Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj rozszczelniło mi się akwarium 200l.Nie widzę żadnej rysy na szkle,więc podejrzewam że to gdzieś na silikonie.Niestety nie znam dokładnie miejsca wycieku.Proszę o jakieś rady w tej sprawie.Da się to jakoś naprawić czy trzeba się rozglądnąć za nowym szkłem?

Opublikowano

Opróżnij akwarium .Poparz czy na spoinowaniu nie widać odbarwien które sugerowały by brak łączenia .

Najlepszą opcją jednak będzie przeklejenie akwarium,lub zakup nowego zbiornika .

Wszelkie inne działania będą dorazne,choć mogą być skuteczne ,pytanie czy ty będziesz spała spokojnie

• Dziękuję 1
Opublikowano

U mnie rozszczelniło się kiedyś 60l. Najpierw musisz znaleść miejsce wycieku (leje się czy tylko sączy) sylikon akwarystyczny najlepiej bezbarwny dość grubo nałóż i przyklej plaski kamien w miejscu rozszczelnienia i dokładnie oklej go silikonem dookoła. U mnie pomogło.

• Dziękuję 1
Opublikowano
U mnie rozszczelniło się kiedyś 60l. Najpierw musisz znaleść miejsce wycieku (leje się czy tylko sączy) sylikon akwarystyczny najlepiej bezbarwny dość grubo nałóż i przyklej plaski kamien w miejscu rozszczelnienia i dokładnie oklej go silikonem dookoła. U mnie pomogło.

No przy małym akwarium to może i jest jakieś tymczasowe rozwiązanie, lecz zbiornika 200l + nigdy bym tak nie "naprawił". Trzeba położyć nowe spoiwo.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Pytanie czy muszę wyciąć stary silikon i na jego miejsce położyć nowy?Drugie pytanie czy trzeba rozebrać akwarium na czynniki proste wyczyścić ze starego silikonu i położyć nowy,czy wystarczy tylko wyciąć stary silikon w środku akwarium i nałożyć nowy?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jak dla mnie należałoby wciąć silikon cały + nałożenie nowego nie tylko od "góry". Najlepiej całą szybę z "dziurą". inne działania tylko doraźnie.