Skocz do zawartości

NO2 0.9 i rośnie, NO3 1-10 i stoi, 3 tyg od startu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Deccorativo, badając NO2 testem JBL kropelkowy od samego początku dodania 1 i 2 odczynnika woda ma słomkową barwę, rozumiem że jest w stanie zmienić barwę na "białą" jak osiągnie poziom bliski 0? Podałeś 0.05mg/l a skala jest 0 > 0.3 > 0.9, w związku z tym jak ocenić poziom 0.05?

Opublikowano
Podałeś 0.05mg/l a skala jest 0 > 0.3 > 0.9, w związku z tym jak ocenić poziom 0.05?

Sprawdź jeszcze raz dobrze jaką masz skalę ;-). Właśnie mam przed sobą skalę no2 JBL i jak byk zaczyna się od 0,01 do 1,0mg więc......

Opublikowano
Deccorativo, badając NO2 testem JBL kropelkowy od samego początku dodania 1 i 2 odczynnika woda ma słomkową barwę, rozumiem że jest w stanie zmienić barwę na "białą" jak osiągnie poziom bliski 0? Podałeś 0.05mg/l a skala jest 0 > 0.3 > 0.9, w związku z tym jak ocenić poziom 0.05?

Ops cóś tu się nie zgadza.

b567b7aae170edf4m.jpg

test na NO2 to ten środkowy - czytaj wartości nie ma tam 0,3 ani 0,9

zaczyna się od poniżej0,01 potem 0,025 -0,05-0,1-0,2-0,4-0,6-0,8-1,0

to co ty masz za test kropelkowy JBLa?

Opublikowano

Panowie macie rację, mam test Tropical. Testy na NO3 i PO4 JBL. Z rozpędu wrzuciłem do jednego worka JBL. Co sądzicie o tym Tropical?

wiadomość sprzed chwili: ryby zaczynają ocierać się grzbietami ( na razie u trzech )

Opublikowano
Panowie macie rację, mam test Tropical. Testy na NO3 i PO4 JBL. Z rozpędu wrzuciłem do jednego worka JBL. Co sądzicie o tym Tropical?

wiadomość sprzed chwili: ryby zaczynają ocierać się grzbietami ( na razie u trzech )

Po co wydawać pieniądze na coś co nie mierzy parametru wody tylko jest wskażnikiem stanów:

dobrze -zdechną - szybka śmierć

Nic nie wiesz o NO2 w swoim baniaku więc jesteśmy ślepi tylko widzimy że ryby żyją i się ocierają. Masz więc dwa wydatki - testy JBL NH4 i NO2

Opublikowano

Deccorativo masz absolutną rację. Kupując testy w sklepie w Auchan Łomianki sprzedający po prostu sprzedał mi 3 rożne testy. Nauka na przyszłość, brać jednego sprawdzonego producenta. Tym razem NO2 i NH4 kupiłem online. Jestem na początku wspaniałej przygody Malawi i człowiek uczy sie na własnych błędach, jednak będzie ich mniej słuchając rad z forum.

Dam znać jak będę miał komplet JBL ( po 19.08 ). Ryby ok, anubiasy jakieś brązowe przebarwienia, lekkie naloty glonów brązowe i zielone na wapieniach ( ale ładne ), NO3 miedzy 1-5 i rośnie :)

Opublikowano

Dam znać jak będę miał komplet JBL ( po 19.08 ). Ryby ok, anubiasy jakieś brązowe przebarwienia, lekkie naloty glonów brązowe i zielone na wapieniach ( ale ładne ), NO3 miedzy 1-5 i rośnie :)

Po 19 sierpnia to już testy będą chwilowo nie potrzebne, bo decydujący jest ten tydzień:D

wszystko wskazuje na to że uratowałeś ryby.:D

to brzydkie brązowe to pokazują ci się okrzemki glony - symbol dojrzałego baniaka i jak staną się nie do zniesienia szukaj ślimaków Military Helmet - w Auchan nie ma:D

Opublikowano
to brzydkie brązowe to pokazują ci się okrzemki glony - symbol dojrzałego baniaka
Tu pozwolę się nie zgodzić. Okrzemki to pierwsze glony które pojawiają się w akwa. i oznaczają początek drogi a na pewno nie są oznaką dojrzałego baniaka w którym to już raczej nie występują ;).
Opublikowano
Tu pozwolę się nie zgodzić. Okrzemki to pierwsze glony które pojawiają się w akwa. i oznaczają początek drogi a na pewno nie są oznaką dojrzałego baniaka w którym to już raczej nie występują ;).

Z tym absolutnie się nie mogę zgodzić. Okrzemki pojawiają się nawet w dojrzałym zbiorniku (nawet 2 letnim). Oczywiście szansa pojawienia się w nowo zalanym baniaku jest dużo większa niż w starym dojrzałym baniaku.

Opublikowano
w którym to już raczej nie występują

Tu słowo klucz to "raczej", które nie wyklucza wyjątków potwierdzających regułę. Np. wystarczy zachwiać chemią wody poprzez dużą podmianę, wymianę podłoża lub dekoracji i w miejscach braku innych glonów pojawią się okrzemki. Przy normalnie prowadzonym baniaku, bez nadmiernych ingerencji wysyp okrzemek w dojrzałym baniaku to duuuży ewenement, mnie się nigdy nie zdarzył.

