Skocz do zawartości

potrzebuję orginalności. panel filtr. z hydroponicznym -help

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak dlamnie z tym filtrem za durzo klopotow lepiej by bylo zrobic prosty filtr denitryfikacyjny z rury kanalizacyjnej. ....

Kazio z praktyki Ci zaręczam ze z deni to techniczno/wykonawczo jest tyle samo problemów a w obsłudze moze być więcej niż z hydroponicznym.

Opublikowano

za Marsem ... też wolałbym patrzeć na fajne roślinki (sam planuję jakieś dzbaneczniki czy też rosiczki) niż liczyć kropelki w śmierdzącym skąd innąt wężu.

Poza tym roślinki widać jak rosną a bakterie nie :D

Natomiast co do planu / przeprowadzki / czasu to nadmienię że planować zacząłem w okolicach sierpnia 2006, akwa ruszyło ... niecałe trzy miesiące temu :D to też było związane z nowym lokum

Opublikowano

hmm przespałem się z tym i chyba tak zrobię... ale żeby później na sumpa mieć nie za duże akwa to kupię 200l i odpalę jednogatunkowe, a do przyszłego roku się gruntownie przygotuję i rozkładając zakupy w czasie odpale od razu 500l i będzie lepiej - ale z filtra hydroponicznego nie zrezygnuję i zdam relację z budowy :twisted:

Opublikowano

fak ja tez bym wolal postawic akwa od razu a w nowym lokum wieksze:) potraktuj to akwa jako poligon doswiadczalny :D bo jak chyba pisales nie miales jeszcze akwa

ale i tak do 500l akwa 200l sump to troche duzo :D

na innym forum jest facet co ma dwa filtry po 100L co daje 200 do akwa 1100 :wink:

albo zrob sobie w tym akwa sam panel bez tego kwietnika :) ja wlasnie przygotowuj sie do akwa 240l z panelem bo wydaje mi sie ze jest to lepsze niz kubel.

Opublikowano

ale i tak do 500l akwa 200l sump to troche duzo :D

Niekoniecznie za dużo - oczywiście przy tak dużum sumpie nie nalezy go wypełniać w całości substratem - na substrat przeznaczyc tylko mniejszą część a z reszty zrobić sobie po prostu dużą komore techniczną a jeśli w związku z tym w obiegu bedzie więcej wody to napewno nie zaszkodzi,

Opublikowano

eremita odrazu odpowiem.

przemyślałem sprawę i ten mój poligon doświadczalny, jak to określiłeś, jest w tej formie co tu opisałem nieopłacalny i delikatnie mówiąc kłopotliwy.

Samo akwa w/w projektu ważyć będzie około 100kg (szyby). Do tego dochodzi samodzielnie wykonany mebel, który w mojej wizji byłby wykonany z litego drewna, około 30-40 kg (nie cierpię płyt wiórowych i innych tego typu kompromisów przy moich projektach). Do tego dochodzi logistyka przy przeprowadzce, noszenie tego po schodach itd.

Druga rzecz to fakt, że takie akwa się na sumpa nie nada - jako drugie nie mam gdzie wstawić - sprzedać niestandardowego nie sprzedam tylko stracę, więc pozostanie mi z nim zostać i co teraz?

Jak prosiłem kilka postów temu o utwierdzenie mnie w przekonaniu, wiedziałem tylko, że tak mi się temat podoba, że prędzej czy później i tak zapragnę większego akwa. Poza tym i chyba to jest najważniejsze:

Ja już chce mieć akwa, a nie w grudniu!!! I to jest chyba największy argument za standardem :twisted:

Wiem, że "natychmiast" w/w nie mogę mieć z kilku niezależnych ode mnie powodów.

mars - masz rację - tak właśnie zaplanowałem zrobić.

Opublikowano
z filtra hydroponicznego nie zrezygnuję i zdam relację z budowy :twisted:

trzymam za slowo i czekam na artykul, ktory bedzie mozna wywiesic na serwisie :wink:

Opublikowano

dlaczego takie akwa sie nie przyda na sump?

jesli kupisz standartowe akwa 200l wkleisz panel (jesli sie boisz o wage szkla to ja jestem w trakcie robienia 240l z panelem o wymiarach 12cm na 40cm nie na calej dlugosci :) ) jak juz bedziesz mial wieksze akwa chwytasz nóż do tapet i wycinasz panel 8) czyscisz i wklejasz szyby do sumpa :D

a i koszty mniejsze bo kubel kosztuje z 300zł a panel to jest koszt szyb wyplnienia, silikonu i glowicy ja mam do tego glowice atmana o przeplywie 600l koszt to 32zł na 100% 100zł nie przekroczy!!! i mniejsze ryzyko rozlania:)

a kupienie akwa wklejenie tam panelu liczac wysychanie silikonu nawet tygodnia nie zajmie

wydaje mi sie ze problem robi ta donica i to sobie odpusc :wink:

mars niby taki sump nie zaszkodzi ale jest nie potrzebne pomijac fakt ze bedzie wiecej energi potrzebne na ogrzanie :wink:

Opublikowano
dlaczego takie akwa sie nie przyda na sump?

jesli kupisz standartowe akwa 200l wkleisz panel (jesli sie boisz o wage szkla to ja jestem w trakcie robienia 240l z panelem o wymiarach 12cm na 40cm nie na calej dlugosci :) ) jak juz bedziesz mial wieksze akwa chwytasz nóż do tapet i wycinasz panel 8) czyscisz i wklejasz szyby do sumpa :D

a i koszty mniejsze bo kubel kosztuje z 300zł a panel to jest koszt szyb wyplnienia, silikonu i glowicy ja mam do tego glowice atmana o przeplywie 600l koszt to 32zł na 100% 100zł nie przekroczy!!! i mniejsze ryzyko rozlania:)

a kupienie akwa wklejenie tam panelu liczac wysychanie silikonu nawet tygodnia nie zajmie

wydaje mi sie ze problem robi ta donica i to sobie odpusc :wink:

mars niby taki sump nie zaszkodzi ale jest nie potrzebne pomijac fakt ze bedzie wiecej energi potrzebne na ogrzanie :wink:

chyba się nie zrozumieliśmy - na sump nie nadaje się akwa z początku wątku 130x65x45h cm czyli 380litrów nawet z wklejonym tam sumpem

natomiast sump wklejony do akwa nawet 240l mija się z celem przy takiej obsadzie: http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=1573, bo zwyczajnie zajmuje bez sensu miejsce i w takim wypadku mi nie szkoda tych 300zł - ważniejsza jest obsada

natomiast po przeprowadzce zakładam prawdopodobnie około 600l i wtedy budowa sumpa z akwa 240l (nawet nie całego, jak pisał mars), jest sensownym rozwiązaniem i wtedy ni w ząb mi w tym zbiorniku ten mały wcześniej wklejony sumpik

a moja donica będzie bo sprawdzenie tego rozwiązania w praktyce i zdanie relacji z 2-miesięcznego użytkowania stało się celem samym w sobie i do kłopotliwych nie należy