Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam filtr zewnętrzny HW-304A oraz wewnetrzny circulator 2000 z gęstą gąbką. Myślalem nad zewnętrznym prefiltrem do HW i natknolem się na coś takiego:

FILTR / PREFILTR ZEWNĘTRZNY HW-602A !!! NOWOŚĆ !!! (4449146464) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img13.allegroimg.pl/photos/400x300/44/49/14/64/4449146464@@AMEPARAM@@13@@AMEPARAM@@44/49/14/64@@AMEPARAM@@4449146464

A tutaj ten sam model z wbudowaną pompką 400l/h

Prefiltr zewnętrzny do filtrów kubełkowych HW-602B (4398282935) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img14.allegroimg.pl/photos/400x300/43/98/28/29/4398282935@@AMEPARAM@@14@@AMEPARAM@@43/98/28/29@@AMEPARAM@@4398282935

Co o tym sądzicie? Czy ten model z pompką jest wart uwagi? Nie sugerujcie się ceną, niema ona tutaj znaczenia.

Opublikowano

A takie coś

EHEIM prefiltr do filtrów _____ SUPER CZYSTA WODA (4402358421) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img11.allegroimg.pl/photos/400x300/44/02/35/84/4402358421@@AMEPARAM@@11@@AMEPARAM@@44/02/35/84@@AMEPARAM@@4402358421

Opublikowano

W takim razie zrobię taki jak w narurowcu. Dysponując wężami 18/25 jakiej wielkości zawory muszę kupić? 3/4? I oprócz tych 2 zaworów kulkowych i zacisków na węże potrzebuję coś jeszcze aby połączyć węże od filtra z tym prefiltrem?

Gość pemergency
Opublikowano

tzn chcesz zrobić prefiltr z korpusu i sznurka jak rozumiem... potrzebujesz:

- korpus,

- uchwyt do korpusu (jeśli nie będzie w komplecie)

- dwa zawory 3/4 (zwróć uwagę żeby zawór miał duży przekrój wewnątrz, inaczej stłumi przepływ),

- dwa zaciski na węże,

- sznurek do korpusu (wkład),

Opublikowano
tzn chcesz zrobić prefiltr z korpusu i sznurka jak rozumiem... potrzebujesz:

- korpus,

- uchwyt do korpusu (jeśli nie będzie w komplecie)

- dwa zawory 3/4 (zwróć uwagę żeby zawór miał duży przekrój wewnątrz, inaczej stłumi przepływ),

- dwa zaciski na węże,

- sznurek do korpusu (wkład),

Dokładnie, dzięki wielkie za pomoc :)

Opublikowano

Jak napisałem Ci w innym temacie. kup korpus 10"(Ważne by był 3/4- mniejszy stłumi przepływ) i podepnij między zasysem z akwarium a kubłem. Daj zawór 3/4 przed korpusem. Za korpusem ci nie potrzebny żaden zawór bo hw ma swój o to nie są tanie rzeczy. Ja kupiłem króciec 3/4 w kastoramie za 5PLN a węże podłącz opaskami metalowymi ze śrubą (takie jak do węży w samochodzie)bodajże 16-28 mm kupowałem a mamy ten sam filtr.Jest szczelnie i nic się nie poci.

PS też kupiłem 602 i oddałem za namową kolegów i jestem zadowolony z korpusu.

PPS Dokup kilka sznurków na zapas - nie są drogie (ja kupiłem 15szt) 100 micronów. Przed założeniem, zanurz je na 15min w wodzie z akwarium - nie będzie zapowietrzał korpusu. Efekt: jest kryształ i żadnych kup i przepływ marginalnie mniejszy.

Opublikowano

Jako ze mam mało miejsca w szafce to będę musiał wyciągac cały prefiltr do czyszczenia więc zaworki muszę mieć przy wlocie i wylocie. Dzięki za pomocne rady. 16-28 to wymiar opaski tak?

-- dołączony post:

I jeszcze dwa pytania czy te króćce są mi potrzebne jak będę mial zawory kulkowe? Oraz czy korpus i wkład sznurkowy dostane w leroyu lub castoramie?

Gość pemergency
Opublikowano

ja kupowałem zawory z "wbudowanymi" końcówkami na węże...