Kalbar Opublikowano 1 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Obejrzyjcie: 30 Dolphins stranding and incredibly saved! Extremely rare event! - YouTube JAk mają ewoluować sie pytam? Cytuj
Shiroki Opublikowano 1 Sierpnia 2014 #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Ja trochę nie rozumiem pytania? Myślisz, że one chciały wyjść z wody? Z mojej wiedzy wynika, że ich bardzo delikatne układy nerwowe są narażone na tzw. śmieci energetyczne - dźwięki, zakłócenia z urządzeń nawigacyjnych, sygnały z stacji komórkowych, echosond powodują, że zwierzęta w wodzie potrafią ogłupieć. Te zjawisko, gdy stado delfinów czy orek wypływa na plażę i de fakto szybko giną - to prawdopodobnie skutek przepłynięcia nad energetycznym kablem na dnie zatoki albo po nadzianiu się stada młodych delfinów wiązką sonara z przepływającej łodzi podwodnej, która mogła ogłuszyć system sonarowy delfinów. Ja stawiam na to ostatnie. Te delfiny miały szczęście - inne giną tak ogłuszone, wypływają na plażę i umierają. I to jest smutne - bo człowiek cholernie jest destrukcyjny - niszczymy to co ubarwia i czyni naszą planetę piękniejszą. Cytuj
onestone Opublikowano 1 Sierpnia 2014 #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Ja trochę nie rozumiem pytania? Myślisz, że one chciały wyjść z wody? Z mojej wiedzy wynika, że ich bardzo delikatne układy nerwowe są narażone na tzw. śmieci energetyczne - dźwięki, zakłócenia z urządzeń nawigacyjnych, sygnały z stacji komórkowych, echosond powodują, że zwierzęta w wodzie potrafią ogłupieć. Te zjawisko, gdy stado delfinów czy orek wypływa na plażę i de fakto szybko giną - to prawdopodobnie skutek przepłynięcia nad energetycznym kablem na dnie zatoki albo po nadzianiu się stada młodych delfinów wiązką sonara z przepływającej łodzi podwodnej, która mogła ogłuszyć system sonarowy delfinów. Ja stawiam na to ostatnie. Te delfiny miały szczęście - inne giną tak ogłuszone, wypływają na plażę i umierają. I to jest smutne - bo człowiek cholernie jest destrukcyjny - niszczymy to co ubarwia i czyni naszą planetę piękniejszą. shiroki to byl zart Cytuj
DonPempollo Opublikowano 1 Sierpnia 2014 #4 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Żart nie żart dużo w tym prawdy co kolega Shiroki napisał. Jak obejrzałem filmik to pierwsze o czym pomyślałem to o marynarce wojennej sonarach i testach jakiś broni sonicznych. Łodzi podwodnych i innych cudów techniki o których nawet nie wiemy jest więcej niż nam się wydaje. Gdzieś to trzeba sprawdzić i przetestować. Ale jak widać są jeszcze ludzie dzięki którym wraca wiara w ludzkość. Cytuj
Shiroki Opublikowano 1 Sierpnia 2014 #5 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 I jeszcze jedno albo inaczej - dwa filmy pokazujące jak delfiny ratują ludzi. [ame] [/ame] I to co zrobiło na mnie wrazenie: [ame] [/ame] Te dwa filmy pokazuja, ze pod pewnym katem widzenia, to my ewolucyjne gonimy delfiny 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi