Skocz do zawartości

Dzienniczek Akwarysty - zakładanie Akwarium

Michalooo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem z tego miejsca wszystkim podziękować za wielka pomoc przy budowie mojego Akwarium. Bez was pewne błędny były by napewno popełnione, praca była by dłuższa, bardziej nerwowa, a akwarium nie było by tak ładne jak teraz z taka obsada jaką mam.

Od wczoraj proces uruchamiania akwarium został zakończony, ostatnim etapem było wpuszczenie 15 małych pyszczaczków dostarczonych prze panią Monike z Tan-Mal, pozdrawiam serdecznie i szczerze polecam. Zostało mi tylko bacznie obserwować rozwój mojego baniaczka, i rozglądać sie za miejscem pod nowy większy zbiornik, oczywiście z MALAWI. Jeszcze raz każdemu kto pomógł czy tu na forum, czy w wiadomościach priv szczerze dziękuje, i stawiam duży plus ( chyba ze ktoś woli zimne piwko, to zapraszam )

Pozdrawiam

P.S

Będę miał jeszcze kilka pytań natury wychowawczej ale to potem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...

..ja u siebie robię w ten sposób ,że przy pracującym wirniku zamykam zawór na wężu zasysającym , 2-3 sekundy zaczekam i zamykam zawór na wężu wylewającym wodę do akwarium znowu poczekam 2-3 sekundy i wyłączam z prądu filtr.W związku z tym ,ze mam duży filtr i nie mogę w szafce odpiąć pokrywy to zdejmuję węże po wcześniejszym ich zamknięciu jak opisałem .Kolejność odpinania to najpierw zasysowy potem wylewowy.I praktycznie nie ma prawie kropli wody.

• Dziękuję 1

Witam,

Po dłuższej przerwie spowodowanej problemami internetowymi chciałem napisać parę zdań o moim małym malawi, i podpytać w kilku kwestiach bardziej doświadczonych hodowców.

Otóż od 8 listopada w swoim baniaczku posiadam 3 gatunki labidochromis Mbamba Bay, iodotropheus sperengerae, pseudotropheus saulosi, wszystkie rybki F1 zakupione w TAN-MALU

po 5 sztuk z gatunki czyli łącznie 15 rybek niestety 3 saulosi zaginęły, a raczej zginęły, po jednym dniu odkryłem co dokładnie się stało. Koszyczek zabezpieczający wsys filtra zew. się odczepił ryby wpłyneły do środka, jedną udało mi się uratować. Jednak karma istnieje i wczoraj kolega z pracy oświadczył że kupił 12 ryb, gdzieś około 2 tyg temu, ale "psują mu zameczki i niszczą rośliny" dlatego albo spuszcza je w WC albo mogę je sobie zabrać, nie wiedząc co to za ryby, wiedziałem jedynie że to pyszczaki zgodziłem się. Okazało się ze to 6 sztuk labidochromis caeruleus yellow ( wielkość około 5cm ) oraz 6 sztuk pseudotropheus demansoni ( wielkość około 3cm ). I tak oto od wczoraj w moim malawi pływa ekipka zgrana ale nie całkiem dobrze dobrana. Dużo na forum pisano, że yellow i demansoni nie powinny być razem pod jednym dachem, ale z drugiej strony prezes pisał nawet na moje pytanie że można zaryzykować i dietę ustawić na poziomie 30% mięsa. Ja skłaniam się do opcji pozostawienia wszystkich rybek i odpowiedniego karmienia, o które właśnie chciałem zaptać. Przy zakupie rybek z TAN-MAL'u zamówiłem pokarm O.S.I Spirulina w płatkach i granulacie, wybarwiający Vivid Color i Brine Shrimp wszystko w płatkach, dokupiłem dziś lokalnie tylko mrożonki kryl, szklarka, solowiec, oraz żywą ochotkę rosyjską. Karmie ryby 3 razy dziennie, do dziś wrzucałem im zawsze rano granulat wieczorem płatki spiruliny i w ciągu dnia shrimp albo color, jednak chciałem to usystematyzować żeby wszystko było idealnie dla WSZYSTKICH moich podopiecznych. Więc trzymając się opcji max 30% mięsa w diecie, wychodzi że 4 posiłki w tygodniu to typowo mięsne.

