Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgodnie z sugestiami ostatnio wysuwanymi na forum muszę napisać, super dobrana obsada do litrażu zbiornika . No może teraz nikt nie będzie uciekał do KMT ;-).

A tak seryjnie tak jak Ci kolega wyżej napisał mam nadzieje że nie za ostro i nie stanowczo ;-).

Opublikowano

hehe spoko :) po nowym roku zabieram sie za zmianę obsady siedzę i czytam powoli powoli i bedzie tak jak ma myć widze ze troszkę osób z mojego miasta jest wiec pomoc blisko :D

Opublikowano

Ważne jest Łukasz ,że sam wiesz ,że trzeba to zmienić..a potem to już tylko przyjemność z naszego hobby:) Zajrzyj do FAQ..O resztę jak coś to po prostu pytaj:)

-- dołączony post:

Andrzeju przecież delikatnie jak mogłem zwróciłem uwagę ;-) No chyba delikatniej się nie da ;-)

:)))oczywiście:))

Opublikowano

Witaj,

Co do obsady to ryby wybrałeś piękne - szkoda faktycznie , że nie na ten zbiornik :)

Mam nadzieję, że szybko uporasz się z obsadą.

Andrzeju przecież delikatnie jak mogłem zwróciłem uwagę ;-) No chyba delikatniej się nie da ;-)

Stan, widzisz jak chcesz to potrafisz być miły :P Myślę, że ten nie ucieknie :P

Opublikowano

Nie nie uciekne :)

Jestem na forach motoryzacyjnych i też czasami mnie ponosi do wieś tuningów :D

Po nowym roku obsada sie zmieni tak jak ma być efekty będzie widać niebawem :P

Tylko pytanie czy mi gdzieś te pysie wymienią ?

Bo ten kolo co mi je sprzedał to zapewne nie .....

Opublikowano

Tak to jest jak w pierwszej kolejności zakłada się akwarium a dopiero później czyta,że jest coś nie tak. Nie można traktować żywych istot jak zabawki.To też żyje i się męczy przez ludzką... Tak jak długo ludzie będą istnieć tak długo nic się na lepsze nie zmieni. Niedługo to i 54l będzie dobre na Malawi. Jak nie mam miejsca na akwarium godne trzymania tych ryb to dopasować trzeba rybki do akwarium. Zamiast tego trzymać stadko neonów,razbory,bojowniki. Do wyboru do koloru. Ja na tą chwilę mam tylko 125l i nawet w tym nie wyobrażam sobie trzymać coś innego jak neony, no można jeszcze muszlowce,jak chce się same rumowisko, ale nie puszczaki. Jedyne co jest na plus to to,że interesujesz się rybami ale najpierw czytaj czytaj czytaj a później zakładaj akwarium. A to zazwyczaj jest od d... strony. Może trochę ostro ale kiedy takie myślenie się skończy?

• 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• A miałeś w środku jakieś media, chociaż gąbkę? Jeśli nie to chyba normalne, bo pompa zasysa z dołu komory.
    • Mam kolejne pytanie. Podłączyłem sumpa testowo na tydzień czasu i woda w ostatniej komorze tam gdzie jest pompa jest najbardziej brudna(zamulona) Na powierzchni wody w tej ostatniej komorze cały czas pływają jakieś paprochy. Czy to normalne i po podlączeniu sumpa do akwarium docelowego nie będzie tego problemu?
    • U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.