Skocz do zawartości

Oświetlenie dla laika RGB COB od 10W - 200W pełna zdalna regulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Niestety aukcje na allegro kiedyś się kończą ale firma wystawia nowe zawsze z pod tego usera

http://allegro.pl/show_user.php?uid=35218399

DIODA 10W POWER LED COB RGB KOLOROWA PROMOCJA (4679960705) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Właśnie odebrałem przesyłkę z 4 sztukami :D i staram się zamówić profil aluminiowy który poleciłeś.

Niestety dostałem odpowiedź że sprzedają tylko całe belki po 6 metrów :confused:

Piotr

Opublikowano

Witam.

W dziedzinie elektroniki jestem zupełnym laikiem, ale dzięki deccorativo właśnie skończyłem budowę pokrywy. Wszystko działa jak należy, a sterowanie Conradem MS35 jest rewelacyjne.

Mam tylko jeszcze pytanie czy tym sterownikiem można sterować również diodami białymi (chodzi mi o regulację natężenia światła) czy tylko RGB?

Opublikowano

Filmik z nowym oświetleniem według projektu kolegi "deccorativo w mojej Tanganice.

Oświetlenie dla laika RGB COB od 10W - 200W pełna zdalna reg - YouTube

Piotr

PS Heniu przepraszam za przejęzyczenie Twojej ksywki - wybacz to był mój lektorski debiut i zżerał mnie strasznie stres :cool:

Opublikowano
Filmik z nowym oświetleniem według projektu kolegi "deccorativo w mojej Tanganice.

Piotr

PS Heniu przepraszam za przejęzyczenie Twojej ksywki - wybacz to był mój lektorski debiut i zżerał mnie strasznie stres :cool:

Piotrze nie ma sprawy sam wiem jak to jest jak w czasie nagrywania masz jeszcze coś mówić:D dlatego teraz daję muzyczkę.

Super wyszło choć nie pokazałeś nocnego niebieskiego - możesz to ustawić dwojako:

-raz przyciskiem Niebieski i zjechać na taki poziom jak ci odpowiada ( będzie pamiętał )

- dwa jednym z 6-ciu ustawień własnych DIY zjechać z RiG a pozostawić B albo BiR i wtedy wyjdzie zachód słońca na jeziorem Tanganika:D

Na forum Tanga nie otwiera tego filmu w pełnym oknie - tu pełny wypas.

Gratuluję mnie osobiście odpowiadało to światełko najbardziej niebieskie wtedy rybki miały przepiękne niebieskie płetwy grzbietowe i boki a nadal krwiście czerwone ogony - cudeńka.:D :D :D

nawet nie wiem co to za ryby ale piękne.

A jak się już nacieszysz i przyjdzie ci ochota na zmiany to za 56 zł+27zł kupisz Conrada MS35 z kabelkiem ,wypniesz ten chiński sterownik z pilotem za 17zł i będziesz w XXI wieku i pełnej całodobowej automatyce barw i jasności jeziora Tanganika.

Smerfy Marudy napiszą że " nie cierpią tej ledowej perwersji Tanganiki":D .

Opublikowano

Zapamiętam Piotrze - tak na przyszłość.

Coby nie popaść w samouwielbienie to i Piotr i ja wiemy że oświetlenie LED COB RGB ma także co najmniej trzy wady:

1/ Nie ma tak wielkich strumieni światła jak LEDy białe i trzeba nadrabiać ilością diod.

2/ Wywołują "efekt tęczy" gdy krople wody zebrane na osłonie jak pryzmaty rozszczepią światło na barwy podstawowe i rzucą to nigdy nie wiadomo na jaki element baniaka o tak np

312eaaa1b8b27cc6med.jpg

jak kropla spadnie efekt znika sam:D

3/ Tak samo rozszczepia światło diod na kolory podstawowe na polerowanych krawędziach szkła a szczególnie wzmocnień wzdłużnych i poprzecznych dając efekt tęczy w baniaku lub w otoczeniu akwarium na podłodze lub meblach w pobliżu - to już samo nie znika a trzeba kombinować z przesuwaniem belki albo polubić:D

Opublikowano
2/ Wywołują "efekt tęczy" gdy krople wody zebrane na osłonie jak pryzmaty rozszczepią światło na barwy podstawowe i rzucą to nigdy nie wiadomo na jaki element baniaka o tak np

jak kropla spadnie efekt znika sam

3/ Tak samo rozszczepia światło diod na kolory podstawowe na polerowanych krawędziach szkła a szczególnie wzmocnień wzdłużnych i poprzecznych dając efekt tęczy w baniaku lub w otoczeniu akwarium na podłodze lub meblach w pobliżu - to już samo nie znika a trzeba kombinować z przesuwaniem belki albo polubić

Znalazłem rozwiązanie - bardzo banalne wystarczy podłożyć pod belkę a dokładnie pod diody biały papier może to być pergamin do wypieków - chodzi o zmiękczenie światła.