Ale to nie temat o glonach :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• W mojej opinii dobra ceramika to tylko chwyt reklamowy i mit. Najtanszy pumeks ogrodniczy będzie działał tak samo jak nieporównywalnie drogi Matrix. Oczywiście to Twoj wybór i pieniądze. Osobiście wybrałbym gąbki, są sprawdzone przez wielu użytkowników tego forum.
    • To mnie mocno zdziwiłeś. Gdybym jednak zrezygnował z pomysłu odnośnie K1 to może jakaś dobra ceramiką? No nie wiem a może mieszanka Aquaela NANOMAX BIO,NATUREMAX BIO i PEARLMAX BIO? Więcej gąbek niż 3 kosze to bym już nie chciał.
    • Nie licz na to, że K1 w koszach będzie się w jakikolwiek sposób poruszać. Jako złoże stałe będzie dużo mniej skuteczne od ruchomego. Dlatego zamiast K1 wypełnij kosze pociętą w kostki gąbką 10ppi.
    • Witam wszystkich. Jeżeli temat w złym miejscu to bardzo proszę o przeniesienie do właściwego działu. Mam do was pytanie a właściwie kilka pytań odnośnie mojego zamysłu odnośnie mediów w Ultramax BT.  Docelowo będą pracować dwa filtry Ultramax Bt i oba z takimi samymi mediami. Mój zamysł jest taki licząc od góry: 1 - GĄBKA 30 PPI 2 - EVOLUTION AQUA K1 3 - EVOLUTION AQUA K1 4 - GĄBKA 30 PPI 5 - GĄBKA 20 PPI Czy według was taki układ mediów w filtrze może być? Trochę poczytałem tutaj na forum o K1 i bardzo mnie zaintrygował ten rodzaj wkładów filtracyjnych. Kosz w filtrze według producenta ma 1,9 l. Ile K1 powinno się znaleźć w jednym koszu? Do oporu?Czy zostawić trochę luzu? Czy K1 słychać w filtrze jak się poruszają czy jednak kosz w filtrze to trochę za mało i za duźo ruchów K1 nie będą miały? Macie u siebie w filtrach K1? Jak się sprawdza? Z góry bardzo wam dziękuję za każdą wypowiedź w tym temacie. Pozdrawiam  Robert   
    • Witam,   Mam szanse dostać stół z byłej linii produkcyjnej za darmo. Jest to prosty blat z drewna o grubości 4 cm, wymiary to 180x90cm. Blat jest łączony z 6 desek o wymiarach 180x15x4. Wszystko jest oparte na stelażu metalowym, spawanym, profil zamknięty, wymiary profilu to 5x3 cm. Stół jest w bardzo dobrej kondycji, bez wypaczeń, trzyma wymiary na całej długości i wysokości. Chciałbym na tym postawić na środku nowe akwarium 120x40x50 gr. szkła 8mm, wszystko razem pewnie będzie ważyło około 320-350 kg. I pytanie czy z waszych doświadczeń wynika, że taki stół wytrzyma takie obciążenie? Jeżeli komuś potrzebne zdjęcie do lepszej oceny sytuacji to mogę poprosić to mi prześlą.   Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam
    • No już mam tego Eheima i jest już podłączony i pracuje. Nie było żadnych problemów. Sama konstrukcja tych filtrów zarówno 250 jak i 600 jest dużo wyżej niż tego Jbla e1502. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło aby brać tego jbla.
    • @duchJeżeli chodzi o nasz biotop  to pamiętaj , że bez względu jaki filtr uruchomisz to deszczownia jest zbędna. Dodatkowe , osobne napowietrzanie może się przydać w razie jakiejś choroby czy awarii ale też bez niego się obędziesz chociaż nic nie stoi na przeszkodzie aby było. Natomiast deszczownia zawsze zmniejsza przepływ filtra i to w sposób znaczący.  Jeżeli ustawisz wylot filtra czy filtrów w ten sposób , że  wylatująca woda będzie łamać lustro wody to będziesz miał wystarczające i bardzo dobre napowietrzanie.  Ja we wszystkich akwa z rybami z J.Malawi  zawsze tak robiłem. Czyli jest tu pewne pole manewru aby nie zmniejszać przepływu .
    • A ja się z tym nie zgodze bo mam w drugim baniaku 112 litrów Eheim Professional 4+ 250 (czyli mniejszy) i jest bajka, filtracja jest super, nie zapycha się szybko nawet po pół roku pracy. A przed nim miałem pare lat temu Aquael Unimax 250 i to dopiero był szajs. Bardzo szybko się zapychał. System automatycznego zalewania totalnie przekombinowany(już po 2 miesiącach nie chciał zalewać filtra). A ultramax albo hypermax? Niewiem, może są lepsze, nie będe się wypowiadał bo ich nie testowałem.
    • Miałem u siebie w 260 l dwa Eheim Professional 4+ 600 i powiem ci że to był mój największy błąd.Z filtracją był dramat.Robiłem różne kombinacje z wkładami(gąbki,waty itd) i wielkie g.... Może ta firma robiła kiedyś dobre filtry ale na przykładzie tych dwóch egzemplarzy mam zupełnie inne zdanie. Jak dla mnie teraz Ultramax BT lub Hypermax BT. 
    • OK Twój wybór. Każdy sprzęt ma swoje bolączki dlaczego tutaj my często budujemy narurowce/kaseciaki/sumpy dostosowując je do własnych potrzeb.  Ja np wymieniłem falownik na Ultramaxa 2000 i bardzo jestem z tej decyzji zadowolony. Kultura pracy na bardzo wysokim poziomie.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.