Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od 1 marca posiadam akwarium 160l z kubełkiem zewnętrznym UNIMAX 250

zasypane są następująco od góry

1. gąbka

2. zeolit

3. cermika

4. bio ceramax 1600

Chyba zeolit już zaczął tracić swoje właściwości bo mam NO3 na poziomie około 30 pomimo że regularnie co 2 tygodnie podmienią około 30% wody w akwarium i chcę go wymienić na grys koralowy po to aby po pierwsze zwiększyć twardość wody bo jakoś nie udaje mi się zwiększyć powyżej 8 ph.

Dlatego chcę zasypać kosz 1 i 2 grysem koralowym

1 Czy taka zmiana nie wprowadzi jakiegoś zakłócenia w biologi?

2 Czy zasypanie dwóch koszy da efekt w postaci podniesienia twardości wody

Opublikowano

Wymieniłbym najpierw kosz zeolitem a po tygodniu kosz z ceramiką (tą mechaniczną gładką). W pierwszym koszu zostawiłbym gąbki.

Dwa kosze grysu powinny ci podnieś Ph (to nie to samo co twardość ;)) które powinno być powyżej 7,8 nie koniecznie musi być powyżej 8.

Opublikowano

Zastanawia mnie jeszcze jedno skąd takie mam wysokie NO3 nie czyściłem jeszcze wogóle tego kubełka od początku mam 12 rybek pyszczaków dwa duże kamienie piasek kwarcowy i parę anubiasów a NO3 mam cały czas na poziomie 30 nawet jak podmienię wodę to spadnie ale nie znaczenie

Opublikowano

Bo ryby rosną i więcej wydalają :) 12 ryb w 160l to max. i nie masz co liczyć na niskie NO3 bez wspomagania.

Jak nie masz na tym kubełku prefiltra to zebrał się tam niezły syfek i kumuluje NO3.

Opublikowano

prefiltr mam w formie gąbki założonej na rurę ssącą do kubła

To co mam go otworzyć i wypłukać gąbki i wkłady w wodzie z akwarium i to wystarczy aby zmniejszyć NO3

Opublikowano

Jak miałeś prefiltr to masz w miarę czysty kubeł ale i tak jak już będziesz go otwierał to przepłukaj.

Aby obniżyć NO3 musisz:

-zwiększyć podmiany

-zastosować absorber,

-zamontować hydroponikę czy też denitryfikator.

Wybór należy do ciebie, szczegółowe informacje znajdziesz przeglądając forum.

Opublikowano

Witam ponownie

W sobotę wymieniłem koszt z zeolitu i zasypałem go żwirem koralowym w pierwszym koszu zostawiłem gąbki w drugim wsypałem żwir i dałem też w siatce trochę żwiru koralowego w miejscu przeznaczonym na lampę UV.

Dzisiaj podmieniłem wodę ale zaniepokoił mi wzrost NO2 do 0,25

NO3 spadło po podmianie wody ale NO2 cały czas się utrzymuje podniesione

Proszę o pomoc czy to prawidłowo czy coś źle zrobiłem czy może wymiana zeolitu spowodowała to ?

Ryby zachowują się normalnie wszystko jest ok ale martwi mnie NO2 co radzicie?