Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, to już mój kolejny temat. Ale pytanie mam odnośnie świetlówek. Czy jest możliwość aby w pokrywie ze świetlówkami t8, wyjąć 1 świetlówkę? Chodzi mi o to że chce trochę akwa przyciemnić i chciałem wyciągnąc tylną świetlówkę tylko czy wtedy będzie to działać? Teraz mam założoną folię aluminiową ale szczerze mówiąc mało to zmienia.

Postaram się podesłać później dokładne zdjęcia mojej pokrywy.

Albo, mam tam też zamontowane 3 diody led zielone. Ale montowane były chyba jako oświetlenie nocne więc jest zbyt ciemno. Może do tego da się dołożyć coś.

Czekam na odpowiedzi/propozycje.

Pozdrawiam

Posted

...jeżeli jest to pokrywa WROMAK to prawdopodobnie będziesz miał dwa startery to wtedy po prostu wyjmij jeden i tyle:) Jeżeli jest tylko jeden starter to będziesz musiał przerobić..A schemat jak to zrobić też tu gdzieś znajdziesz. Wrzuć fotę to Ci powiemy .

Posted

Wrzucam zdjęcia tej pokrywy. Jedyne co wiem to że ma starter elektryczny. Te 3 diody są prawdopodobnie samoróbką i podłączane są do prądu przez coś takiego podobnego do ładowarki od laptopa :P. Jest tam też miejsce na żarówki ale ich nie sprawdzałem.

post-15184-14695718775707_thumb.jpg

post-15184-14695718779527_thumb.jpg

post-15184-14695718784795_thumb.jpg

post-15184-14695718790061_thumb.jpg

post-15184-14695718794981_thumb.jpg

post-15184-14695718800334_thumb.jpg

Posted

...starterów o jakich myślałem nie ma! Gdzieś tu jest schemat jak zrobić aby jedna działała. Może ktoś Ci pomoże ( podpowie ) technicznie...Szkoda ,że mieszkasz tak daleko bo bym Ci dal taką pokrywę do 240 bo na te to strach nawet patrzeć:)

Posted

Żebyś wiedział że strach patrzeć :). Jak będę miał więcej wolnego czasu, pewnie po sesji zimowej, to może pobawię się trochę i zrobię ze spienionego pcv pokrywę. Teraz kupiłem połowę arkusza 3mm 1,5mx1,5m za 90zł z pocięciem, na tło. I zostało mi jeszcze sporo na drugie tło :). Więc myślę że 5mm na pokrywę nie będzie dużo droższe.

Posted

Witam,podepnę się pod temat.Ja mam u siebie w pokrywie trzy świetlówki i z jednej chcę zrezygnować teraz pytanie jak zabezpieczyć otwory na świetlówkę której nie będzie,przed działaniem wody,wilgoci?Dzisiaj zakładam nowe świetlówki a nie chcę zostawiać jednej bezbarwnej nic nie dającej.

Posted
Więc myślę że 5mm na pokrywę nie będzie dużo droższe.

Za cienkie na pokrywę. Szkielet z 10 mm, zewnętrzne listwy z 3 mm. Wtedy uzyskasz odpowiednią sztywność konstrukcji. Niektórzy kleją nawet z 10 + 10 mm..