Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Może Aulonocara red rubin. Samce są przepięknie czerwone.

Każda ryba także ta 22538d1326362727-cichlid-lover-thmb_aulonocara_sp._rubin_red_male_30_08_2009.jpg

w świetle o widmie zbliżonym do czerwonego, będzie wyglądać jak czerwona. Red-red wbrew nazwie czerwony jest tylko w widmie dziennym, jeśli w świetle jest przewaga czerwonego koloru (o świcie i przy zachodzie słońca). W rzeczywistości redy są pomarańczowe z pasami niebiesko-szmaragdowymi (są też niebiesko-pomarańczowe - często mylone z moimi Jacob Freibergi).

Ja w swoim oświetleniu, ze względu na rośliny mam sporo led czerwonych i wtedy każda ryba o pigmencie zbliżonym do tego, świeci a nawe jarzy sie na czerwono tak jak mój JacobFreibergi. Tak więc jak chcesz się bawić kolorami, to musisz mieć oświetlenie z odpowiednim widmem. Pod jasnozimnymi ledami, nawet mocno czerwona ryba będzie blado-pomarańczowa albo blado różowa.

Nie oszukujmy się, ryby jakie oglądamy są kolorowe w zależności od odcienia światła i widma jakie daje nasze oświetlenie. W naturze te Auloncary wyglądają w jeziorze na brązowe (widmo wpada w niebiesko-zielony). Tak więc na twoje pytanie o "fish in red" proponuję większość Auloncar o ubarwieniu między ciemnopomarańczowym a czerwonym, i zmianę barwy oświetlenia na zawierający więcej czerwieni. Wtedy osiągniesz i wybarwienie żółci (yellowy wyglądają jakby były całe z czystego złota, paski na płetwach robią się błękitno-niebieskie, zaś kreski na płetwie ogonowej robią się szmaragdowe), a auloncary żarzą się na czerwono. I żona (jak moja) będzie tylko wzdychać i patrzeć na ryby jak na rubiny :) i się zachwycać.

Opublikowano

Mam oświetlenie jażeniowe i mój red rubin wyglądał bardzo atrakcyjnie i czerwono, oczywiście ciepło czerwono, gdyż miałem wtedy świetlówki głównie w ciepłej bieli.