Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chce wystartować moje pierwsze akwarium i od 2 tygodni siedzę na forum, czytam i czytam i mam coraz większy mętlik w głowie.

Wiem że takich tematów jest sporo ale chciałbym aby ktoś napisał krok po kroku jak wystartować najlepiej i najszybciej.

Co trzeba kupić i w jakiej kolejności dodawać preparaty.

Moje akwarium to 240L, filtr zew.Hw-320 cały zasypany ceramiką,wew.Aquael turbo 1500.

Czekam na testy kropelkowe jbl.

Opublikowano

Możesz oczywiście startować tak jak w temacie, który przesłał Ci kolega Marcin, ale całkiem szybko idzie też jak masz wodę z podmiany z innego akwarium ;) Ja startowałem właśnie na wodzie z innego akwa i wszystko zajęło mi niecałe 3 tygodnie. Dolewasz jeszcze tylko odpowiednią dawkę bakterii (dawkowanie wg producenta) i czekasz ;)

Opublikowano

Niestety nie mam wody z innego baniak,muszę startować od zera.

Co do tematu ''Przyszpieszony start nowego zbiornika'' i zawartych tam porad .

Jaki najlepiej kupić biostarter i o co chodzi z tym ustawieniem ph?

Opublikowano
Niestety nie mam wody z innego baniak,muszę startować od zera.

Co do tematu ''Przyszpieszony start nowego zbiornika'' i zawartych tam porad .

Jaki najlepiej kupić biostarter i o co chodzi z tym ustawieniem ph?

W temacie miałeś dokładnie podane jakie bakterie i ile Wody Amoniakalnej ( WA) na wlaną ilość wody do akwarium a nie jego pojemność.

Biosterterów jest mnóstwo przeróżnych często nazwy są tak mylące a sprzedawcy tak cwani że wam potrafią wcisnąć enzymy zamiast bakterii nitryfikacyjnych.

Przy każdym starcie ważne by kupić biostarter który zawiera bakterie nitryfikacyjne a nie poduszeczki enzymatyczne dla bakterii nitryfikacyjnych - nie wierzcie sprzedawcy z zoologa tylko uważnie sami czytajcie co napisane na opakowaniu ( ma być opis po polsku).

Przy starcie na WA ważne by KUPIĆ BAKTERIE NITRYFIKACYJNE BEZ POŻYWKI bo pożywką jest właśnie amoniak zawarty w WA.

Dodatkową zaletą tej metody jest odmierzona ilość tej pożywki która bez mierzenia i konieczności zakupu testu NH4 zawsze daje jednakowe stężenie amoniaku 1-1,5 mg/l NH4 a z tego bakterie na końcu zawsze zrobią azotanów 5-10 mg/l NO3 oczywiście + wartość azotanów startowa z wody kranowej.

Polecam tanie i IMHO najlepsze do startu na WA

2 ampułki Prodibio Biodigest - ok 10zł

100ml Seachem Stability- ok 20 zł

Nie ma potrzeby kupowania innych drogich i w wielkich opakowaniach z dawkowaniem przez dwa tygodnie codziennie.

Kolejność jest taka

1/ Woda do baniaka

2/ Uzdatniacz wody kranowej na chlor i chloraminę

3/ Woda Amoniakalna ( 20-25%) na każde 100l wody 10 kropelek lub inaczej na każde 200l wody - 1ml WA. NIE WOLNO WLEWAĆ WIĘCEJ A ILOŚĆ WODY W AKWARIUM LEPIEJ NIEDOSZACOWAĆ. TO BARDZO SILNY PREPARAT W OGROMNYM STĘŻENIU.

4/ Bakterie nitryfikacyjne całość o razu. Dobrze mieć w domu w zapasie 1-2 ampułki bakterii Prodibio Biodigest na czarną godzinę o czym wielu się przekonało.

5/ Ustawiane parametrów wody jak pH i inne to po starcie i pomiarach testami kropelkowymi i to już nie start tylko nowy wpis w temacie WODA.

Opublikowano

Nie chce zakładać nowego tematu.

Mam dostęp do wody ze studni i zwykłą kranówkę ,z której lepiej wystartowac na WA?

kranówa

PH-8

KH-4

NO2-0,025

NO3-1

studnia

PH-7

KH-7

NO2-0,025

NO3-50

Opublikowano

Wodę w studni zostawiam dla kwiatków;)

Dzisiaj zalałem baniak weszło około 150 l wody,dodałem 15 kropli WA i 2 ampułki Prodibio Biodigest.

Test po godzinie od zalania

PH-8

KH-5

NO2-0,025

NO3- 1-10 bliżej 4

kiedy zrobić kolejny test?

Opublikowano
Wodę w studni zostawiam dla kwiatków;)

Dzisiaj zalałem baniak weszło około 150 l wody,dodałem 15 kropli WA i 2 ampułki Prodibio Biodigest.

Test po godzinie od zalania

PH-8

KH-5

NO2-0,025

NO3- 1-10 bliżej 4

kiedy zrobić kolejny test?

gdzie uzdatniacz wody kranowej?? a jak akurat była woda chlorowana??

co to za test NO3 co ma zakres albo 1 albo 10??

testu na NH4 nie masz i dobrze nie kupuj kasę wydaj na dobry test NO3 JBLa lub Saliferta.

Następny pomiar tylko NO2 za 3-4 dni

• Dziękuję 1
Opublikowano

Woda raczej bez chloru tak zapewniali w wodociągach.

Ale mogłem faktycznie dodac uzdatniacz.

Co do testu to kupiłem kropelkowe jbl i mam test NO3 (kropelki + proszek ) skala jest od 0,5 do 240.

Ja mam pomiędzy 1 a 10 .