Skocz do zawartości

Propozycja obsady mbuna do 200x60x60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Meszek od zawsze ;) jak kiedyś będziesz miał ( może miałeś ) tą rybe to zrozumiesz ... napisałem to powyżej, to kameleon tak jak już wyżej pisałem. Kolor to u nich rzecz względna bo to tez samiec bo jak się okazało to były same samce:

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=6782

ale czasem wyglądało to tak

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=6901

Co nie wyklucza tego że po tygodniu znowu były żółte.

Opublikowano
Meszek od zawsze jak kiedyś będziesz miał ( może miałeś ) tą rybe to zrozumiesz ...

Nie zrozumie nigdy, miałem dorosłe stado gdzie samiec miał swoje słuszne 22cm i wcale nie zmienił swoich kolorów. Miałem też dokładnie te ryby ze zdjęcia i też nie zauważyłem czegoś takiego jak opisujesz. Jedynie co to można było zauważyć na zdjęciach jak samiczka zmienia swoją kolorystykę ale nie miała ona nic wspólnego z kolorem samca. Na drugim zdjęciu widać to wyraźnie jak wygląda samica która zmieniła kolorek. A teraz można podstawić zdjęcie samca i zobaczyć czy jest podobieństwo.

Opublikowano

To Twoje ryby zmieniły genetykę ;) i w jeziorze zżarłyby je symbiotyczne dla pozostałych sumy :). Poczytaj o tej rybie to może wtedy zrozumiesz ... zmiana barwy w obie strony jest dla tej ryby niezbędna do przeżycia. Faktycznie w akwariach zazwyczaj dominujący samiec czarnieje prawie na stałe ( jaśnieje tylko wtedy gdy straci przodownictwo lub jest silnie przestraszony ). W stadzie wielosamcowym samce czym nizej w hierarchii tym bardziej są podobne do samic. Czy są identyczne, te najniżej w hierarchii tak subtelnie różne jak samice demasoni czy socolofi względem swoich partnerów.

Specyficzność crabro w zakresie zmiany barw to nie mój pomysł ale zbadane naukowo zjawisko. Widocznie Twój 22 cm crabro czuł się tak wyśmienicie, że nie potrzebował blednąć tak jak ryby w innych akwariach czy w jeziorze :).

-- dołączony post:

Jedynie co to można było zauważyć na zdjęciach jak samiczka zmienia swoją kolorystykę ale nie miała ona nic wspólnego z kolorem samca. Na drugim zdjęciu widać to wyraźnie jak wygląda samica która zmieniła kolorek. A teraz można podstawić zdjęcie samca i zobaczyć czy jest podobieństwo.

Nie wiem o których zdjęciach pisałeś ale jeśli o moich to ryby na tych 2 zdjęciach to same samce.

Opublikowano
To Twoje ryby zmieniły genetykę

Tak moje ryby zmieniają wszystko genetykę i płeć też. A to może u Ciebie zmieniają płeć i nie można rozróżnić czy to samiec czy samica bo są takie same:-)

Miałem dwa samce u siebie i oba miału około 22cm i były ponoć z odłoolwu i nie zauważyłem podobieństwa do samic. Masz rację, że było im tak dobrze w zbiorniku, że nie musiały zmieniać swojego ubarwienia. Nie wiem jak wyglądają ryby w jeziorze bo ich po prostu nie widziałem, więc się nie wypowiem na ten temat. A co do innych zbiorników też nie nie wdziałem dorosłego samca samca podobnego do samicy.

A jeżeli chodzi o ilość samców i hierarchię to kolega Karol nie będzie trzymał 5 samców. Zawsze się bierze jednego samca pod uwagę i jego piękne kolory.

Opublikowano

Nie trzeba być w jeziorze aby wiedzieć jak ryby w tym jeziorze się zachowują ... wystarczy umieć czytać to co piszą tacy co tam byli ... na podobnej zasadzie jak nie trzeba widzieć koronacji Kazimierza Wielkiego, żeby wiedzieć że była ;).

Swoja droga to jak długo było im tak dobrze ?

To ile będzie trzymał kolega Karol samców crabro będzie zależało w dużej mierze od tego czego zechce ;). Zapewne o wielu samcach nie będzie wiedział dość długo. Jeśli natomiast będzie obserwował ryby i się dowie zdecyduje czy zostać z jednym czy zostawić tak jak jest. Polecam traktować crabro tak jak inne ryby u których dymorfizm nie jest wyraźnie zaznaczony. Jeśli będa miały 20 cm to znaczy że mają co najmniej 5 lat a że 3 lata z takimi rybami to frajda to i tak ten elastyczny monomorfizm będzie raz uczący dwa bardzo ładny.

-- dołączony post:

No ja właśnie znam acei :D, to może inaczej, co zamiast callainos, monomorficznie ;) ? Maingano?

