pietach Opublikowano 25 Sierpnia 2015 #131 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Prawdopodobnie w środku jest jakiś tranzystor MOSFET (chyba typu N bo wyjścia są na "minusie" Być może wystarczy na zewnątrz dołożyć mocniejszy na radiatorze i podłączyć się do wyjść w sterowniku jak na szkicu... ktoś z większą wiedzą mógłby się wypowiedzieć
dejwis Opublikowano 7 Września 2015 #132 Opublikowano 7 Września 2015 Witam dzisiaj się stałem posiadaczem tc-420 . Może ktoś wrzucić swój gotowy program scenę oświetlenia był bym bardzo wdzięczny chciał bym zobaczyć jak wy to sobie poustawialiście . g.pajak wrzucał swój programik o nazwie "Normaly 1" ale u mnie nie działa inne rozszerzenie pliku tu jest tmf a u mnie programik zapisuje w pmf i dlatego ma problem z wgraniem.
pietach Opublikowano 12 Września 2015 #133 Opublikowano 12 Września 2015 Panowie, w środku jako końcówka mocy siedzi mosfet 09n03 - według karty katalogowej w odpowiednich warunkach potrafi wytrzymać 50A. Więc ograniczenie do 4A jest tylko aby bez radiatora nie zagrzał się za mocno ale można gdybać że gdy podłączymy 4,5 czy nawet 5A to nic mu się nie stanie a jest trochę miejsca na przyklejenie radiatora.
spiochu Opublikowano 14 Września 2015 Autor #134 Opublikowano 14 Września 2015 No to jak mówisz - radiator i można jechać Wysłane z telefonu
RomanoLindano Opublikowano 22 Września 2015 #135 Opublikowano 22 Września 2015 Sam radiator to nie wszystko. Projektowałem sterownik Led i pod większe obciążenie jest problem z szerokością ścieżek drukowanych. Jeżeli są za cienkie i za wąskie, to się zagrzeją, odkleją a potem przepalą.
spiochu Opublikowano 22 Września 2015 Autor #136 Opublikowano 22 Września 2015 można gdybać że gdy podłączymy 4,5 czy nawet 5A to nic mu się nie stanie a jest trochę miejsca na przyklejenie radiatora. Odniosłem się do tej wypowiedzi. Wysłane z telefonu
RomanoLindano Opublikowano 22 Września 2015 #137 Opublikowano 22 Września 2015 Tak, z tranzystorem może być wszystko w porządku, będzie nawet zimny, ale co z tego jak ścieżki się przepalą? Chyba, że są przewymiarowane. Z danych technicznych wynika, że przy 4A temperatura wzrośnie o 10 stopni powyżej temperatury w otoczeniu, dla 5A wychodzi 15 stopni, więc tragedii nie ma, tym bardziej, że zakres pracy ma do 150 stopni. Ograniczenie wynika więc prawie na pewno z grubości ścieżek, ale można zaryzykować.
spiochu Opublikowano 22 Września 2015 Autor #138 Opublikowano 22 Września 2015 Zawsze można wyjąć tranzystory na zewnątrz ale to już dla elektroników Wysłane z telefonu
pietach Opublikowano 23 Września 2015 #139 Opublikowano 23 Września 2015 Albo pogrubić główna ścieżkę - np. pocynować
Ksiaze_Kluska Opublikowano 23 Września 2015 #140 Opublikowano 23 Września 2015 nabylem cyrkulator hydor koralia 1 na 12V i po podpieciu na 4 kanal liczylem na sterowanie ale szkoda ze wczesniej nie wiedzialem ze koralie sa na napiecie przemienne - szok - oszukali mnie bede mial regulacje hahah
Rekomendowane odpowiedzi