Skocz do zawartości

Przesiadka z 112L na 300L (120x50x50 DIVERSA)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fajne wykonanie, proponuje w tylnej części pokrywy zamontować 1 lub 2 wentylatory, tak by wdmuchiwały powietrze i gdzieś jeden otwór wylotowy, dzięki temu pozbędziesz się skraplającej się wody pod pokrywą i podwyższonego poziomu wilgoci w niedalekiej odległości od TV

Opublikowano

Myślałem o tym jak robiłem pokrywę i niepotrzebnie odpuściłem. Wiedziałem że woda będzie się skraplać, ale nie sądziłem, że aż tyle jej będzie. Co prawda bokami nie cieknie bo korona pokrywy osadzona jest na sylikonie, ale jak podniosę klapę to spływa po niej jak z wodospadu. Wentylatorki raczej zamontuje.

Opublikowano

Wystarczą 2 x 40 mm. Tak zrobiłem u siebie - zamontowane symetrycznie na tylnej listwie. Do tego mam po dwa wywietrzniki (50 mm) na bocznych ściankach. Klapy są suchutkie.

Opublikowano

Dzięki Ci Adamie.

Wczoraj otrzymałem przesyłkę z T-M tj. po 8szt perlmutty i sprengi. Ryby mają 3-4cm.

Zastanawiałem się nad Perlmuttami, ale nie żałuję wcale, są cudowne.

Rdzawe natomiast trafiły do mnie na prośbę mojej żony. Zobaczyła je w podpisie Andrzeja (Andrzej Wroc) i się zakochała. Nie planowałem ich, ale co się nie robi dla żony ;)

IMG_9423a_zps3ce74e4d.jpg

IMG_9424_zps978f1df0.jpg

IMG_9426_zpsc81b6558.jpg

Do obsady dojdzie jeszcze Hara, ale to za jakiś czas. Wiem, będzie 4 gatunki. Planuję z każdego po 1+3/4. Muszę tak spróbować, wszystkie plany pokrzyżowała mi żona swoimi "rdzewkami"

Trochę o moim nowym nabytku bo do teraz jestem w szoku ;)

Po wpuszczeniu młodzików do nowego domu od razu pokazał się samiec perlmutta. Fikał nawet do dorosłego Saulosi. Oczywiście szybko został sprowadzony na ziemię. Najciekawsze było po ok. godzinie od wpuszczenia ryb. Sami zobaczcie:

Labidochromis sp Perlmutt - YouTube

• Dziękuję 1
Opublikowano
Rdzawe natomiast trafiły do mnie na prośbę mojej żony. Zobaczyła je w podpisie Andrzeja (Andrzej Wroc) i się zakochała.

...bardzo mi miło Marku:)) Ostatnio dokupiłem jeszcze 1+1 dorosłe ( moje też już dorosły) i są po prostu przepiękne...Dorosłe , wybarwione i odpowiednie światło czyni je naprawdę przepiękne...Jestem pewny ,że Twojej żonie jeszcze bardziej się spodobają jak dorosną!!

