Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam nowe akwarium Malawi 200l. Rybki są juz u mnie dwa tygodnie, a dzisiaj zauwazylam dziwne zachowanie u mojego pyszczaka demasoni. Pływa z dala od innych ryb i rusza szybko pyskiem. Tarła nie zauwazylam stad moje pytanie cy to ryba chora czy może szykuje się narybek?? Przesylam niżej link do filmiku [ame]

[/ame]
Opublikowano

Demasoni to agresywne ryby,zwłaszcza wewnątrzgatunkowa agresja jest spora.Obserwuj czy inne demasoni ostro ją nie gonią po akwarium.Ponieważ mam akwarium jednogatunkowe właśnie z demasoni to z filmiku który przesłałeś wydaje mi się że rybka jest ostro zagoniona przez inne demasoni.Jeżeli nie widzisz wobec niej agresji pozostałych to może być to choroba.Aczkolwiek u mnie chora nie podpływa do pokarmu,a te zaszczute mimo że czasem ostro poobijane dalej wyśmienicie przyjmują pokarm(no chyba że ostro oberwała,ale wtedy już i tak spisana jest na straty:().

Opublikowano

Po pierwsze jestem kobieta;)) a po drugie właśnie ten symptom nie pobierania pokarmu oraz unikanie kontaktów z innymi rybami uznalam za inkubujaca samice. Demasoni ganiajaą się ale tej właśnie nie ruszają. Ta demasoni najbardziej przeganiana jest najmniej wybarwiona

Wręcz bladziutka.

Opublikowano

Inkubacja to nie jest na pewno. Podczas inkubacji samica ma wypchane podgardle, oddycha spokojnie i porusza ikrą w pysku. Tutaj nic takiego nie mogę zaobserwować.

Jak dla mnie to nie koniecznie musi być ofiara agresji. Nie widzę szczególnych znaków typu obgryzione płetwy albo choć poszarpane. Jakieś ubytki łusek.

Może coś się niedobrego zaczyna dziać w zbiorniku.

Proponuje sprawdzić parametry wody. Nh3, no2, no3.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jak dla mnie to nie koniecznie musi być ofiara agresji. Nie widzę szczególnych znaków typu obgryzione płetwy albo choć poszarpane. Jakieś ubytki łusek.

Chyba że dostał raz ale konkretnie.Sam nie dawno miałem przypadek że konkurencja załatwiła mi samca alfa.Jeszcze wieczorem rządził i dzielił w akwarium a rano trzeba było trupa wyrzucić do klozetu.No ale jak to u demasoni umarł król,niech żyje król:).Ale oczywiście kolega waszek dobrze Ci radzi sprawdź parametry wody.

Opublikowano
a czy ta kropeczka na bocznej pletwie oraz kolo pletwy grzbietowej to nie poczatek plesniawki lub ospy ??

Ja tam nie widzę oznak ospy ani pleśniawki. Zaczekałbym osobiście na parametry wody, lecz autorka postu coś widzę przestała się interesować problemem. :)