Skocz do zawartości

Labidochromis perlmutt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Swoją drogą czy ktoś wie czy możliwe jest aby wśród samych samic jedna zachowywała się jak dominujący samiec - chodzi głównie o perłowy jasny kolor?
Jest to możliwe, dominująca samica może przyjmować samcze barwy, zwłaszcza u ryb z niewielkim dymorfizmem płciowym jakimi są pelmutt'y.
Opublikowano
Powiem szczerze, że ja się nad tym też zastanawiałem. Czasami widziałem, jak jedna samica zmieniała barwy i wyglądała jak dominujący samiec. Stąd właśnie obserwując ryby zauwazyłem różnice w kolorze płetw. I na to stawiam. Samice mają mniejsze paski czerni w na krawędzi płetw brzuszno-piersiowych i odbytowych i moim zdaniem są one krótsze i zdecydowanie jaśniejsze od samca.

Zadałem to pytanie ponieważ mój dominujący osobnik, jasny perłowy, wydawał mi się do niedawna pewnym samcem. Pisałem o tym gdzieś. Następnie zaobserwowałem, że po jednym dniu lekkiej zadymy, kilka dni nie pobierał pokarmu i zachowywał się typowo jak samica inkubująca. Zresztą nie on jeden - inny osobnik również ale to nie był dominant. Siedział w swojej grocie choć często wypływał i gonił inne perlmutt-y, miał charakterystycznie wydęty pysk. Wówczas zgłupiałem. Po kilku dniach sytuacja wróciła do normy czyli dominacja.

Tak się teraz zastanawiam czy przypadkiem nie mam 6-ciu samic?

Muszę przyjrzeć się ich płetwom odbytowym. Jeżeli będą miały podobne - to ciężka sprawa. Tym bardziej, że od tamtego czasu nie zaobserwowałem tarła ani inkubujących samic.

Po kolejnym miesiącu zdecydowałem się sprawdzić płeć moich 6-ciu sztuk i jak się okazało jest to 6 samic - niestety. Chociaż lepsze to niż 6 samców :-).