Skocz do zawartości

Oświetlenie dla laika RGB COB od 10W - 200W pełna zdalna regulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Niestety aukcje na allegro kiedyś się kończą ale firma wystawia nowe zawsze z pod tego usera

http://allegro.pl/show_user.php?uid=35218399

DIODA 10W POWER LED COB RGB KOLOROWA PROMOCJA (4679960705) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Właśnie odebrałem przesyłkę z 4 sztukami :D i staram się zamówić profil aluminiowy który poleciłeś.

Niestety dostałem odpowiedź że sprzedają tylko całe belki po 6 metrów :confused:

Piotr

Opublikowano

Witam.

W dziedzinie elektroniki jestem zupełnym laikiem, ale dzięki deccorativo właśnie skończyłem budowę pokrywy. Wszystko działa jak należy, a sterowanie Conradem MS35 jest rewelacyjne.

Mam tylko jeszcze pytanie czy tym sterownikiem można sterować również diodami białymi (chodzi mi o regulację natężenia światła) czy tylko RGB?

Opublikowano

Filmik z nowym oświetleniem według projektu kolegi "deccorativo w mojej Tanganice.

Oświetlenie dla laika RGB COB od 10W - 200W pełna zdalna reg - YouTube

Piotr

PS Heniu przepraszam za przejęzyczenie Twojej ksywki - wybacz to był mój lektorski debiut i zżerał mnie strasznie stres :cool:

Opublikowano
Filmik z nowym oświetleniem według projektu kolegi "deccorativo w mojej Tanganice.

Piotr

PS Heniu przepraszam za przejęzyczenie Twojej ksywki - wybacz to był mój lektorski debiut i zżerał mnie strasznie stres :cool:

Piotrze nie ma sprawy sam wiem jak to jest jak w czasie nagrywania masz jeszcze coś mówić:D dlatego teraz daję muzyczkę.

Super wyszło choć nie pokazałeś nocnego niebieskiego - możesz to ustawić dwojako:

-raz przyciskiem Niebieski i zjechać na taki poziom jak ci odpowiada ( będzie pamiętał )

- dwa jednym z 6-ciu ustawień własnych DIY zjechać z RiG a pozostawić B albo BiR i wtedy wyjdzie zachód słońca na jeziorem Tanganika:D

Na forum Tanga nie otwiera tego filmu w pełnym oknie - tu pełny wypas.

Gratuluję mnie osobiście odpowiadało to światełko najbardziej niebieskie wtedy rybki miały przepiękne niebieskie płetwy grzbietowe i boki a nadal krwiście czerwone ogony - cudeńka.:D :D :D

nawet nie wiem co to za ryby ale piękne.

A jak się już nacieszysz i przyjdzie ci ochota na zmiany to za 56 zł+27zł kupisz Conrada MS35 z kabelkiem ,wypniesz ten chiński sterownik z pilotem za 17zł i będziesz w XXI wieku i pełnej całodobowej automatyce barw i jasności jeziora Tanganika.

Smerfy Marudy napiszą że " nie cierpią tej ledowej perwersji Tanganiki":D .

Opublikowano

Zapamiętam Piotrze - tak na przyszłość.

Coby nie popaść w samouwielbienie to i Piotr i ja wiemy że oświetlenie LED COB RGB ma także co najmniej trzy wady:

1/ Nie ma tak wielkich strumieni światła jak LEDy białe i trzeba nadrabiać ilością diod.

2/ Wywołują "efekt tęczy" gdy krople wody zebrane na osłonie jak pryzmaty rozszczepią światło na barwy podstawowe i rzucą to nigdy nie wiadomo na jaki element baniaka o tak np

312eaaa1b8b27cc6med.jpg

jak kropla spadnie efekt znika sam:D

3/ Tak samo rozszczepia światło diod na kolory podstawowe na polerowanych krawędziach szkła a szczególnie wzmocnień wzdłużnych i poprzecznych dając efekt tęczy w baniaku lub w otoczeniu akwarium na podłodze lub meblach w pobliżu - to już samo nie znika a trzeba kombinować z przesuwaniem belki albo polubić:D

Opublikowano
2/ Wywołują "efekt tęczy" gdy krople wody zebrane na osłonie jak pryzmaty rozszczepią światło na barwy podstawowe i rzucą to nigdy nie wiadomo na jaki element baniaka o tak np

jak kropla spadnie efekt znika sam

3/ Tak samo rozszczepia światło diod na kolory podstawowe na polerowanych krawędziach szkła a szczególnie wzmocnień wzdłużnych i poprzecznych dając efekt tęczy w baniaku lub w otoczeniu akwarium na podłodze lub meblach w pobliżu - to już samo nie znika a trzeba kombinować z przesuwaniem belki albo polubić

Znalazłem rozwiązanie - bardzo banalne wystarczy podłożyć pod belkę a dokładnie pod diody biały papier może to być pergamin do wypieków - chodzi o zmiękczenie światła.

W 99% pomaga na te tęczowe efekty.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.