Skocz do zawartości

Filtracja mechaniczna - kubeł czy narurowiec ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A może to wina budowy korpusu.
Ilość wody jest uzależniona od budowy, wyleci jej tyle ile jest nad rantem pojemnika ;)

Z tych wylatuje mi mniej http://www.woda.com.pl/index.php?p581,wf1-korpus-narurowy-ust-m-gwint-1-cal

niż z tych http://www.woda.com.pl/index.php?p960,fhpr1-b-filtr-narurowy-10-cali-gwint-1-cal-aquafilter

W obu przypadkach wystarczy ścierka do podłogi ;)

Gość pemergency
Opublikowano

esku, jak masz pompę za korpusami to wystarczą takie korpusy z guziczkiem czerwonym. Na włączonej pompie naciskasz czerwony guziczek i się korpus osusza do pewnej wysokości, wyłączasz pompę i wymieniasz. Przynajmniej u mnie tak było :D chociaż może to był jakiś feler mojej instalacji ;)

Gość pemergency
Opublikowano

oczywiście, że nie... powietrze jest zasysane przez te guziczki czerwone do korpusu, a nie do pompy, co w rezultacie obniża poziom wody w korpusie. Efekt jest taki sam jak przy wymianie wkładu. Odkręcam korpus, wymieniam wkład i korpus i tak jest pusty.

Co ciekawe... po dłuższym przytrzymaniu tego dzyndzla korpus najpierw osusza się do 3/4 wysokości a później cały się zalewa :D poleci trochę wody przez dzyndzel i znowu się osusza do 3/4 i tak w kółko :D

Opublikowano
najlepiej niech się samo zrobi nie
taka jest prawda. Do tego się zawsze dąży - żeby jak najbardziej ograniczyć pchanie rąk do akwa. Nie oszukujmy się.

W obu przypadkach wystarczy ścierka do podłogi
zgadza się, ale przy tak częstym moczeniu płyty ona musi w końcu spuchnąć.

a mam korpus z pierwszego linku.

esku, jak masz pompę za korpusami to wystarczą takie korpusy z guziczkiem czerwonym. Na włączonej pompie naciskasz czerwony guziczek i się korpus osusza do pewnej wysokości, wyłączasz pompę i wymieniasz. Przynajmniej u mnie tak było :D chociaż może to był jakiś feler mojej instalacji ;)

Na pewno spróbuję to sprawdzić.

Opublikowano

Potwierdzam tylko co pisze Pemer. U mnie przed odkrecaniem korpusu wystarczyło na włączonej pompie (u mnie był to kubeł ale mniejsza o to) wcisnąć guziczek czerwony i korpus robił sie pusty do połowy.

Opublikowano

To że sznurki nieźle ufajdane po 6 dniach to tylko się cieszyć bo znaczy, że filtracja mechaniczna działa jak należy.

Ja trochę z innej beczki teraz:

Od roku obok mojej filtracji narurowej działa kubeł unimax500 z prefiltrem narurowym z wkładem gąbkowym. Unimax nie był czyszczony od roku tak więc dzisiaj postanowiłem zajrzeć do niego. Ku mojemu zdziwieniu wkłady ( gąbka->4 kosze ceramiki->gąbka ) wyglądały jak wkład mechaniczny z korpusu po tygodniu. Płukanie wszystkiego zajęło dosłownie 15 minut i z powrotem do filtra. Przez rok ani razu nie miałem problemów ze skokiem któregoś z paramtrów ( nh3 i NO2 ).

Podsumowując: dobra filtracja mechaniczna przed kubłem ograniczy nam zaglądanie do biologii raz na rok.

Przy okazji również w filtracji narurowej przepłukałem matrix z jednego z korpusów oraz dosypałem piachu do fbf'a. Spokój na następny rok ;)