Skocz do zawartości

Propozycja obsady mbuna do 200x60x60

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano

Przepraszam za mały ot we własnym temacie, ale co byście wybrali? Długość czy szerokość? 76 szeroko lub 250 po długości? Biorąc pod uwagę 200x60x60...

Opublikowano

Jeśli dobrze rozumiem masz na myśli opcje albo 250x60x60 albo 200x76x60. opcja dłuższa daje ci bez wątpienia większe możliwości w zakresie pielęgnacji drapieżników i jest też lepsza dla Mbuna. W przypadku Mix-a lub non - Mbuna wybrałbym szerokość. Głębia zbiornika to bardzo fajne wrażenia estetyczne ... IMHO of kors ;)

Opublikowano

Karol jeśli możesz pójść w głębię to lepiej 76 na szerokości, znowu czy w Malawi zgodnie z ideą forum istotniejsza jest powierzchnia dna czy wysokość dająca nam nieco "wyższą" toń wody?

Druga sprawa z tego co wiem chcesz mieć baniak na LEDach, to oświetlenie nie jestem pewien czy doświetli dostatecznie mocno dno, niby z jednej strony ok ale walory estetyczne ucierpią. Może już nie być tych pięknych blików :(

Każda droga wymaga docelowego przemyślenia.

Opublikowano

Wysokośc zbiornika nie jest tak zupełnie nieistotna jednak akwaria o wysokości powyżej 60 cm do tego z szerokością powyżej 60 cm są już lekko problematyczne obsłudze nawet dla osób z długimi rękoma ;). Wysokość odgrywa rolę zazwyczaj estetyczną, jednak w przypadku pielęgnacji Utaka ( Copadichromis, Mchenga, Nyassachromis ) również praktyczną. Toniowe ryby na prawdę inaczej zachowują się w akwarium 40 cm a 60 cm. Pływając wyzej zwalniają dno które można zagospodarować rybami bardziej trzymającymi się dna. przykładowo Placidochromis. podobnie dna trzymają się Mbuna choć i tu są wyjątki. Reasumując najlepiej 320x 100 x 65 ;) ale jak się nie da to w zalezności od swoich planów i upodobań albo iść w długość ( Mbuna i Predatory ) albo w szerokość część non - Mbuna i Mix. Co daje głębia ? Otóż to, ze ryby nie żyją tylko w zdłuż ale i w szerz. Mając np tylko Mbuna na długości 250 cm lepiej rozłożą sie zarówno rewiry jak i lepiej słabsze ryby zejdą z drogi swoim ciemiężycielom. W Mix-ie jesteś w stanie w baniaku 76 tak ułożyć mapę zbiornika, że obok skał dla ryb zrobisz sporą piaskownicę a np terytorialna Mbuna rozloży swoje terytoria zarówno z przodu jak i z tyłu baniaka. Życie toczy się w takim akwarium zarówno wzdłuż jak i w szerz akwarium. Nie doceniałem tego póki nie poznałem życia w takim szerszym zbiorniku stąd planując Mix-a wybrałem opcje którą mam zamiast 250-270 x 60 cm.

Gość pemergency
Opublikowano

Panowie pisząc 76cm pisałem o szerokości nie wysokości ;) Rozważam opcję dłuższą lub szerszą. Opcja szersza to przede wszystkim troszkę więcej wody (prawie 100l) i lepszy efekt głębi, do do długości to chyba każdy wie jaka jest różnica 30cm :D chodziło mi o to co rybą bardziej odpowiada

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.