Bondzik04 Opublikowano 14 Lipca 2014 #1 Opublikowano 14 Lipca 2014 Dzisiaj sprawdzałem parametry mojej wody testami JBL kropelkowymi miałem pH 7 wiec dodałem trochę sody oczyszczonej i skoczyło wysoko KH i teraz parametry są takie KH- 42 pH- 8,4 gh- 6 no2- 0 no3- 30 nh4- 0 Martwi mnie wysoki poziom KH czy to nie zaszkodzi rybom które maja dotrzeć jutro.
eljot Opublikowano 14 Lipca 2014 #2 Opublikowano 14 Lipca 2014 Ileś tej sody dodał łopatę . Osobiście podmieniłbym z 30% wody.
Bondzik04 Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor #3 Opublikowano 14 Lipca 2014 Wsypywałem po dwie płaskie łyżeczki i mierzyłem pH co godzinę i w sumie to wsypałem 140g. Jaki jest maksymalny poziom KH ? 1
eljot Opublikowano 14 Lipca 2014 #4 Opublikowano 14 Lipca 2014 w sumie to wsypałem 140g A do jakiego akwa? "Nasze" ryby choć w naturze żyją w wodzie zasadowej ale miękkiej dobrze znoszą wodę twardą. To co masz w akwarium to IMHO trochę zbyt dużo zwłaszcza jeśli ryby które kupiłeś żyły w wodzie o znacznie mniejszym KH. Ta ilość sody którą wsypałeś może być szkodliwa dla ryb.
Bondzik04 Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor #5 Opublikowano 14 Lipca 2014 Akwarium ma 240l Podmieniłem 40l wody za godzinę zmierzę KH Napisz jaka wartość jest maksymalna? Czy zeolit podnosi pH?
eljot Opublikowano 14 Lipca 2014 #6 Opublikowano 14 Lipca 2014 Napisz jaka wartość jest maksymalna? Chyba nikt tego nie sprawdzał, Kh to twardość węglanowa wywoływana przez wodorowęglany (różne) ty poniosłeś ją tylko wodorowęglanem sodu. Jaki może mieć wpływ na ryby tak duże stężenie tego związku nie mam pojęcia ale nic w nadmiarze nie jest zdrowe. Napisz jakie ma parametry twoja kranówka i czym mierzysz.
piotriola Opublikowano 15 Lipca 2014 #7 Opublikowano 15 Lipca 2014 Twardość węglanowa dla Malawi 6-10 Tw, twardość ogólna 18 To. GH to pomiar twardości ogólnej a KH to pomiar twardości węglanowej.
Rekomendowane odpowiedzi