Skocz do zawartości

[240] Pierwsze Malawi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam na imię Krzysztof. Jakiś czas temu, gdy przypadkowo znalazłem to forum zaraziłem się biotopem jeziora Malawi. Wcześniej miałem akwarium roślinne. W sobotę ( 16.08 ) zalałem mój pierwszy baniak z nowym dla mnie biotopem i chciałbym troszkę o nim napisać.

Akwarium: 120x40x50 niestety profilowane czyli jakieś 216 litrów?

Filtracja: biolog JBL E1500 w całości zasypany ceramiką, mechanik Aquael circulator 2000

Oświetlenie: 2x24W philips aquarelle 10000k, ale to za chwilę się zmieni bo czekam na cześci do oświetlenia na POWER LED. Ewentualnie zostawię jedną świetlówkę 24W.

Tło: czarne spienione PCV

Dekoracje: Serpentynit + ???

Podłoże: piasek kwarcowy 25kg.

Na chwilę obecną mam taką fotkę. Czekam, na aparat i na pewno będą w przyszłości jakieś lepsze jakościowo.

http://www.fotoszok.pl/show.php/2137605_malawii.jpg.html

Parametry wody po zalaniu mierzone testami JBLa:

NH4 - 0

NO2 - 0

NO3 - 5 (tak na oko :) ciężko określić miedzy 1 a 10)

PH - 7,9

KH - 13

GH - 13

po 3 dniach dodałem wody amoniakalnej, odczekałem trochę i po 15 minutach było NH4 - 1mg/l zaraz po tym dałem 2 ampułki prodibio biodigest. W najbliższy weekend pomiar NH4 i NO2 i będzie aktualizacja tematu.

Obsada? tu zaczyna się problem i prośba do Was żebyście doradzili, ale to w odpowiednim dziale będzie temat. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dziś zrobiłem pomiary wody po 6 dniach od dodania wody amoniakalnej. NH4 - 0,4 mg, NO2 - 0,6mg więc wszystko zmierza w dobrym kierunku także śmiało mogę polecić tą metodę :-) coraz intensywniej myślę nad obsadą baniaka :-)

Opublikowano

Mam pojemnościowo taki sam zbiornik. Mało wody więc z obsadą nie bardzo można zaszaleć. Fajna aranżacja. Wyszedł ci fajny baniaczek.

Opublikowano

Dzięki :-) myślałem, że gorzej mi to wyjdzie ale nawet mi się podoba :-) jestem ciekaw czy power ledy 12000k wybarwią mi ryby czy będzie trzeba kombinować... Wszystko przedemną :-)