Maciej Opublikowano 19 Września 2014 #11 Opublikowano 19 Września 2014 Hari chyba mylimy pojecie atrapy jajowe to jest samica i to coś na jej odbytówce trudno nazwać atrapami Gołym okiem nic tam nie widać.
harisimi Opublikowano 19 Września 2014 #12 Opublikowano 19 Września 2014 U młodych ryb atrapy generalnie są mało wyraźne jednak u ryby z mojego zdjecia było atrapy widać gołym okiem. Przy młodych egzemplarzach jest to rozmyte u wszystkich ryb je posiadających. Oczywiście w pełni wybarwiony dorosły samiec ma atrapiska ale wtedy już nie ma wątpliwości kim jest nie tylko z tego względu. Piszemy tutaj chyba o stadku młodych nie wybarwionych ryb. Piszę wiec że jeśli miałbym wybierać ryby pod względem płci na podstawie atrap to nie byłbym pewny czy dobrze wybrałem. Tak młoda samica może je posiadać jak i młody samiec mieć je bądź szczątkowe bądź ich nie posiadać. Kupiłbym więc większe stadko celując raczej w ryby najmniejsze i największe co przy jednym miocie daje szanse na trafienie przynajmniej części chcianych ryb. oczywiście metoda wielkościowa jest też ułomna .
mocarz Opublikowano 20 Września 2014 Autor #13 Opublikowano 20 Września 2014 Coś takiego właśnie mam, jest nadzieja - durne kameleony
Maciej Opublikowano 20 Września 2014 #14 Opublikowano 20 Września 2014 mocarz - zobacz czy płetwa odbytowa robi się już leciutko pomarańczowa/czerwona a następnie obserwuj zaostrzenia płetwy grzbietowej która to w pierwszej kolejności robi się ostra (u samców). Tak wybarwiał się samiec u mnie: 2
Rekomendowane odpowiedzi