Skocz do zawartości

Glony w nowym akwarium - kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, jestem początkującym akwarystą i w trosce o swoje przyszłe rybki postanowiłem założyć ten temat.

Wodę do akwarium zalałem jakieś 1,5 tyg temu - ryb jeszcze nie ma.

Jakiś tydzien temu pojawiły się glony - spodziewałem się ich, ale nie wiem które są "dobre" a które są "złe".

Poniżej zamieszczam zdjęcia :) Prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam :)

dsc0008fn8.th.jpg

dsc0009rz9.th.jpg

dsc0010tj1.th.jpg

dsc0011wn8.th.jpg

Opublikowano

to jasnozielone są dobre - te ciemnozielone są złe :lol:

a tak dokładnie to te jesnozielone to są noprmalne glonki przez wiekszosć na tym forum berdzo pożądane choć z czasem niestety się mogą zamienić w wersje brunatna.

Natomiast t takie bardzo ciemno zielone to mi wygląda niestety na sinice a i ich pojawienie się w nowym akwa nie jest niczym niezwykłym.

O sinicach było sporo wiec uzyj funkcji szukaj.

Tak w skrócie to aby się upewnic czy to napewno one to wsadz do akwa rękę i z podłoża lub kamienia spróbój je zebrać, jeżeli odejdą większym płatem a włąściwie takim glutem a po wyjęcie w dłoni będziesz miał dalej taka śliską kislowato/glutowatą konsystencje to swiadzczy o sinicach.

Coprawdą Twoje są małe więc nie wiem czy beda tak si epłatami ściągać dlatego weź próbke z miejsca gdzie sa najbardziej rozwinięte.

Opublikowano

GLony masz tylko te zielone, te drugie tak jak napisal mars - sinice. Obydwa rodzaje usuwaj mechanicznie, nie lej zadnych preparatow i czekaj - sprawa sie unormuje po kilku(nastu) pierwszych tygodniach, kiedy jedne glony znikna, pojawia sie inne i te juz zostana, wtedy bedziesz mial pojecie z czym musisz (chcesz) powalczyc. Na poczatek upewnij sie ze masz dobre swietlowki (nie te oryginalnie zakupione z pokrywa) i ze nie uzywasz ich dluzej niz 8-10 godz dziennie - w pierwszym okresie po odpaleniu akwa, dlugi dzien swietlny czesto powoduje masowy wysyp glonow.

Opublikowano
GLony masz tylko te zielone, te drugie tak jak napisal mars - sinice. Obydwa rodzaje usuwaj mechanicznie, nie lej zadnych preparatow i czekaj - sprawa sie unormuje po kilku(nastu) pierwszych tygodniach, kiedy jedne glony znikna, pojawia sie inne i te juz zostana, wtedy bedziesz mial pojecie z czym musisz (chcesz) powalczyc. Na poczatek upewnij sie ze masz dobre swietlowki (nie te oryginalnie zakupione z pokrywa) i ze nie uzywasz ich dluzej niz 8-10 godz dziennie - w pierwszym okresie po odpaleniu akwa, dlugi dzien swietlny czesto powoduje masowy wysyp glonow.

Mam 2x Philips Aquarelle - naświetlam od 7:00 do 22:00 - tak więc za długo?

Wyczytałem, że teraz najlepiej zaciemnic akwarium, wylaczyc oswietlenie i czekac - tak tez uczynilem, mam nadzieje ze dobrze :)

Opublikowano

hehe i módl się.. nie ma gorszego świństwa niż sinice no chyba że bloat. Ja walczyłem w poprzednim baniaku ze 4 miechy:/ Wcześniej jest wiele tematów na temat sinic, radze dokładnie przestudiować i starannie wykonywać wskazóki ludzi którzy się z nimi uporali.

Opublikowano
Dzieki za odpowiedz, co mam natomiast zrobic z tym ogromnym zielonym ustrojstwem na szybie? ;)

gąbeczka i ściągnąć.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po tygodniowym zaciemnieniu gazetami i odłączonym oświetleniu sinice zniknęły! Aż miło patrzeć na tak czyste akwarium.

Proces dojrzewaniatrwa już 3 tydzień - czy można już wpuścić rybki, czy profilaktycznie jeszcze obserwować?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

to nie tyle chodzi o czas ile o parametry wody - musisz zbadac jaki jest poziom no2 i no3 w akwarium - czytales cokolwiek o procesie dojrzewania akwarium?