Kazio Opublikowano 3 Września 2007 Autor #21 Opublikowano 3 Września 2007 sprawdzone zrodła ciekawe skad ja mam taie wziasc skoro mieszkam w Bialymstoku. Chyba że sprzedasz przez internet. Ale niewiem w jakim stanie ryba domnie dojdzie po podroży
sysgone Opublikowano 3 Września 2007 #22 Opublikowano 3 Września 2007 jesli masz bezposrednie polaczenie z dostawca to raczej bez wiekszych problemow i w dobrym zdrowiu
sysgone Opublikowano 3 Września 2007 #23 Opublikowano 3 Września 2007 2. Wielkie akwa chce sporo prądu i to jeden z kontrargumentow rodzicow na wielkie akwarium i ja sie z nimi troche zgadzam bo jak przyjdzie rachynek i koszt za energie zwiekszy sie o 80zl to ja bede musial raczej natychmiast usunac akwarium. POdejrzewam ze rachunek zeby rodzice sie nieprzyczepili moze sie zwiekszyc maksymalnie o 40-50 zl choc i zato mi sie dostanie. zakladajac: 2 filtry chodzace 24h/dobe, o lacznej mocy 100W oswietlenie dzialajace 10h/dobe o mocy 60W grzalka 250W dzialajaca 1h/dobe cenie energii 0.15PLN/1kWh ( wg. tego cennika ) powinienes placic ekstra miesiecznie ok. 15 PLN.
Kazio Opublikowano 3 Września 2007 Autor #24 Opublikowano 3 Września 2007 2. Wielkie akwa chce sporo prądu i to jeden z kontrargumentow rodzicow na wielkie akwarium i ja sie z nimi troche zgadzam bo jak przyjdzie rachynek i koszt za energie zwiekszy sie o 80zl to ja bede musial raczej natychmiast usunac akwarium. POdejrzewam ze rachunek zeby rodzice sie nieprzyczepili moze sie zwiekszyc maksymalnie o 40-50 zl choc i zato mi sie dostanie. zakladajac: 2 filtry chodzace 24h/dobe, o lacznej mocy 100W oswietlenie dzialajace 10h/dobe o mocy 60W grzalka 250W dzialajaca 1h/dobe cenie energii 0.15PLN/1kWh ( wg. tego cennika ) powinienes placic ekstra miesiecznie ok. 15 PLN. Tylko ze 15 gr to ty placisz za sama czysta energie do tego dochadza jeszcze oplaty za przsyl od kwh ak wszysto podliczyc to wycodzi nie 0.15 gr tulko okolo 60-80 gr
Kazio Opublikowano 3 Września 2007 Autor #25 Opublikowano 3 Września 2007 jesli masz bezposrednie polaczenie z dostawca to raczej bez wiekszych problemow i w dobrym zdrowiu Jesli chodzi o dostawcow z warszawy to klopotu moze by niebylo z przesylka konduktorska ale inne miast odpadaja bo niewidzialem by byly jakies wygodne polonczenia. Chyba ze PKS ale niewiem jak by to zalatwiac
ReBorn Opublikowano 4 Września 2007 #26 Opublikowano 4 Września 2007 Słuchaj z przesyłką ryb (z profesjonalnego sklepu lub od profesjonalnego hodowcy) nie ma problemu. Ja swego czasu kupowałem z Torunia ps. demasoni. To było w lutym ok -15 C mrozu. Przesyłka szła do Sochaczewa. Wszystko się da Nie kupuj odłowu, bo możesz być zawiedziony, trudno się aklimatyzuje, jest drogi i jest przykro jak rybka pada dlatego, że nie mogłeś jej zapewnić optymalnych warunków.
Kazio Opublikowano 4 Września 2007 Autor #27 Opublikowano 4 Września 2007 Znacie jakis dobrych hodowcow z warszawy gdzie muglbym kupic red-blu i te mandago i żeby te ryby to byly na 100% te gatunki które chcem a nie jakies inne mieszance
sysgone Opublikowano 19 Września 2007 #28 Opublikowano 19 Września 2007 Tylko ze 15 gr to ty placisz za sama czysta energie do tego dochadza jeszcze oplaty za przsyl od kwh ak wszysto podliczyc to wycodzi nie 0.15 gr tulko okolo 60-80 gr Proponuje przestudiować rachunek za energie elektryczna. Oplata abonamentowa oraz stała przesyłowa nie sa powiązane z ilością przesyłanej energii. Pod koniec 2006 r. cena 1kWh energii w Wa-wie wynosiła 0.2824PLN. Zakładając ze energie w domu juz posiadasz, wiec za abonament i stałą przesyłową już Twoi rodzice płacą, oraz stawiając pytanie "o ile wzrosną opłaty za energię" odpowiedziałem IMHO dość precyzyjnie. Jeśli zmienisz cenę na "moją" otrzymasz ok. 34PLN, nie więcej.
Rekomendowane odpowiedzi