Skocz do zawartości

Pytania zupełnie jak z elementarza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aqua nova też dobry ale tak jak koledzy mówili miałem hw303b i mogę powiedzieć że to bardzo dobre filtry tylko problem z wyciągnięciem ostatniego kosza na dole.Bardzo cichy filtr

Opublikowano
Polski produkt.Moim zdaniem jeden z lepszych filtrów w swojej klasie no i bezproblemowy,szybki serwis oraz ogólnie dostępne i tanie części.Takie jest moje zdanie i dlatego się na niego zdecydowałem. :wink:

Polski produkt w całości lub w częściach wykonany w Chinach. Tu raczej można mówić o polskim importerze niż o polskim producencie :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry,

Akwarium zalane. Gdy już doczytam, jak zamieszczać zdjęcia, to pokażę efekty naszych (mojej dziewięcioletniej córki i moich) starań. Tymczasem pojawiły się dwa techniczne problemy i bardzo prosiłabym o rady, co z tym zrobić. Otóż po podłączeniu wewnętrznego filtra, kiedy woda zaczęła cyrkulować, bok z pcv nieco odpłynął na krawędzi przy przedniej szybie. Woda już jest w zbiorniku, więc nie zasilikonuję tej krawędzi. Jak ją przytwierdzić? Najskuteczniej byłoby pewnie włożyć taśmę magnetyczną wzdłuż całego boku, ale zakładam, że może uwalniać żelazo, więc pewnie odpada.

Druga sprawa to wlot i wylot (deszczownia) przewodów filtra zewnętrznego - za diabła nie chcą się trzymać na przyssawkach i ciągle dyndają bezwładnie, wisząc oparte na krawędzi zbiornika. Jak je przytrzymać? Kombinuję, czy nie sklecić jakiegoś uchwytu z resztek pcv, do osadzenia na krawędzi, ale może jest jakieś prostsze rozwiązanie.

I pytanie na koniec - filtr Aquael Turbo okazał się za wysoki do zbiornika. Kiedy przyszedł piasek na dno, urządzenie się nie mieściło. Odpięłam więc komorę przeznaczoną na wkład ceramiczny i zostawiłam samą gąbkę. Może tak być?

Opublikowano
bok z pcv nieco odpłynął na krawędzi przy przedniej szybie.

Kurcze to wrzuć zdjęcia bo ciężko mi jest wyobrazić sobie, że masz pcv przy przedniej szybie ;) jest edycja zaawansowana postu i tam znaczek załącznika, w tym miejscu wygrywasz zdjęcia z kompa ;)

Co do deszczownicy to ją wywal bo zabija Ci cyrkulację, zastosuj tą spłaszczoną końcówkę, która jest w zestawie jbla (tzw. spray bar, czy coś takiego). Przyssawki wyjmij, wytrzyj dokładnie, a potem mocno dociśnij do szyby, są nowe więc nie powinny tak odpadać (chyba, że kupiłaś używany filtr).

Aquael jak najbardziej może tak być, masz teraz Aquael Circulator, gdybyś od razu kupiła taki zamiast turbo, zaoszczedziłabyś nawet około 15 złotych ;)

Opublikowano
Kurcze to wrzuć zdjęcia bo ciężko mi jest wyobrazić sobie, że masz pcv przy przedniej szybie ;) jest edycja zaawansowana postu i tam znaczek załącznika, w tym miejscu wygrywasz zdjęcia z kompa ;)

Ok, mam nadzieję, że będzie widać. Jedno zdjęcie jeszcze przed włożeniem piasku, pozostałe już z wodą w zbiorniku. Na trzecim zbliżenie problemu odpływającego pcv - chodzi o krawędź tła umieszczonego na lewym boku zbiornika, tę która styka się z przednią szybą.

post-15274-14695721630088_thumb.jpg

post-15274-14695721630575_thumb.jpg

post-15274-14695721630833_thumb.jpg

Opublikowano

Ach, Ty zasłoniłaś wszystkie szyby oprócz przedniej... Trochę niepotrzebnie moim zdaniem, trzeba było włożyć pcv tylko na tylną ścianę. Jak już woda tam wpłynęła to ciężko Ci będzie to "przytulić" do szyby wg mnie, możesz spróbować jakąś taśmą przykleić ponad taflą wody tak, żeby jej nie było widać, ale przy tej wilgoci nie wiem, czy będzie się to trzymać...

Opublikowano

Zasłonięcie boków było podyktowane nie tyle koncepcją artystyczną, co względami pragmatycznymi. Gdyby prawy bok nie był zasłonięty, oświetlenie akwarium świeciłoby prosto na łóżko córki, a to czasem utrudniałoby życie. A skoro jeden bok, to i drugi, zwłaszcza się że ten drugi zwrócony jest w stronę regału i odsłanianie go byłoby zupełnie bez sensu.

Wracam w takim razie do pomysłu z magnesami - czy można elementy magnetyczne umieszczać w wodzie dla ryb?

Opublikowano

Ale jaki jest problem ze świeceniem? Ustawiasz światło w akwarium za pomocą czasownika tak żeby zgrywało się ze snem córki i już, przecież rybom to lata, a roślin nie masz... Czyściki magnetyczne są, falowniki na magnesach są, to chyba można.