Skocz do zawartości

240l Aulonocary + mbuna - rekomendacje oświetlenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Po dłuższym czasie wracam do akwarystyki i kompletuję zbiornik 240l dla Aulonocar i mbuna (obsada zgodnie z rekomendacjami - aulonocara sp. rubin red, ps. acei, ps. saulosi). Zbiornik to niestety dość wysoki standard - 120x40x50 ze standardową pokrywą (2 świetlówki).

Planuję drobny piasek kwarcowy i (żona naciska) niebieskie tło wewnętrzne (nie chcę odbierać cennych centymetrów dna wewnętrznym...). Ewentualnie, skończy się na tle czarnym (wtedy kamienie będą prawdopodobnie raczej jasne).

Chciałbym prosić o rekomendację oświetlenia pod taki zestaw. Zależy mi przede wszystkim na dobrym wybarwieniu ryb - akwarium ma cieszyć zarówno nas jak i dzieci:) Roślin nie planuję.

Będę wdzięczny za Wasze rekomendacje odnoszące się do konkretnych modeli dostępnych na rynku.

Dziękuję!

Opublikowano

Dla mnie spoko, obsada się kształtuje jeszcze - być może będzie to labidochromis caeruleus 'yellow". Podoba mi się oświetlenie Twojego zbiornika ze stopki - czy w rzeczywistości tak wygląda czy obróbka była grana? Jakich świetlówek używasz?

Opublikowano

- belkę alu z naklejonymi modułami 5630 i do tego czerwona i niebieska taśma led

- belka alu z naklejoną taśmą led 5630 w 3 kolorach

- belka z diodami RGB COB (projekt kolegi deccorativo)

Opublikowano

Zależy co kto lubi ;) ja mam dwie świetlówki Hagena, Power Glo i Aqua Glo. Wydaje mi się trochę za jasno i zastanawiam się nad zmianą w bardziej stonowane aczkolwiek podobnie wybarwiające oświetlenie, bo wybarwia ładnie. Możesz też pobawić się w oświetlenie LED na taśmach, jest na forum taki temat założony przez deccorativo. To odnośnie oświetlenia, a jeśli chodzi o obsadę, to kto Ci tak zarekomendował? Acei urosną podobno za duże do takich wymiarów, Aulonocary też małe nie są...

Przepraszam za OT. :)

Opublikowano
Podoba mi się oświetlenie Twojego zbiornika ze stopki - czy w rzeczywistości tak wygląda czy obróbka była grana? Jakich świetlówek używasz?

O mój zbiornik chodzi? Oświetlenie to dwa naświetlacze LED 10W barwa 6500K. Zdjęcie tylko przycięte, poza tym bez obróbki.

Opublikowano

Co do oświetlenia - nie miałeś problemu z płochliwością? Mi zależy na dość jasnym oświetleniu, ale nie chciałbym zbyt wymęczyć ryb. Zresztą, patrząc na jasność w Twoim akwarium (ciemno tło), to nie wyobrażam sobie jakby było przy niebieskim. Postaram się użyć tego argumentu, aby przekonać żonę do ciemnego;)

[OT] Co do obsady to czerpałem głównie z tego artykułu http://www.klub-malawi.pl/index.php/serwis/artykuy/kcik-aulonocary/180-czenie-aulonocar-z-pyszczakami-z-grupy-qmbunaq, ale pojawiły się małe modyfikacje. Jeszcze to przemyślimy bo faktycznie acei będzie dość duży...

Ahh, to było pytanie do @marcin73m

Opublikowano

Rybom generalnie wszystko jedno chyba jakie jest światło, płochliwość zależy od wielu czynników. Tak jak Ci pisałem, u mnie jest bardzo jasno, a ryby pływają w najlepsze i jedyny moment, w którym ich nie widać to podmiany wody ;)

Opublikowano

Zapewniam Cię, że nie ma problemu z płochliwością ryb. :) 2x10W LED to nie jest dużo na zbiornik 120cm, to taki standardzik raczej. Boki i tył zbiornika są niedoświetlone. Dużo też zależy od podłoża, ja nie mam białego piasku, od którego światło by się mocno odbijało.