Skocz do zawartości

Prośba o ocenę brygady do 240l akwarium. Z góry dzięki za rady i spostrzeżenia!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Koledzy i koleżanki, dopiero co zaczęliśmy naszą przygodę z pyszczkami. Wertujemy ciągle forum i staramy się zdobywać wiedzę, w obecnym momencie jesteśmy na etapie dojrzewania wody i każdego wieczora próbujemy dobrać ekipę.

Prosimy o komentarz i ocenę poniższej obsady, nie chodzi nam tylko o walory estetyczne domowników ale również o to by ryby miały się razem dobrze i było je w miarę łatwy sposób nakarmić:

Cynotilapia Afra Cobue

Metriaclima sp. Msobo Magunga

Iodotropheus Sprengerae

Jeśli powyższe towarzystwo zostało w miarę relatywny sposób połączone to czy haremy 1+3 byłyby odpowiednie? Jakie najlepsze pokarmy sprawiły ich zadowolenie.

Jeśli istniała by alternatywa dla Iodotropheus Sprengerae to prosimy o propozycje.

Akwarium 240l z kubełkiem i wewnętrznym filtrem.

Pozdrawiamy z góry dziękując za opinie.

Opublikowano

Z Msobo bym nie zaryzykował. Z dwóch powodów: z uwagi na rozmiar i agresję tej ryby w stosunku do wielkości baniaczka oraz to, że dopiero zaczynacie przygodę z pyszczakami. I moim zdaniem to nie jest dobry wybór na początek. Obsadę budowałbym w oparciu o pseudotropheusy.. saulosi, cyaneorhabdos maingano. Do tego Iodotropheus sprengerae lub np. mięsożerny Labidochromis perlmutt. Dietę da się w tym przypadku pogodzić.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja posiadam od jakichś 2 tygodni Ps. Saulosi Coral (nie było "zwykłych", Ps. Cyaneorhabdos Maingano oraz Cynotilapia Zebroides Cobue (czyli afra ;) ). Więcej nie powiem bo są to jeszcze szkraby :)

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1
Opublikowano

Co do M msobo Magiunga nie wiem czy po raz kolejny zaryzykowałbym w akim zbiorniku jak Ty posiadasz. Moja przygoda z tym gatunkiem właśnie zaczęła się w 240 litrach. I było dość spokojnie. Później miałem te rybki w 450l i już była walka między samiczkami. Teraz mam Msobo w 720l w układzie 3+7 i jest dość spokojnie. Dwa samce pięknie wybarwione, walczące o prym w zbiorniku i w grupie. A trzeci samczyk nie wybarwiony do końca zabawia się z samiczkami i je wyciera. Nie ma walki miedzy samicami choć mają już około 2 lat. Nie można nic powiedzieć o tych rybach w 100% bo one są po prostu nieprzewidywalne.

Proszę poczytaj tu o msobo http://forum.klub-malawi.pl/m-msobo-magunga-opis-spostrzezenia-hodowcy-t20681.html i sam podejmiesz ostateczną decyzję.

Co do rdzawego i cobwe dobry wybór. Jeżeli zdecydujesz się że nie będzie M msobo Magungi proponuję Labidochromis caeruleus (yellow)

Będzie pięknie, dieta odpowiednia.

Możesz też pomyśleć nad maingano, cobwe i yellow

• Dziękuję 1
Opublikowano

W takim zbiorniku można zastąpić msobo pseudotropheusem saulosi. Pomimo tego, że ta ryba jest mocno oklepana w zbiornikach 112l to jednak nic nie zabierze jej uroku i pięknego żółtego koloru. A cobwe zastąpiłbym cynotilapia hara gallireya reef ma śliczne metaliczno niebieskie samice, a u cobwe dupska nie urywa. I przy obsadzie rdzawy , saulosi i hara miałbyś śliczne kolorki i żółte i niebieskie jak brązowo-metaliczne plus pięknego samca hary.

• Dziękuję 1
Opublikowano
W takim zbiorniku można zastąpić msobo pseudotropheusem saulosi. Pomimo tego, że ta ryba jest mocno oklepana w zbiornikach 112l to jednak nic nie zabierze jej uroku i pięknego żółtego koloru. A cobwe zastąpiłbym cynotilapia hara gallireya reef ma śliczne metaliczno niebieskie samice, a u cobwe dupska nie urywa. I przy obsadzie rdzawy , saulosi i hara miałbyś śliczne kolorki i żółte i niebieskie jak brązowo-metaliczne plus pięknego samca hary.

Dzięki piękne za poradę. Już powoli klaruje się mi ekipa! A jak z dietą dla powyższego towarzystwa? Jako nowo startujący malawista dam radę?