Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kamole sprzedano mi w składzie na lutyckiej w Poznaniu jako serpentynit laminowany... poźniej szukałem w necie i wszędzie nazywają to po prostu kamieniem laminowanym...

co do filtracji, filtr aquel turbo 2000 to największy wewnętrzny filtr z możliwością umiejscowienia dodatkowego wkładu. W moim przypadku jest to ceramika która doskonale wyrabia jako biolog, natomiast gąbka jako mechanik. Woda czyściutka, parametry idealne. Jeżeli zacznie mi skakać NO3 to pomyślę o jakimś kuble, ale nie mam za bardzo gdzie go postawić...

Znajmy ma ten sam filtr tylko 1500 w 375l i tez swietnie daje rade.

Jeżeli nie skacze Ci NO3 to bardzo szybko pomyśl o biologii. Jeżeli nie masz absorbera NO3 i nie ma wzrostu NO3 to znaczy, że Twoja biologia leży i kwiczy.

Innymi słowami, jeżeli NO3 wzrasta to znaczy, że biologia "pracuje". Jeżeli są skoki NH3/4 NO2 to znaczy, że jakiś etap w tej biologii nie pracuje lub nie pracuje wcale.

Opublikowano
Jeżeli zacznie mi skakać NO3 to pomyślę o jakimś kuble

No właśnie jak NO3 będzie Ci rosło to znaczy, że masz działającą biologię, a nie z nią problem. :) Tutaj monitorować trzeba NH3 i NO2.

Opublikowano

no własnie w planach mam rozkruszenie tego większego głazu po prawej na mniejsze i ułożenie ich na dnie, tak aby powstało więcej kryjówek.

Jako że dziś dzień podmiany wody to przy okazji szykuje się wiekszy remont :)

dodatkowo wkład filtra zasypałem matrixem w ilości 500ml