Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmierzyłem kranówkę i jest ok nic nie pokazuje więc testy są w porządku

Proszę Was o podpowiedź co w takiej sytuacji zrobić

Czy wywalenie zeolitu było dobrym pomysłem czy przy akwariach malawi tanganika gdzie nie ma roślin zeolit nie powinien być w kubełku.

Po kilku postach wymieniłem go na grys koralowy tak jak opisywałem w pierwszym poście swoim bo chciałem zwiększyć Ph ale widzę teraz że mam więcej szkody niż pożytku

Ryby zachowują się normalnie ale martwi mnie że cały czas mam NO2 na poziomie 0.05 czyli lekko podwyższone

Proszę o pomoc

Opublikowano
Zmierzyłem kranówkę i jest ok nic nie pokazuje więc testy są w porządku

Proszę Was o podpowiedź co w takiej sytuacji zrobić

Czy wywalenie zeolitu było dobrym pomysłem czy przy akwariach malawi tanganika gdzie nie ma roślin zeolit nie powinien być w kubełku.

Po kilku postach wymieniłem go na grys koralowy tak jak opisywałem w pierwszym poście swoim bo chciałem zwiększyć Ph ale widzę teraz że mam więcej szkody niż pożytku

Ryby zachowują się normalnie ale martwi mnie że cały czas mam NO2 na poziomie 0.05 czyli lekko podwyższone

Proszę o pomoc

Pozwolę się wtrącić:D bo pomysłów brak

Wymiana zeolitu na grys koralowy to dobry ruch i nie żałuj tego.

pH zwiększamy dodając buffer Wiktoria/Malawi dowolnej firmy.

Czym więcej wapieni w systemie tym stabilniejszy poziom wszystkich parametrów poza NO3 i PO4.

Jak walczymy z NO3 napisał ci eljot wcześniej.

Nie ma żadnej paniki ale trzeba działać IMHO żle zrobiłeś wypełniając grysem komorę UV - wyjmij go i pozostaw komorę pustą a po dwu dniach pomierz NO2.

Nie piszesz tego ale teraz zapewne masz przepływ przez filtr poniżej 200l/h ??

By się przekonać wyjmij powrót z kubła nad taflę i zmierz w ile sekund nalewa słoik litrowy.

Opublikowano

0,05 to wynik ok mój test nigdy nie pokazał mi wartości takiej jak w kranie (każdy test ma jakąś klasę dokładności). Myślałem że dalej utrzymuje ci się na poziomie 0,25 która to jest niepokojąca bo powyżej 0,3 zaczyna się poziom szkodliwy dla ryb.

Opublikowano

Witam ponownie

Dzisiaj sprawdziłem przepływ mojego filtra i wychodzi że jest całkiem niezły bo mam na poziomie 550l/h nie wyjmowałem tego grysu w komory UV ba tam nie ma go tak dużo ale za to te 550l/h to mam po zdjęciu dyfuzora

images?q=tbn:ANd9GcRr00IYNy1XDCPuCqmUa0qzSXLKXIhytJMRByRjF5rIwrcm2mOb

bo jak się okazało z dyfuzorem to miałem przepływ koło 300l/h

Pomiaru dokonałem słoikiem tak jak radziliście

Podmieniłem wodę około 40% i

Czy mam dodawać teraz np prodiobio czy nic nie robić i czekać dalej