Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie czy macie jakieś sprawdzone sposoby odnośnie czyszczenia gąbki filtra wewnętrznego a dokładniej o jakimś sposobie wyjmowania jej do czyszczenia. Posiadam aquaela 1500. Kiedy wyjmuje gąbkę to spora część syfu odrywa się od gąbki i rozpływa się po całym akwarium. Zakładacie podczas zdejmowania jakąś siatkę na gąbkę czy co? Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.

Opublikowano

...niektórzy robią w ten sposób ,że najpierw podkładają kubek ( i umieszczają w nim gąbkę) , wyłączają filtr i dopiero wyjmują gąbkę .Ewentualnie robią tak samo z torebką foliową .Ja osobiście nie bawię się w coś takiego! Po prostu wyjmuję gąbkę z rurką , wyłączam filtr i tyle. A to co ucieknie na dno to i tak przy spuszczaniu wody ściągnę wężem>:) Gąbkę czyszczę wtedy kiedy podmieniam wodę .

• Dziękuję 1
Opublikowano

Z tym kubkiem to ja tak robię np. I pomału wyciągam gąbkę z filtrem z akwa. Wiadomo że nie uzyskasz 100% wyciągniętych z filtrem nieczystości bo przy każdym ruchu gdy filtr jest wyłączony zawsze coś odpadnie ale nie aż tak jak bym nie podkładał tego kubka.

[300] Malawi

Opublikowano

Jak często czyścisz tą gąbkę ? Ja robię to zazwyczaj raz na dwa tygodnie i nie syfi się aż tak bardzo żeby to było dla mnie problemem. Mam drobną gąbkę.

Opublikowano

Co do pytania to czyszczę przy każdej podmianie. Po płatkach nie tak ale po "New Life Spectrum" moje ryby srają jak konie :) Dziś zmieniłem gąbkę na mniejszą bo miałem tą wielką co była w zestawie. Z tą mniejszą będzie mniej problemu. Wcześniej miałem cyrkulator wysoko pod pokrywą, długa rurka i na dole gąbka. Dziś zdjąłem długą rurkę, został tylko cyrkulator z końcówką i na niej mała gąbka. Całość poszła blisko dna i pompa schowała się za kamieniem. Wygląda dużo lepiej tylko końcówka wylotu jest teraz niżej i nie rozwala już tej mgiełki co powstaje na lustrze wody.

Opublikowano

Co do NLS to z tego co widzę samo żarcie bardziej brudzi wode i faktycznie odchody ryb jakieś takie bardziej obfite. Takie przynajmniej mam wrażenie.

Opublikowano
Co do NLS to z tego co widzę samo żarcie bardziej brudzi wode i faktycznie odchody ryb jakieś takie bardziej obfite. Takie przynajmniej mam wrażenie.
A ja myślałem że mnie się wydaje ;).
Opublikowano
Wygląda dużo lepiej tylko końcówka wylotu jest teraz niżej i nie rozwala już tej mgiełki co powstaje na lustrze wody.

...i to jest błąd! Powstaje Ci "film" bakteryjny. W efekcie może okazać się bardzo niebezpieczne dla ryb bo choćby utrudnia wymianę gazową.