JemioloSeba Opublikowano 9 Lipca 2014 #1 Opublikowano 9 Lipca 2014 Witam. W ostatnich dniach zauważyłem, że moje ryby dość często ziewają... W sumie nie wiem nawet po co one to robią i nie znalazłem na forum zbyt wiele o tym (może nie widziałem gdzie szukać, jak tak to sorry) ale chciałbym widzieć czego to jest objaw i co ryba tym "gestem" zyskuje lub próbuje robić? Wcześniej widywałem to co jakiś czas ale ostatnimi dniami co spojrzę na akwarium to któraś akurat ziewa... przypadek?
MrJoxton Opublikowano 9 Lipca 2014 #2 Opublikowano 9 Lipca 2014 A może nagrasz to, jak ty to nazywasz, ziewanie i pokażesz, myślę, że wtedy ktoś Ci pomoże.
Gość pemergency Opublikowano 9 Lipca 2014 #3 Opublikowano 9 Lipca 2014 Podobno czyszczą sobie skrzela w ten sposób...
xrx Opublikowano 11 Lipca 2014 #4 Opublikowano 11 Lipca 2014 Masz za głośnych sasiadów. Poinformuj ich, że o 22 ma być cisza a nie że w dzień rybska niewyspane rozwieraja japy a z jaskini rozlega się chrapanie..
Tomasz78 Opublikowano 5 Stycznia 2025 #5 Opublikowano 5 Stycznia 2025 W dniu 9.07.2014 o 22:03, JemioloSeba napisał(a): W ostatnich dniach zauważyłem, że moje ryby dość często ziewają... W sumie nie wiem nawet po co one to robią i nie znalazłem na forum zbyt wiele o tym (może nie widziałem gdzie szukać, jak tak to sorry) ale chciałbym widzieć czego to jest objaw i co ryba tym "gestem" zyskuje lub próbuje robić? Wcześniej widywałem to co jakiś czas ale ostatnimi dniami co spojrzę na akwarium to któraś akurat ziewa... przypadek? Temat ciekawy, jak u Was jest, ryby ziewają? a jak tak to w jakich okolicznościach i jak myślicie po co to robią, czy może jest to objaw jakiegoś niedomagania? Chodzi o takie ziewanie: Zauważyłem takie zachowanie od dawna, praktycznie odkąd mam pyszczaki, generalnie moje ryby ziewają najczęściej (prawie zawsze) po podmianie wody, im więcej świeżej czystej wody tym częściej i szerzej otwierają pyski do "ziewania", i odwrotnie im dłużej przebywają w starej dawno nie podmienianej wodzie tym "ziewają" rzadziej lub w ogóle. W dniu 9.07.2014 o 22:20, Gość pemergency napisał(a): Podobno czyszczą sobie skrzela w ten sposób... Czy możliwe że to oto chodzi?
pulpet Opublikowano 5 Stycznia 2025 #6 Opublikowano 5 Stycznia 2025 (edytowane) U mnie ziewają regularnie, samce częściej niż samice. Przeważnie robią to ryby pobudzone, dominujące w grupie. Jakaś forma okazywania dominacji? Często ziewają przed przystąpieniem do tarła. Jakaś forma uatrakcyjnienia wyglądu, okazania gotowości, zachęty dla płci przeciwnej? Tak mi się to kojarzy. Gdybam sobie Edytowane 5 Stycznia 2025 przez pulpet
Rekomendowane odpowiedzi