Chciałem jeszcze zapytać o:

- oświetlenie, dokładnie czy na noc gasić całkowicie czy zostawiać tylko niebieskie, czy niebieski led ma się świecić cały dzień.

- czy jest jakiś sposób na szum bakteryjny, tj. ten dziwny osad na lustrze wody.

Chyba było by wszystko z moich pierwszych obserwacji mojego długo wyczekiwanego MALAWI.

Pozdrawiam

- oświetlenie, dokładnie czy na noc gasić całkowicie czy zostawiać tylko niebieskie, czy niebieski led ma się świecić cały dzień.

- czy jest jakiś sposób na szum bakteryjny, tj. ten dziwny osad na lustrze wody.

...na noc gaś .Możesz zrobić tylko okres przejściowy między światłem dziennym a wyłączeniem . U mnie nocne w postaci niebieskiego ledowego świeci zaraz po wyłączeniu dziennego ( zapala się pięć minut przed wyłączeniem dziennego) przez dwie godziny a potem na noc całkowicie się wyłącza.

..film bakteryjny możesz usunąć w ten sposób ,że wylot filtra mechanicznego ustawiasz w ten sposób ,że woda od dołu łamie lustro i go rozprasza .Możesz rozproszyć go falownikiem. Możesz zamontować skimer np . Eheim skim350. Film bakteryjny wskazuje ,że biologia Ci się rozwinęła... Nie przekarmiaj ryb gdyż jest to najczęstsza przyczyna jego powstawania ( pomijając grzebanie w podłożu:))

-- dołączony post:

czy niebieski led ma się świecić cały dzień.

...nie ma sensu!

Osobiście nie poleciłbym łączenia Yellow z Demasoni nawet doświadczonemu malawiście o karmieniu demonów ochotką nie wspomnę. W tym przypadku karmienie "uśrednione" podobne jest do włożenia prawej nogi do wrzątku a lewej do lodu, teoretycznie powinno być średnio ale czy aby na pewno ;).

Faktycznie od czasu kiedy nowi mieszkańcy akwarium się pojawili, a karmię ryby mniej więcej tą samą ilością pokarmu film bakteryjny jak by zaczął zanikać. Z ledem jest tak, że cały czas byłem przekonany że niebieskie ma się świecić przez cały czas żeby lepiej podkreślał kolor ryb, tak jakoś przeczytałem bo razem z nim świeci się jeden LED czerwony. Różnicę można zobaczyć na moim małym filmiku z mojego małego MALAWI, do którego zapraszam:D

No, o ochotce już poczytałem, faktycznie średnio pasuje do diety jakiegokolwiek pyszczaka, więc zostanie przeznaczona na pożarcie przez karpie w stawie jakimś.

Kolego eljot12 temat połączenia tych dwóch gatunków przerabiałem podczas doboru swojej obsady, ale tak jak napisałem uratowałem 12 sztuk ryb przed podróżą kanałem ściekowym do bałtyku, przez co czuję się lepszym człowiekiem :P i postaram się aby one też czuły się dobrze w moim baniaku.

Tymczasem zapraszam na krótki jeszcze amatorski filmik z mojego baniaka MALAWI MOVIE

ale tak jak napisałem uratowałem 12 sztuk ryb przed podróżą kanałem ściekowym do bałtyku, przez co czuję się lepszym człowiekiem i postaram się aby one też czuły się dobrze w moim baniaku.

Super, że to zrobiłeś, chwała dla Ciebie. W niczym to nie zmienia faktu, że one nie będą się dobrze czuły u Ciebie w zbiorniku poprzez dietę. Jak zrobisz dobrze demasonowi zaszkodzisz yellow a na odwrót. Jak dieta będzie lepsza dla yellowa to demasoni nie pociągnie długo. A to jest bardzo ale to bardzo wrażliwa rybcia. Poczytaj o tej rybie, poczytaj o chorobie bloat.