Skocz do zawartości

Słaba cyrkulacja 240L ? Zmiana deszczownicy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mój problem polega na tym iż mam za slabą cyrkulacje wody i walają mi się odchody ryb akwarium ma zaledwie tydzień a wygląda oby nie było sprzątane pół roku :(

03293518375251022928.jpg

83358272880368670978.jpg

Filtr HW 302 przepływ 1000L/H deszczownica orginalna podwójna , jedna rurka deszczownicy ma 10 otworów więc 2 maja razem 20 cyrkulacja słaba nawet przy jednej rurce znalazłem deszczownicę z innego filtra która ma tylko 5 otworów . Po podłączeniu cyrkulacja super problem jedynie w tym że słychać jakiś dziwny świst czy gwizd dziś zrobię jeszcze jeden lub dwa otwory i zobaczę czy gwizdy ustaną . Pytanie czy taka zmiana deszczownicy nie wpływa negatywnie na filtr ??

po zmianie tej deszczownicy odchody zbierają się tylko miedzy kamieniami ale to normalne chyba i w prawej stronie akwarium co widać na fotce . co zmienić ?? może tą rurkę wciagającą dać wyżej ??

Z góry dziękuję za pomoc . Dopiero zaczynam pracę z takim dużym zbiornikiem . Wcześniej max 126L

Opublikowano

Jak to akwarium ma dopiero tydzień a widzę pływające rybki?

Filtr HW 302 może pełnić rolę biologa i jedynie częściowo mechanika. Do tak dużego zbiornika potrzebny jest jeszcze filtr wewnętrzny o przepływie przynajmniej 1500l/h. W rzeczywistości ten HW-302 ma około 700-800 l/h.

Ewentualnie możesz zamontować cyrkulator i liczyć na to, że wszystko wyłapie zewnętrzny kubeł.

Opublikowano

Z takim przypływem (około 700 - 800 l/h) możesz zapomnieć o jakiejkolwiek dobrej filtracji mechanicznej w zbiorniku 240l.

Tak włóknina musi być w górnym koszu (chroni wirnik przed zabrudzeniem). Ale w tym wypadku ceramika Ci się bardzo szybko zapcha i nie będzie działać. Musisz zostosować prefilt na wylocie do kubła. Nie odpowiedziałeś jeszcze na moje poprzednie pytanie.

Opublikowano

Rybki pływają od tygodnia a akwarium z wodą ma ok 2 tyg już woda cały czas mętna bo codziennie grzebie przy akwarium , filtrze,piachu,kamieniach możesz mi łopatologicznie wytłumaczyć co to ten prefiltr na wlocie ? Myślę teraz jaki dodatkowy filterek zakupić

Aqua Nova NBF-1800 - 45 zł

AQUAEL TURBO 1500 - 96zł

AQUEL TURBO 2000 - 110 ZŁ

SUPER AQUATIC LB-800 - 24 zł

ten za 24 zł mogę mieć na dziś i ten za 45 zł turbo dopiero za ok tydzień w dostawie .

Opublikowano
Rybki pływają od tygodnia a akwarium z wodą ma ok 2 tyg już woda cały czas mętna bo codziennie grzebie przy akwarium , filtrze,piachu,kamieniach możesz mi łopatologicznie wytłumaczyć co to ten prefiltr na wlocie ? Myślę teraz jaki dodatkowy filterek zakupić

Aqua Nova NBF-1800 - 45 zł

AQUAEL TURBO 1500 - 96zł

SUPER AQUATIC LB-800 - 24 zł

ten za 24 zł mogę mieć na dziś i ten za 45 zł turbo dopiero za ok tydzień w dostawie .

Jeszcze daleko droga przed tobą. Nie obraź się, ale nie masz zielonego pojęcia o biologii w akwarium. To, że jest woda mętna to tylko oznaka niedojrzałego baniaka i za drobnego piasku.

Aqua Nova NBF-1800 w zupełności da radę, tylko ma 2 ale, żre 2 razy więcej prądu niż Turbo 1500 no i można trafić na egzemplarz, który może bardzo wyć.

Trzecia sprawa to prefiltr. Najłatwiej nałożyć gąbkę na wejście od zasysu wody w akwarium.

Opublikowano

Marcin spoko ja dopiero zaczynam swoją przygodę chyba wezmę ten 1800 aqua Nova gwarancja 2 lata itd mam w sumie blisko jak by były z nim jakieś problemy bo na miejscu w zoologicznych za Tubro wołają mega kasę wiec tylko sklep wysyłkowy . Po zmianie deszczownicy jest trochę lepiej lecz boje się że mogę rozwalić filtr nawiercę dziś z 2 otwory i zobaczę czy nadal gwizda deszczownica . Co do piasku wcześniej też taki miałem a nie chcę teraz zmieniać wszystkiego na nowo tym bardziej ze trochę się spłukałem kupując akwarium zestaw , piach skały itd.

-- dołączony post:

zapomniałem dodać że start w akwarium był z wodą ze starego akwarium więc jeśli chodzi o biologie to 120 L z nowego reszta dolana i odstana trochę