240l saulosi
-
Recently Browsing 0 members
- No registered users viewing this page.
-
Do tej pory miałem belke oświetleniową 48 wat led ale po tym jak kot chciał się "kąpać" (dosłownie) w akwarium to musiałem zainwestować w pokrywe firmy Aquastel. Pokrywa jest fajna ma dwa mocowania na tube led 30 wat. Jak miałem 2 x 30 wat to ryby były bardzo płochliwe ,uciekały obijały się. Ale jak od dwóch dni mam tylko 30 wat power glass to troche się uspokoiły.
-
Tak też uważam, chciałem się tylko upewnić a jakiej gramatury gąbki? 30 pi?
-
No tak zgadza się powinienem użyć opcji szukaj, tylko że każdy ma inny zbiornik, inne oświetlenie, inne warunki. Dlatego tutaj napisałem.
-
Zrób jak uważasz za stosowne. I tak i tak będzie lepiej. Osobiście bym dał 3xgąbkę bo lepiej filtruje taki zestaw drobinki. U mnie to się sprawdziło
-
By Andrzej Głuszyca · Posted
Wpisz w SZUKAJ wyraz oświetlenie ale zaznacz WSZĘDZIE. Znajdziesz ponad 250 stron. Temat w miarę popularny i powinieneś znaleźć odpowiedzi na swoje potynaie. -
ostre światło czasami je płoszy, jak się przyzwyczają to nie zwracają na to uwagi.
-
To tak, Eheima mam zostawić z takimi wkładami jakie obecnie są, a do Ultramaxa zamiast 2 koszy waty (z tego co widziałem na youtube) dokupić ceramike i ją zastąpić. W takim razie, pierwszy kosz od dołu to gąbka która jest w zestawie, następnie drugi i trzeci kosz to zakupiona ceramika, czwarty kosz ceramika z zestawu i piąty kosz gąbka też z zestawu, zgadza się? Ps. Hehehe no nie dziwie się z tymi kupskami
-
Co do wkładów to ile rodzajów tyle opinii. Ja dołożyłem 1 czarną gąbkę oraz 2 kosze najtańszej ceramiki Aquael'a (600) Oryginalnie 3 kosze to wata która od razu możesz wywalić Coraz bardziej skłaniam się do gąbek jako medium filtracyjnym zwłaszcza, że czyszczenie tych filtrów to bajka Ale to moja opinia. Co do układu filtrów to dodatkowa pompa nie jest Ci potrzebna w tak małym akwarium. Podział mechanik - biolog przy kubłach chyba nie ma sensu. Eheima zostaw jak jest. Zobaczysz jak to się sprawdzi przy dołożeniu Ultramaxa. Ważna jest dobrze ustawiona cyrkulacja! PS. Ja mam ultramaxa+narurowca w 500l i jest aż nadto. Falownik wywaliłem bo mnie wkurzały latające kupska
-
Witam Nie mam jeszcze dużego doświadczenia z pyszczakami. Posiadam akwarium 300 litrów. Mam pokrywe robioną w firmie Aquastel. Są w niej dwa uchwyty na tuby led. Ogónie z pokrywy jestem zadowolony. Te tube jakie moge zastosować mają moc 30 wat LED. Ja zamówiłem z pokrywą jedną tube led Power i jedną Plant. Do tej pory używałem obydwu ale widze że ryby się płoszą. Postanowiłem zmniejszyć o połowe oświetlenie i palić tylko power. I chciałem się spytać czy to jest tak prawidłowo? Czy pyszczaki potrzebuje nie za silnego światła?
-
Dzięki wielkie za odpowiedź. Myśle jednak przyszłosciowo i już wiem, że będe chciał coś wiekszego od 240L. Dlatego jestem za tym by spróbować z Aquael BT, zależy mi na dorabianiu polskiej marki a jeśli to na prawede dobry filtr zewnętrzny to jestem na TAK. Pytanie tylko jak najlepiej to wszystko ustawić? Eheim 350T pozostawic jako biologa, a Aquaela jako mechanika? Jakie wkłady proponujecie, tak by jedno z drugim fajnie współgrało obecnie w Eheim mam włożone patrząc od samego dołu, eheim pro mech (te spirale plastikowe co czytałem, że są bezużyteczne), następnie EHEIM bioMECH (te kwadratowe), kolejny wkład to ceramika w kulkach Eheim Substrat Pro na to w tym samym koszu nałożona wata JBL Sync, ostatni kosz ten na samej górze, to gąbka chyba prefiltr Czy jest ok? W sumie myślałem, aby wymienić te spirale na samym dołu kosza, na gąbki, tylko jakiej gramatury i czy jest sens jeśli zaraz zakupie Aquaela BT? Ostatnie 2 pytania: 1. W tym Aquaelu pozostawić wkłady dolączone przez producenta, czy jednak coś dokupić i wymienić? 2. Dorzucić do tego wszystkiego pompę cyrkulacyjną Jebao czy nie warto pieniędzy w błoto wyrzucać jeśli będą dwa filtry zewnętrzne? Trochę się rozpisałem, ale chciałbym już zamówić sprzęt i materiał. Dzięki wielkie za kążdą cenną poradę
-
-
Topics
-
Images
Recommended Posts