W 99% pomaga na te tęczowe efekty.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam po 9 miesiącach od startu zbiornika. Wydaje mi się że wszystko przebiega OK, woda jest bardzo czysta, ryby rosną a nawet Saulosi doczekały się potomstwa, podmieniam wodę co 2 tyg, sporadycznie czyszczę szyby ale w zasadzie niewiele jest z czego. Jedyny problem to pojawiające się okrzemki, tak myślę że to one, brunatny nalot łatwo dający się czyścić. To chyba z racji wody kranowej. Fotki są z dzisiaj jakieś 2 godziny po sprzątaniu i podmianie więc może jeszcze woda się nie ustabilizowała. Włożyłem dziś do filtra wkład firmy sera na krzemiany, zobaczymy czy będzie efekt po paru tygodniach. Pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk  
    • Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "agresja". Pyszczaki są agresywnymi rybami z natury. Jeśli dochodzi do walk czy potyczek, ale wszystko utrzymuje się w równowadze, to nie masz czym się przejmować. Gorzej jeśli któryś gatunek czy poszczególne ryby są zaszczute, zepchnięte do narożnika. Na zdjęciach tego nie widać. Samce pływają swobodnie, samice też. Wszystko wygląda normalnie. Aranż jest ok. Obsada też.
    • Witaj, ryb masz i tak sporo na taki zbiornik. Obserwuj ryby , gdy będzie źle będziesz reagował. Gdy pojawi się agresor, możesz zmienić ustawienie skał. Możesz na czas agresji umieścić w akwarium rurki pcv, samice mają gdzie się ukryć. Dobrze dobrałeś obsadę, inne kolorystycznie samce nie będą widzieć w sobie wrogów. Ja zawsze miałem ukryte rurki, najlepiej takie do których nie może wpłynąć samiec. powodzenia
    • Witam ponownie Wracam z małą aktualizacją a raczej z zamiarem podpytania/podpowiedzi...  Zbiornik przeszedł małą zmianę jakieś 2-3 tygodnie temu. Obecna obsada:  Red red 1/4 Elongatus mphanga 1/3 yellow 1/2   Wydawało się, że po przeprowadzce ryby złapały swoje rewiry i jest spokój ale to chyba było chwilowe. Zastanawiam się teraz czy dokładać jeszcze jakiś kamoli chociaż nie ma za bardzo już gdzie czy nie dokupić jakiegoś nowego gatunku/sztuk z już posiadanych żeby rozłożyć agresję. Każde akwarium jest inne dlatego chciałem podpytać osób, które stosowały przerybienie i mogą pochwalić się swoimi doświadczeniami a może poradziły sobie z podobną sytuacją w inny sposób.  Pozdrawiam    
    • Słyszałem, masakra. Doszedłeś do siebie w miarę? Jak teraz Twoje zdrowie? Kiedy zobaczymy Cię w Pokrzywnej?   Dzięki za to zdjęcie. Potrzebowałem chwili, żeby ogarnąć, ale już wiem co i jak  A szyba musi wejść po przekątnej, nie ma innej opcji.
    • Znasz kogoś kto ma zamiast piwnicy basen ? Dziwny pomysł...
    • Ciekawy eksperyment, fajnie poprowadzony filmik. Do przeszczepu biologii zawsze używałem ceramiki, dobrze mieć potwierdzenie że sam zylc z gąbki też działa. I tylko tego samotnego kiryska w akwarium szkoda. 
    • Ja może napisze coś niepopularnego, ale ostatecznie przecież te ryby tak żyją w naturze. Pływa i szuka jedzenia. Nie ma dostępnych kilku samic 24 godziny na dobę. Z punktu widzenia ich codziennego samotniczego życia, to bardziej zbliżone do natury byłoby posiadanie jednej ryby danego gatunku.   
    • https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=Ip8pPQS3&id=4E5432C4FAEC719E144AA638A2EC01FEE064033F&thid=OIP.Ip8pPQS3KTFejOBzSf_f8QHaCW&mediaurl=https%3a%2f%2fth.bing.com%2fth%2fid%2fR.229f293d04b729315e8ce07349ffdff1%3frik%3dPwNk4P4B7KI4pg%26riu%3dhttp%3a%2f%2freefhub.pl%2fwp3%2fwp-content%2fuploads%2f2016%2f04%2ftabela.jpg%26ehk%3dIhieNxxXL454ZLCAcsYv%2bDt1WOo5CHZXt46x%2fq2oXx4%3d%26risl%3d%26pid%3dImgRaw%26r%3d0&exph=285&expw=895&q=glony+w+akwarium+tabela&FORM=IRPRST&ck=7A0D4046E47C13A65E32371C631F2F5B&selectedIndex=44&itb=0
    • Na targach akwarystycznych w Bydgoszczy pojawiły się nowe bakterie, w butelce znajduje się płyn w nakrętce pożywka dla bakterii. Nie stosuję takich bakterii, tych nowych nie polecam informuję że istnieje taki produkt.🙂
  • Tematy

• Grafiki

• Videos

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.