Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc, kombinowałem filtr nanurowy, zaczołem zbierać powoli części i przyszedł mi do głowy pewien pomysł, myślałem o filtrze zawieszonym nad akwarium, baniak mam 100*40*40 narazie, a filtr miałby wymiary 100*10*50 (szer. gr. wys) i zawieszony byłby dan akwarium, zamknięty u góry woda wypływała by dołem tworząc wodospad:) oczywiście trzeba by było to ładnie obudować żeby wyglądało możliwie. woda pompowana miała by być na góre i sadała by sama przez wkłady filtracyjne, pompa jakaś mała, powiedzmy 1000l/h, do tego cyrkulator, Co o tym myślicie?

Opublikowano

Cześć kolego! Do takiego baniaka jak twój to ja bym raczej nie inwestował w narurowca, przerost formy nad treścią. Zastanów się raczej nad porządnym kubłem i mechaniku z gąbką. Ale ostatecznie to twój baniak i twoja kasa. Pamiętaj że najlepsze są najprostsze i sprawdzone rozwiązania, po co komplikować sobie życie. Pozdrawiam

Opublikowano
czesc, kombinowałem filtr nanurowy, zaczołem zbierać powoli części i przyszedł mi do głowy pewien pomysł, myślałem o filtrze zawieszonym nad akwarium, baniak mam 100*40*40 narazie, a filtr miałby wymiary 100*10*50 (szer. gr. wys) i zawieszony byłby dan akwarium, zamknięty u góry woda wypływała by dołem tworząc wodospad:) oczywiście trzeba by było to ładnie obudować żeby wyglądało możliwie. woda pompowana miała by być na góre i sadała by sama przez wkłady filtracyjne, pompa jakaś mała, powiedzmy 1000l/h, do tego cyrkulator, Co o tym myślicie?

Co prawda jestem przeciwnikiem rozwiązań w których woda opuszcza baniak więc tak samo nie podoba mnie się twój pomysł jak i filtr kubełkowy, ale nigdy nie wiadomo z góry jaką wizję miał autor do czasu gdy to nie naszkicuje a lepiej jak zbuduje i nam pokaże.

Wszak musisz uwzględnić fakt że oświetlenie musi być pod twoim filtrem a nie nad nim no i gdzie popłynie woda jak się filtracja mechaniczna zapcha ( chyba gąbki).

Stały wodospad z ciurkającą wodą po czasie zachwytu także staje się denerwującym.

Nie zrażaj się bo to nie jest krytyka tylko takie moje twórcze uwagi.