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Akwarium wygląda świetnie. Z jakich dokładnie diód wykonałeś oświetlenie i w jaki sposób ?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Ja bym  te przegrody, które które sięgają do górnej krawędzi sumpa obniżył o 2 cm.  Jeżeli przepływ normalną drogą się zatka (mało prawdopodobne, ale prawa Murfiego nadal obowiązują), to woda się przez nie przeleje, a nie pójdzie na pokój.  Poza tym niedobrze jest, jak media leżą na dnie, powinna być pod nimi wolna przestrzeń. Ja mam kratki rastrowe (stosowane w sufitach podwieszanych) - trzeba zrobić jakieś podpórki pod nie. Niezłym pomysłem (ja za późno na to wpadłem) jest takie zaprojektowanie przegród,  żeby woda w kolejnych komorach układała się kaskadowo - to sprzyja natlenianiu. Na YouTube, na kanale  "Janusze akwarystyki" są co najmniej 2 filmiki o budowie sumpa. Polecam. Jest wątek o budowie sumpa  z 11 stycznia w dziale  TECHNIKA  --> Osprzęt do akwarium  --> Sump - projekt przegród założony przez bobasxx
    • Ja miałem podobnie, tyle że z testem JBL. Wykombinowałem sobie, że wystartuję akwarium na wodzie amoniakalnej.  Wlałem do 720 l parę  mililitrów. Test - 0, no to jeszcze i jeszcze. Test ciągle nic. Lałem i sypałem bakterie. Chyba  zrobiłem taki roztwór, że nawet nitrosomonas wytrułem. W końcu kupiłem test Salifert - wynik poza skalą nawet po podmianie 200% wody. W końcu się unormowało i cykl ruszył. 
    • A jaki jest cel takiego rozwiązania?  Normalnie to jest tak, że woda grawitacyjnie spada do sumpa, a pompa wymusza powrót. A tu jak? Woda z akwarium do kubełka, z kubełka do sumpa, a jak powrót? Poza tym sump jest tak efektywnym filtrem, że  jeszcze kubełek i prefiltr to już jest lekkie przekombinowanie.  Można by zrobić instalację do sumpa bez komina i pudełka przelewowego, ale i tak trzeba by wywiercić dziurę w ścianie akwarium i tam założyć przelew na takiej wysokości żeby woda powyżej dolnej krawędzi przelewu  zmieściła się w wolnej przestrzeni sumpa.  Chyba coś takiego pokazywał Łukasz na kanale Podwodne Światy na YouTube. Jeżeli dobrze zrozumiałem Twoje zamysły, to to nie ma sensu.
    • Acryfix 192. Dzięki za odpowiedz👍
    • Zadałem podobne pytanie na innym forum i ktoś stwierdził że to bez sensu. Ale zapytam też tutaj i jeśli uważacie podobnie to proszę o wyjaśnienie dlaczego ten pomysł jest zły. Chcę mieć sumpa bez komina czy jakiegoś pudełka przelewowego. Założenie jest takie żeby wylot z filtra kubełkowego skierować do pierwszej komory sumpa-byłby on wyżej od poziomu głowicy kubełka jakieś 15-20 cm Czy to ma sens a jeśli nie to dlaczego?  
    • Hej, czy ktoś z Was używał testu jak na zdjęciu ?Czy możliwe że nie nadaje się do słodkiej wody ? Test nowy, z datą do 06.2027r.  Cztery tygodnie temu odpaliłem sumpa 240 l pod nowy zbiornik, bakterie Prodibio Biodigest i suchy pokarm co trzy dni szczypta. Badałem wodę co kilka dni testem ze zdjęcia, ale nic się nie działo. W sumie wszystko nowe, więc myślałem że potrzeba czasu. Tydzień temu zalałem nowy zbiornik 1050 litrów i połączyłem z  sumpem, dalej sypałem pokarm co trzy dni. Po czterech tygodniach od zalania sumpa, NH3 dalej niewykrywalne, więc postanowiłem trochę wspomóc się chemią i wlałem 2ml wody amoniakalnej. Ku mojemu zdziwieniu, test nadal pokazuje 0.  WA świeża. Żeby go przetestować, wlałem 1,5ml WA do szklanki z wodą z kranu 300ml, test pokazał ledwo 1,5mg/L. Czyli ewidentnie coś jest nie tak. Niby ten test ma mierzyć całkowity amoniak NH3 i NH4. A w opisie aukcji, była informacja że nadaje się do wody słodkiej i słonej. NO2 i NO3 zmierzyłem tylko na początku, bo byłem pewny że nie mam jeszcze NH3 w zbiorniku więc nie ma sensu mierzyć.
    • Będzie działać. Trochę będziesz miał zabawy przy wklejaniu ścianek  Czym kleiłeś plexi?
    • Cześć, Po kilku latach filtrowania zauważyłem, że na wewnętrznej stronie rur zbiera się szlam, który od czasu do czasu jest wyrzucany zwłaszcza podczas czyszczenia mechaników. Czy ktoś z szanownych kolegów mierzył się z takim tematem?  
    • Cześć Wszystkim. Planuję budowę sumpa do akwarium 375 litrów. Ogłądałem i czytałem dużo materiałów na ten temat ale w dalszym ciągu nie wiem jak zaprojektować komory żeby spełniały swoją rolę oraz żeby sump działał prawidłowo. W załączniku zbiornik z plexi który skleiłem a na drugim zdjęciu znalazłem taki projekt i zastanawiam się czy ma on sens. Jeśli ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat to będę wdzięczny.
    • Opcja pierwsza się u mnie sprawdzała ( wlot na krótszym boku wylot na dłuższym), ale wszytko zleży od układu skał.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.