ( też taki mam) to warto do filtra kubełkowego jeden kosz zasypać grysem koralowym który będzie również świetnie buforował i pomagał utrzymać pH na właściwym poziomie.

...jak napisałem tego posta to pokazał się Twój z informacja ,że już zalałeś:)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
    • Jest normalnie garaż ogrzewany 😉 Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć 😁
    • Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem 🙂 
    • @yaro rozumiem co masz na myśli. Ja kończę w maju dopiero 40 lat, aktywny fizycznie jestem w miarę więc nie będzie chyba problemów Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu podczas składania rurek, korpusów, kolanek na sucho bez klejenia, więc zawsze będzie można zrobić jakieś korekty  To akwarium planuje mieć najdłużej do 4-5 lat ponieważ za około tyle, będę robił remont całego salonu, kuchni, jadalni i zbiornik będzie budowany na cala ścianę. Już mam to zaplanowane i dogadane z moją kobietą. Zbiornik ma mieć wymiary 384 x 100 x100 (3840 litrów brutto) Dwiema szybami, frontowa i jedna boczna. Możliwe że będzie głębsze i wyższe ale to zależy ile miejsca będzie po usunięciu kawałka ściany w kuchni  Moja kobieta mnie kocha ale ma mnie już dość czasami xD I tak się dziwie że jeszcze ze mną jest   Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje   Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ???  Ale ogólnie rozwiązanie tego narurowca jest ok ? Pozdrawiam i miłego dnia    
    • To dorzucę tylko jedno, Dlaczego zrezygnowałem z narurowców pod akwarium na rzecz kubełków? Szlak trafiał mnie gdy musiałem leżeć ba podłodze by odkręcać co tydzień korpusy. Sprawdź sobie ile miejsca będziesz miał jeśli chodzi o dostęp do korpusów, bo o ile wymiana raz na jakiś czas jak w przypadku kubełków jest do akceptacji, to cotygodniowe ćwiczenia gimnastyczne w szafce mnie osłabiały. Wróciłem do narurowca gdy mogłem go zamontować w piwnicy i wymieniać wkłady na stojąco.
    • Witam. Przespałem się z tym tematem i zrobiłem dzisiaj w pracy mały test. Mianowicie, zastosowanie kolanek 45 stopni spowoduje ze sam narurowiec będzie bardzo ale to bardzo długi. Mówię tu o zastosowaniu kolanek 45 stopni w zasadzie wszędzie, przed korpusami i za nimi. Tak jak na pierwszym i drugim rysunku. Gdzie nie było by praktycznie nigdzie rurek prostopadle, tylko po skosie ewentualnie równolegle. Test zrobiony ale niestety nie mogłem tego nagrać bo nie mogę używać telefonu w pracy za bardzo. Sprawdziliśmy jak woda grawitacyjnie przepływała przez kilka rurek i kolanek 45 stopni, co prawda bez korpusów do pojemnika i to samo zrobiliśmy na kolankach 90 stopni. Zbudowaliśmy podobne do siebie konstrukcje. Tak więc woda lepiej przepływa na kolankach 45 stopni, pojemnik 50 litrów napełnił się szybciej o około 2-3 sekundy. Czy to rzetelny test? Ciężko stwierdzić ponieważ nic nie robiło oporu dla tej wody. Tak czy siak jest jeden problem i to nie mały, zbudowanie całego narurowca w ten sposób, to braknie mi salonu na niego. Niestety wyszedłby dosyć długi. Po takiej krótkiej aranżacji tych rurek ten na kolankach 45 stopni już odstawał o kilka dobrych centymetrów a co dopiero na całym systemie.  Dodam tylko że rurki były stalowe średnica wewnętrzna 25mm, bo pcv nie mamy u mnie w pracy ale zawory kolanka itp. wszystko było.  Wiec pozostaje zbudowanie narurowca tradycyjną metodą.  Chociaż w pewnych miejscach zastosowałbym kolanka 45 stopni. To mój najnowszy prototyp narurowca z dwoma wlotami, z jednej strony rzecz jasna. Sugerowałem się tematami od @rekawiczka @stan @aurban6 i oczywiście nie ujmując nikomu innemu bo każdy dołożył przysłowiowego grosza swojej wiedzy W najbliższym czasie trzeba pospawać stelaż pod akwarium i później zbudować filtracje Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do ostatecznego myślę już rysunku to wysłucham z chęcią Pozdrawiam.
    • @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.