Skocz do zawartości

Propozycja obsady mbuna do 200x60x60

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano

Kolor Maingano nie jest tutaj problemem ;) chodzi o kolor callainos i acei. Chciałbym jakąś większą rybę, dlatego pomyślałem o Acei, ale nie jest ona priorytetem. Chciałbym jakąś rybę w podobnym rozmiarze co Acei i koniecznie monomorph.

Opublikowano

Tu zaczyna się problem aby spełnić Twoje oczekiwania aby ryba była większa około 17cm

z monomorfizmem i jeszcze ładna:-) Osobiście nie znam takiej ryby z grupy mbuna która będzie spełniać te trzy obwarowania :-).

Opublikowano
nie podoba mi się całkowicie samiczka petrotilapii, pisałem o Socolofi albino w celu zastąpienia Callainos i "rozjaśnienia" zbiornika. Spokojnie mogę zrezygnować z Maingano, bo średnio lubię Melanochromisy po doświadczeniach z Auratusami i to była taka zapchaj dziura trochę.

Czyli mogłoby być 5 gatunków

Demasoni 12-14 szt

Acei 8 szt

Redy 1+4

Kulfony 1+4

Callainos 1+4

Tak jak pisałem, Callainos i Redzik to moje ulubione pysie i wolałbym je zatrzymać... jeśli nie będzie to kolidować z Acei pod jakimkolwiek innym względem niż sam kolor ;)

Zostaw wiec ulubione pysie a więc callainosa 1+4, reda 1+4, kulfony 1+4 no i 12 demasoni. I teraz skoro nie widzą ci się najbardziej non - mbunowate samice wśród Mbuna ( choć Perto sp. small blue ma ładne samice ale niebieskiego samca :) ) możesz pomyśleć o 2 drogach.

Jako że ładne samice są najczęściej żołte lub podobne żółtym a to już masz warto pomyśleć aby dać coś z ładnymi samicami może właśnie Melano albo

Demasoni 12 szt

Redy 1+4

Kulfony 1+4

Callainos 1+4

dodać

Wersja I

Melanochromis vermivorous albo Melanochromis dialeptos ( o ile je dostaniesz ) 1+5

Wersja II

Tropheops sp. red fin 1+4

Wersja III

Metriaclima mbenji 1+4

Wszystkie maja ładne samice i nie są niebieskie. Razem będziesz miał wtedy 32 ryby

Oczywiście pyszczaki w Twoim szkle mogą postanowić inaczej i np demasoni zaczną się redukować powiedzmy do 7 wtedy albo możesz próbować uzupełniać co jest obarczone sporym ryzykiem albo postarać się o 6 gatunek.

Co do monomorficzności to jedyny ładny i duży gatunek który widzę w tej obsadzie to wszystkożerny crabro. Dodałem bo doczytałem o mono dopiero jak już napisalem to co powyżej ;).

Gość pemergency
Opublikowano
Tu zaczyna się problem aby spełnić Twoje oczekiwania aby ryba była większa około 17cm

z monomorfizmem i jeszcze ładna:-) Osobiście nie znam takiej ryby z grupy mbuna która będzie spełniać te trzy obwarowania :-).

No ja właśnie znam acei :D, to może inaczej, co zamiast callainos, monomorficznie ;) ? Maingano?

Ktoś miał acei i callainos razem? nie wiem czy wszystkie callainos są takie jak moje, ale te które mam porażają kolorem ;) Jak to wygląda w przypadku Acei?

Edit.

Hari, bardzo zależy mi na tym, żeby samce były takie jak samiczki ;)

Edit2.

Co do demonków to jak się nie utrzymają, zastąpię je jakąś inną rybą. Myślałem nad Metriaclima sp. Dolphin Manda, co wy na to?

Opublikowano

Piszemy w jednym czasie ;) poczytaj końcówke mojego poprzedniego postu bo wyedytowałem. Choć to i tak monomorficzność warunkowa i elastyczna ;).

Gość pemergency
Opublikowano

Heh to prawda, ja post edytowałem 3 razy. Nie widziałem na żywo tego crabro, na fotkach wygląda mało ciekawie :D

Opublikowano

Hmm ... zawsze to kwestia gustu ale ta samiczka jest niczego sobie ;)

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=12032

Jedyna wadą jest to, że crabro to prawdziwy kameleon. Obecnie mam w baniaku 3 samce na 1 samice i jeden samiec jest czarny drugi czarniawy a trzeci identyczny jak samica. W zeszłym tygodniu jeden był czarny a dwa identyczne jak samica. Kilka miesięcy temu wszystkie były identyczne jak samica ;). Diety bym się nie bał po prostu crabro jako bardzo elastyczna ryba na jedzeniu roślinnym będzie szczuplejszy a ze ma tendencje do klockowatości to lepiej.

Gość pemergency
Opublikowano
Hmm ... zawsze to kwestia gustu ale ta samiczka jest niczego sobie ;)

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=12032

Jedyna wadą jest to, że crabro to prawdziwy kameleon. Obecnie mam w baniaku 3 samce na 1 samice i jeden samiec jest czarny drugi czarniawy a trzeci identyczny jak samica. W zeszłym tygodniu jeden był czarny a dwa identyczne jak samica. Kilka miesięcy temu wszystkie były identyczne jak samica ;). Diety bym się nie bał po prostu crabro jako bardzo elastyczna ryba na jedzeniu roślinnym będzie szczuplejszy a ze ma tendencje do klockowatości to lepiej.

Hmm, a może williamsi blue lips?

No i co do tego Metriaclima sp. Dolphin Manda zamiast demasoni? Wtedy mógłbym sobie darować dużą rybę i wziąłbym maingano :D

Opublikowano

Co do demonków to jak się nie utrzymają, zastąpię je jakąś inną rybą. Myślałem nad Metriaclima sp. Dolphin Manda, co wy na to?

Skąd ty masz takie ryby ;) ... ta Metriaclima to bardzo dobry pomysł na monomorficzność i na Twoje szkło dieta odpowiednia słowem zazdrość mnie bierze że masz je skąd mieć :).

-- dołączony post:

Hmm, a może williamsi blue lips?

fajna ryba ale to jednak mięsożerca i ze względu na dietę raczej bym je odradził ... samice raczej ładne nie są ;) no i brak monomorficzności

Opublikowano
Co do monomorficzności to jedyny ładny i duży gatunek który widzę w tej obsadzie to wszystkożerny crabro.

A od kiedy dorosła samica P crabro jest podobna do samca?

Zdjęcie kolegi Crav które przedstawia samca dorosłego samca P crabro

galeria-11516.jpg

A to samiczka P crabro zdjęcie kolegi Crav

DSC_7265b.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.