Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wpływ światła według mnie można zweryfikować, u mnie w ciągu dnia słońce pada na zbiornik i gdy podchodzę do akwa ryby uciekają, lecz wieczorem gdy zasłaniam żaluzje i pokój oświetla sztuczne światło problem znika...

Opublikowano
u mnie w ciągu dnia słońce pada na zbiornik i gdy podchodzę do akwa ryby uciekają, lecz wieczorem
Bo zapewne rzucasz cień na akwa i to on powoduje ucieczkę a nie światło.
Gość pemergency
Opublikowano
Bo zapewne rzucasz cień na akwa i to on powoduje ucieczkę a nie światło.

Jest dokładnie tak jak kolega powyżej napisał ;) sprawdzone w wielu przypadkach.

Opublikowano

Witam,

Eheim Skim 305 zakupiony i jestem pod wrazeniem, 2 minuty i ani sladu po filmie bakteryjnym :)

Napowietrzam wylotem z filtra Eheim 1200 xl i cyrkulacja moim zdaniem jest nawet za duza bo z jednego konca akwa dmucha wylot Eheim 1200 xl a po przeciwnej stronie Tunze Turbelle 1800l/min plus teraz ten skimer Eheim 305 . . .

Swiatlo sloneczne nigdy nie swieci bezposrednio na akwa i jak pisalem jakies 2 tyg. temu ryby zachowywaly sie normalnie . . . nie wiem czy dobrze to lacze ale jakos od smierci tej Aulony plochliwe sie zrobily. Moze faktycznie za duzo karmie choc nie wydaje mi sie, karmie 3 razy dziennie automatycznym karmikiem i za duzo tam nie leci.

Dzis rano jak byly glodne to wszystkie przy szybie :)

Odnosnie cienia to wydaje mi sie, ze nie o cien chodzi tylko o kroki ktore powoduja drżenie podłogi . . .

Opublikowano

Hej,

Parametry OK.

NO2:niewykrywalne

NO3 : ok 20

Ph : 8

GH : 9

Ryby sa tak plochliwe, ze jakw niedziele znajomi u mnie byli to nie wierzyli, ze ryby mam w akwarium :(

Juz mnie to wkurza . . . Bylo ok i nagle zaczely sie chowac gdzie popadnie. Jak stoje nieruchomo przy szybie to po kilku chwilach ostroznie wyplywaja

Opublikowano

A po zgaszeniu światła nad zbiornikiem ryby wypływają? Poza tym one są dopiero dwa miesiące w tym zbiorniku. Nieraz potrzeba nawet pół roku i dłużej aby ryby się zadomowiły w akwarium. Moje ryby się chowają jak są przejedzone. Podstawowa zasada - głodna ryba to zdrowa ryba. Jeżeli będą głodne to bez przerwy będą pływać i szukać pokarmu.

Opublikowano

Hej,

Bez różnicy czy światło jest zgaszone czy nie, jak tylko ktoś się zbliża do akwarium to spieprzają w kamienie i jak nieruchomo postoje przy akwa to ostrożnie wypływają ale są strasznie zestresowane :(

Na dodatek po Aulonocarze tydzie temu dziś znalazłem następnego trupa i tym razem samica Saulosi , która miała młode w pysku !!! Była to jednak mała rybka koło 4 cm więc się zastanawiam co jest przyczyną zachowania moich ryb i tych dwóch zgonów ???

Nawet jak karmie to boją się wypłynąć z kamieni i zachowują sie jak głupie a przecież 2-3 tygodnie temu wszystko było ok tzn. ryby normalnie pływały w akwa i jak podchodziłem to przypływały chcąc papu . . .

Zachowanie się zmieniło od momentu jak dokupiłem Tropheops Mauve 1/1 i 15 ślimaków jedzących okrzemki .. .