Wracając do sedna ( nie wiem czy nasza dyskusja z Meszkiem nie była już lekkim OT, wybacz ale to takie fajne podyskutować ;) ). Czy widziałbyś taka obsadę:

Demasoni 10 szt lub Metriaclima sp. dolphin, Manda 1-3 + 5

Acei 8 szt

Kulfon Mphanga 1+4

Red - Red 1+4

Metriaclima mbenji 1+4

Niby 3 do 2 dla ryb pozbawionych monomorficzności ale za to jak ładnie :). Wszystkie samice ładne, każdy gatunek różni się od siebie, do tego ładne samce i do tego pyszczaki które dopełniają się pod względem zachowań. Dieta zbliżona. Tylko brać :D

Gość pemergency
Opublikowano

Wszystko ładnie i pięknie, ale mbenji będzie ciężko u mnie dostać.

Na chwilę obecną jestem zdecydowany na:

Demasoni 12szt

Acei 8 szt

Kulfon Mphanga 1+4

Red - Red 1+4

Hongi SRT 1+4 lub Callainos 1+4 lub Pseudotropheus Ndumbi SRT 1+4

Ta ostatnia linijka jest do modyfikacji, reszta definitywnie zostaje z kilku powodów: redy są ze mną od samego początku mojej przygody z Malawi i je uwielbiam, Demasoni są śliczne i niepowtarzalne, Acei duże i ładne - wyróżniają się na tle innych mbuna, Kulfon piękny i wyjątkowy...

Callainos jest super, ale jestem skłonny go zamienić na Acei ;).

Co do trzeciej linijki to nadal jestem otwarty na wszelkie propozycje (nie musi być monomorficznie, ale niech samice nie wyglądają jak uklejki proszę ;))

Opublikowano

Samice hongi i ndumbi nie powalają ... lifting nic im nie pomógł :-D. Wadą tych ryb są na pewno niepewne geny. Ryby takie równie dobrze mogą być uzyskane w wyniku selekcji jak i domieszaniu z nimi czerwieniakow :-D. Nieobliczalność w kwestii zachowań i niepewność co do diety to sygnalizowane problemy. Ja widzę więc 3 minusy . Dlatego wolałabym niebieski tank :-). Prawda jest więc taka że wszystkie 3 gatunki są dla mnie wątpliwe. Nadaje się do ciebie sporo ryb z ladnymi samicami ale aż się prosi o terytorialiaste. Napisz jeszcze czy 4 samice wyczerpują tolerancję dla żółto-pomarańczowych klimatów :-D. Może rzuć jakąś linke do źródła z którego będziesz brał ryby :-D. Nie będę wtedy podawał abstrakcji.

Gość pemergency
Opublikowano
Samice hongi i ndumbi nie powalają ... lifting nic im nie pomógł :-D. Wadą tych ryb są na pewno niepewne geny. Ryby takie równie dobrze mogą być uzyskane w wyniku selekcji jak i domieszaniu z nimi czerwieniakow :-D. Nieobliczalność w kwestii zachowań i niepewność co do diety to sygnalizowane problemy. Ja widzę więc 3 minusy . Dlatego wolałabym niebieski tank :-). Prawda jest więc taka że wszystkie 3 gatunki są dla mnie wątpliwe. Nadaje się do ciebie sporo ryb z ladnymi samicami ale aż się prosi o terytorialiaste. Napisz jeszcze czy 4 samice wyczerpują tolerancję dla żółto-pomarańczowych klimatów :-D. Może rzuć jakąś linke do źródła z którego będziesz brał ryby :-D. Nie będę wtedy podawał abstrakcji.

http://www.aquarist-classifieds.co.uk/php/detail62_310409.php

http://www.tonysafricancichlids.co.uk/category/mbuna

Opublikowano

Pytając o żółty/pomarańczowy myślałem m.i n. o gatunku który jest u ciebie dostępny a więc pseudotropheus/melanochromis interruptus. To w sumie już pseudotropheus a nie melano ;-).

Gość pemergency
Opublikowano
Pytając o żółty/pomarańczowy myślałem m.i n. o gatunku który jest u ciebie dostępny a więc pseudotropheus/melanochromis interruptus. To w sumie już pseudotropheus a nie melano ;-).

Nie wiem czy chodzi Ci o tego jegomościa?

IMG_1767.JPG

Ciemny samiec i pomarańczowe samiczki? Jeśli tak, to wolę zdecydowanie maingano ;)

byłoby chyba trochę cukierkowo, są 4 pomarańczowe redy i 4 różowe kulfony :D

A może jednak neon spot?

Piękny samiec, a i samiczki niczego sobie (na swój sposóB), nie są kolorowe, ale z jakiegoś powodu mi się podobają ;)

samiczka

Pseudotropheus_elongatus_neon_spot_zenka_2640x480.jpg

samczyk

030copy.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.