peroxysom Opublikowano 11 Października 2014 #1 Opublikowano 11 Października 2014 Witam! Jestem na etapie planowania obsady do nowego akwarium o wymiarach 120x41x38cm. Jeśli chodzi o ryby z jeziora Malawi to najbardziej podobaja mi się te z grupy utaka, takie jak rodzaj Copadichromis oraz Lethrinops . Rozumiem jednak że to akwarium będzie dla nich za małe. Rozmyślam więc o "mbuna". Podobają mi się ryby z gatunków: Melanochromis cyaneorhabdos Labidochromis sp. "perlmutt" Metriaclima sp. "msobo" magunda Myślałem o połączeniu dwóch z tych trzech wymienionych gatunków. Najbadziej chciałbym mieć Metriaclimy ale z tego co wyczytałem potrafią być strasznymi kilerami więc proszę o poradę czy w tym akwarium można spróbować je trzymać. Prosiłbym doświadczonych kolegów o napisanie które z tych gatunków mogę połączyć i w jakiej ilości. A może macie jeszcze jakieś sugestie? Pozdrawiam, Piotr
Bourbon Kid Opublikowano 11 Października 2014 #2 Opublikowano 11 Października 2014 ja wypowiem się w sprawie msobo marnie to widzę ja mam je w 600l i z 8 szt. zostało mi trzy, samce się wybiły i został jeden a samiczki też się gonią szczególnie jak któraś nosi ikrę
waszek18 Opublikowano 11 Października 2014 #3 Opublikowano 11 Października 2014 Labidochromis perlmutt z Pseudotropheus maingano powinien sobie poradzić w tym zbiorniku. Do maingano możesz dodać również P. saulosi bo to zgrane połączenie, Iodotropheus sprengerae również może ładnie wyglądać.
peroxysom Opublikowano 12 Października 2014 Autor #4 Opublikowano 12 Października 2014 Dziekuje za odpowiedzi!
Rekomendowane odpowiedzi