Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam zbiornik 300 litrów 120x50x50 obecnie pływają u mnie yellow, maingano, socolofi albino, i saulosi. Chcę trochę zredukować bo jest lekkie przerybienie i za dużo żółtego mam.

Chciałbym zostawić Saulosi bo mam wybarwionego samca i reszta młodzieży. Pomału widać drugiego samca i reszta pewnie samice będą. Tak więc tutaj zostawię sobie harem.

Maingano chciałbym usunąć bo ciężko u nich rozróżnić płeć a ścigają sie non stop.

Yellow tutaj dobrałbym harem 1/4 a na upartego wybrałbym może i dwa/trzy haremy

Socolofi mam dwie sztuki nie wiem czy to samiec czy samica ciężko odróżnić.

Chciałbym trochę urozmaicić innym kolorem z mniej popularnych gatunków. Myślałem nad jakimiś Aulocanarami ale nie wiem czy to dobry pomysł. Ewentualnie coś z czerwonego (oprócz rdzawego) Ktoś jakies pomysły ?

-- dołączony post:

Nikt nie pomoże ? ;/

Opublikowano

Jeżeli chodzi o ten niedościgniony czerwony kolor to poszukaj dobrze na forum bo temat czerwieni przewinął się już zylion razy :-| .

Aulocaury jedzą mięcho więc nawet pod kątem diety połączenie z saulosi chyba nie jest zbyt dobre. Ale lepiej jak wypowie się ktoś bardziej ogarnięty w temacie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odświeżę troche temat bo pomału zmieniam obsadę.

Pozbyłem się już Maingano. Zostały saulosi 1+3/4 ? Jednego samca mam wybarwionego w pełni. Drugi może okazać się samcem lub samicą bo pręgi mu się pojawiają i nie chce się wybarwić do końca.

Socolofi Snow 2 sztuki... Tutaj nie wiem jak odróżnić płeć może ktoś podpowie ? Na pewno chcę powiększyć harem.

Yellow 1+3/4 tak zostawię.

Z tych ryb co zaproponowaliście ciężko ze zdobyciem u mnie. Może jeszcze jakieś propozycje ?

Opublikowano

Trochę ciężko :P nie chcesz ładnych Rdzawych, wywaliłeś Maingano zostawiając Saulosi z Yellowkami. Musisz mieć strasznie żółto więc chyba na Twoim miejscu tą czerwień bym już odpuścił i spróbował przełamać jakimś chłodnym odcieniem, szkoda tych Maingano bo by pasowały...

Opublikowano

Niestety pozbyłem się ich bo miałem przewagę samców .... A odróżnić je podczas wyławiania jest niemożliwe. Te ryby to męka złowić nie przestawiając połowy akwarium.

Dorzuciłbym właśnie coś niebieskiego ale kompletnie nie mam pomysłu co w zamian za Maingano ...

Opublikowano

Wiem doskonale o czym mówisz bo też mam Maingano ;) Pseudotropheus Acei jest ładny, ale podobno rośnie za duży do tego baniaka więc zależy w sumie jakie masz do tego podejście, jest spokojną rybą, ale piszą tu, że minimum to szkło 150cm długości... Może Labidochromis Mbamba? Cynotilapia Afra Red Top Likoma (tylko nie wiem jak z wyglądem samic)?

Opublikowano
Cynotilapia Afra Red Top Likoma (tylko nie wiem jak z wyglądem samic)?
Już nie afra, a zebroides. Samice są szare bure i nijakie, samiec jest śliczny i terytorialny acz nie agresywny ( przynajmniej tak jest tu mnie)
  • Dziękuję 1