Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu przyglądam się mojemu haremowi Maingano i stwierdzam, że samiec w ogóle nie jest zainteresowany jedną z samiczek. Była ona dopuszczona nieco później do akwarium no ale nie o to tutaj chodzi. Co jakiś czas widzę, że samiczce tej powiększa się okolica narządów płciowych i wysuwa się pokładełko. Jest ewidentnie "napełniona" ikrą i czeka na samca. Tu właśnie pojawia się problem bo samiec nie robi sobie z niej niczego i zajmuje się wyłącznie swymi dwoma partnerkami. Tak jak wspomniałem, nie szukam powodu braku zainteresowania (bo raczej mało istotne dla mnie) ale chciałem dowiedzieć się, co dzieje się z ikrą tej samicy? Czy zostaje "zrzucona" gdzieś i zjedzona przez ryby czy może dzieje się to jakoś inaczej? Pytam dlatego, bo dziś zauważyłem u tej właśnie samicy nieco dziwny... hmmm no właśnie nie wiem co. Zobaczcie sami:

yKlg.jpg

xKlg.jpg

wKlg.jpg

vKlg.jpg

Opublikowano

Niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy.Ale wydaje mi się że wcale nie ewidentnie wypełniona jest ikrą jak piszesz.Z moich obserwacji (ja mam demasoni) wynika że samiczka przed tarłem ma spory brzuszek,a tu wcale takowego nie widzę.Po drugie z tego co wiem to samiczka składa ikrę i umieszcza ją w pysku i dopiero wtedy zaczyna przed nią "tańczyć" samiec aby zebrała pyskiem spermę z płetwy odbytowej.Zapłodnienie następuje w pysku samicy.No ale mogę się mylić.

-- dołączony post:

P.S.

Niezapłodniona ikra jest zjadana przez samicę.W przyrodzie nic się nie marnuje.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W moim akwarium był okres kiedy miałem tylko 1 samice Maingano i obserwowałem jak ryba robiła coś w rodzaju "tarła solo" bez udziału samca. Kopała najpierw dołek w piasku, i zaczynała kręcić się w kółko zbierała ikrę. Nosiła to do 3 dni i wiadomo niezapłodnione jaja ulegały zjadaniu przez nią samą albo przez inne ryby. Czasem było widać jakby pluła żółtkiem z jajka ugotowanego na twardo