Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanko odnośnie Aulonocar a mianowicie ile, jak i co w jednym akwarium można trzymać. Mam 450l ( 150 cm długie).

Gdzieś czytałem, że w jednym akwa powinno się trzymać max jeden gatunek Aulonocary ?

- czy można trzymać tylko samców ale każdy z innego gatunku ? O ile można więcej niż jeden

- jeżeli z samicami to w jakiej proporcji 1:1 wystarczy czy conajmniej 1:2 ?

Mi się bardzo podoba Aulonocara Startgranti Usisya więc to raczej napewno zakupię.

z góry dzięki

Opublikowano

Gdzieś czytałem, że w jednym akwa powinno się trzymać max jeden gatunek Aulonocary ?

Tu masz racje, raczej odradzam trzymania więcej niż jednego gatunku aulonocary, ponieważ mogą się krzyżować.

Edit:

Z resztą aulonocary IMHO powinno się dobierać do reszty obsady, która powinna być stosunkowo łagodna, bo się nam kura nie wybarwi tak pięknie.

Wysyłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
ponieważ mogą się krzyżować.

Jeżeli kolega nie zamierza odławiać młodych to nie widzę problemu w trzymaniu więcej niż 1 gatunku aulonocara. Zawsze to więcej mięska do jedzenia ;)

Opublikowano

Groźba krzyżowania polega na tym, że wszystkie samiczki są podobnie szare ? Ja niekoniecznie muszę mieć parki więc drugie pytanie czy mogę trzymać 3-4 samców ale każdy z innego gatunku albo inaczej mówiąc innego koloru aby nie byłe podobne do siebie.

Czy fakt, że nie będą mogli sobie "pobzykać" :mrgreen: wpływa jakoś negatywnie na ryby ?! Tak jak np. u psów . . . ??

Opublikowano

Temat doboru aulon jest tak rozległy jak ilość ich gatunków. Chcesz trzymać dla siebie , trzymaj ,do krzyżówek dochodzi wtedy gdy jest za mało samic danego gatunku lub nie ma ich wcale. Ja miałem u siebie w 800l A. Stuartgranti Cobwe, A.Jacobfreibergi Otter Piont, A. Baenshi i do tego Copadichromisy. Haremy były dobrane więc samiczki się nie skundliły. Ale ryzyko istnieje zawsze.

Są co prawda akwaria prowadzone w stylu niemieckim , gdzie kilkanaście samców pływa z jedną samicą , ale to nienaturalne, mnie się wcale nie podoba.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A ja mam takie drobne pytanko. Ile maksymalnie można mieć samców Aulonocary stuartgranti/jacobfreibergi w jednogatunkowym zbiorniku 120x50x50cm?

Opublikowano

U Siebie zgodnie z rada bardziej doświadczonych celowałem w max 3 szt i całkiem ładnie by to wyglądało. Do tego w układzie miał być yellow 1+3/4 lub coś innego nie terytorialnego.

Opublikowano

Ogólnie dobrze, pływają w 240 - link w podpisie. Jak dotąd tylko jeden samiec w pełni wybarwiony, wciąż czekam czy jeszcze jakiś samiec się pojawi, jedna z ryb zaczyna łapać kolory ale dzieje się to powoli.